Ponta: Fitch reconfirmă direcţia pozitivă a României. Este un mesaj important pentru investitori

Premierul Victor Ponta consideră că Agenţia Fitch reconfirmă direcţia stabilă şi pozitivă a României, arătând că evaluarea reprezintă un mesaj important pentru investitori. 
Economica.net - Dum, 23 aug. 2015, 12:18
Ponta: Fitch reconfirmă direcţia pozitivă a României. Este un mesaj important pentru investitori

„Agenţia Fitch reconfirmă ratingul de ţară al României – şi direcţia stabilă şi pozitivă! Este un mesaj important pentru investitori!”, a scris Ponta duminică pe Facebook. 

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, în valută şi în monedă locală, la BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă, a informat Ministerul Finanţelor Publice printr-un comunicat remis sâmbătă AGERPRES. 

„Reconfirmarea rating-ului şi perspectivei stabile a României e susţinută de situaţia foarte bună a finanţelor publice, ţara noastră poziţionându-se favorabil comparativ cu statele din regiune cu acelaşi rating, cu o proiecţie a deficitului bugetar pentru 2015 de -1,8% din PIB, sub nivelul de -2,5% înregistrat în cazul statelor cu rating BBB şi cu un nivel al datoriei publice de 40,6% din PIB, de asemenea sub nivelul de 43,1% aferent statelor cu acelaşi rating. În acelaşi timp, un alt factor de susţinere a reafirmării ratingului şi perspectivei pentru România îl reprezintă aşteptările pozitive privind creşterea economică în următorii trei ani”, se menţionează în comunicat. 

Conform sursei citate, agenţia Fitch a crescut astfel prognoza proprie privind creşterea economică a României pentru perioada 2015 – 2017, estimând o creştere economică reală în medie cu 3,5% comparativ cu prognoza anterioară de 2,8%. Fitch consideră că această evoluţie pozitivă va fi susţinută în următoarea perioadă de cererea internă, amplificată de relaxarea fiscală la nivelul consumului privat, precum şi de o revenire a investiţiilor din sectorul privat. 

Totodată, agenţia apreciază că sectorul bancar din România este stabil, în pofida volatilităţii mediului extern, băncile din România fiind bine capitalizate, calitatea activelor bancare îmbunătăţindu-se ca urmare a măsurilor de reducere a creditelor neperformante. 

„Agenţia de rating a menţionat câţiva factori care ar putea conduce, în mod individual sau colectiv, la acţiuni de îmbunătăţire a rating-ului acordat României, respectiv continuarea procesului de consolidare fiscal bugetară, care să ducă la o evoluţie în scădere a deficitelor bugetare, o reducere susţinută a nivelului datoriei externe, un ritm mai accelerat al creşterii economice, precum şi convergenţa progresivă a veniturilor către nivelul statelor cu rating superior”, se mai arată în comunicat. 

La începutul lunii iulie, o altă mare agenţie de rating, Moody’s Investors Service, estima, într-un raport privind România, că îmbunătăţirea competitivităţii, reducerea dezechilibrelor macroeconomice şi revenirea pieţei muncii şi a consumului intern vor permite României să înregistreze o creştere medie de aproximativ 3% în următorii ani. 

Moody’s semnala atunci că reducerea deficitelor şi îmbunătăţirea creşterii economice susţin ratingul ‘Baa3’ cu perspectivă stabilă atribuit României, chiar dacă nivelul relativ ridicat al datoriei externe şi riscul încetinirii schimburilor comerciale în regiune pun unele provocări. De asemenea, integrarea economică graduală cu statele vecine continuă să crească productivitatea, pe lângă sprijinul financiar şi supravegherea politicilor de către Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. În plus, riscurile provenite din sectorul bancar s-au redus, în condiţiile în care calitatea activelor băncilor s-a îmbunătăţit ca urmare a scăderii creditelor neperformante, se mai arăta în raportul Moody’s. 

Cea de-a treia mare agenţie de rating, Standard&Poor’s atribuie, la rândul său, un calificativ ‘BBB minus’ pentru datoriile pe termen lung în valută ale României.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului Dacia Sandero în fața unor concurenți ca Volkswagen Golf sau Toyota Yaris......
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă ...