Ponta: Este nevoie de o continuare a implicării capitalului privat în Portul Constanţa

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Constanţa, că este nevoie de o continuare a implicării capitalului privat în Portul Constanţa, iar acţiunile pe care statul le deţine în această companie să fie listate la bursă.
Economica.net - vin, 27 sept. 2013, 14:25
Ponta: Este nevoie de o continuare a implicării capitalului privat în Portul Constanţa

„Portul Constanţa este un loc strategic pentru România, mai ales în noua strategie pe care o avem, de dezvoltare a relaţiilor economice şi comerciale cu Turcia şi cu ţările din Asia, şi am avut o discuţie foarte bună cu noua conducere despre perspectiva de dezvoltare a portului. Eu cred că este nevoie de o continuare a implicării capitalului privat – deci o parte din acţiunile pe care statul le deţine să meargă la listare şi să avem mai mult capital privat, mai multă transparenţă în luarea deciziilor şi capacitate de investiţii”, a declarat Victor Ponta.

El a spus că, în cursul săptămânii viitoare, va avea o discuţie cu ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, pe marginea implicării active a capitalului privat, acţiunile rămase după listarea la bursă urmând să fie împărţite în mod egal între autorităţile locale şi Guvern.

„O parte din acţiuni vor fi listate, iar restul vor fi împărţite în mod egal între Primărie şi Guvern, dar vreau cât mai multă implicare a capitalului privat pentru a avea capacitatea de investiţii. O să discutăm chiar săptămâna viitoare, la Bucureşti, cu doamna ministru Mănescu şi cu reprezentanţii portului, noua strategie de dezvoltare, inclusiv de implicare a capitalului privat. Este vorba de acel pachet de acţiuni care să permită implicarea activă, atât a capitalului privat, cât şi a statului, sub formă de autoritate locală şi Guvern, în luarea deciziilor şi care să impună regulile care sunt aplicabile listării la bursă, reguli de transparenţă decizională”, a declarat primul ministru.

Victor Ponta a menţionat că această decizie nu a fost luată la iniţiativa liderilor politici, ci că este vorba „despre autoritatea locală, care este normal să aibă un cuvânt important de spus în dezvoltarea portului”.

„Aşa se întâmplă în toate marile porturi europene. Eu cred în acest lucru – am discutat de multe ori cu primarul Radu Mazăre acest lucru, şi în noua strategie, pe care o vom discuta săptămîna viitoare. Atât Guvernul, cât şi Primăria, cât şi capitalul privat, trebuie să aibă implicare semnificativă”, a afimrat Ponta.

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a declarat, în urmă cu zece zile, că autorităţile locale ar putea primi încă 15 la sută din acţiunile pe care statul le deţine la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, urmând ca alte 15 la sută din acţiuni să fie listate pe Bursă.

„Am discutat cu premierul ca să scoată 15 la sută pe Bursă ca să fie cât mai transparent şi 15 la sută să revină Consiliului Local şi statul să rămână cu 30 la sută. Aceasta este forma agreată cu premierul pentru moment, vedem după aia cum funcţionează. În momentul când statul are 30 la sută, o să fie pe Bursă, o să fie Consiliul Local, o să fie Fondul Proprietatea, totul va fi transparent, nu va mai fi ca acum în coordonare, în subordine, nu se ştie, acolo e o situaţie complicată în portul ăla pentru că cei de la minister consideră că ei sunt în continuare jupâni pe portul respectiv, dar ei, de fapt, nu mai au decât 60 la sută, ei sunt într-o societatea comercială, nu e clar, în momentul când pleacă 15 la sută pe Bursă totul e la vedere, că intră sub incidenţa altei legi, a companiilor care sunt listate şi nu mai poate să vină nimeni de la minister, cu nu ştiu ce mandat să ia el, să vadă, să controleze şamd”, a declarat Radu Mazăre.

În prezent, statul deţine 60 la sută din acţiunile APMC, 20 la sută Fondul Proprietatea şi 20 la sută Consiliul Local Municipal Constanţa.

Te-ar mai putea interesa și
CASS aplicată indemnizaţiilor de concediu medical pentru boală obişnuită, carantină sau reducerea duratei de lucru – OUG 34 publicată în Monitorul Oficial
CASS aplicată indemnizaţiilor de concediu medical pentru boală obişnuită, carantină sau reducerea duratei de lucru ...
Contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) se va aplica doar pentru indemnizaţiile de concediu medical în cazul bolilor obişnuite, a celor care impun carantina şi în situaţia reducerii cu......
Atacul Iranului asupra Israelului a fost un ”eşec spectaculos” – Casa Albă
Atacul Iranului asupra Israelului a fost un ”eşec spectaculos” – Casa Albă
Atacul fără precedent pe care Iranul l-a efectuat în noaptea de sâmbătă spre duminică cu drone şi rachete asupra ...
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Compania americană Lockheed Martin a obţinut un contract în valoare de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi ...
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA ...
Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a inaugurat aseară, printr-o ceremonie organizată ...