Portugalia nu merită să fie penalizată de Comisia Europeană – oficial francez

Portugalia nu merită să fie penalizată de Comisia Europeană (CE) pentru neîndeplinirea ţintelor fiscale, deoarece a făcut eforturi imense pentru a-şi ţine sub control finanţele publice, a afirmat luni ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 11 iul. 2016, 11:07
Portugalia nu merită să fie penalizată de Comisia Europeană - oficial francez

Vineri, Comisia Europeană a demarat oficial proceduri disciplinare împotriva Spaniei şi Portugaliei pentru deficite excesive în 2014 şi 2015, proceduri care ar putea duce la amenzi pentru cele două ţări. Marţi, miniştrii de Finanţe din UE ar urma să ia o decizie pe baza recomandărilor CE.

Statele membre UE sunt obligate să menţină deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB şi, de asemenea, să limiteze datoria publică sub pragul de 60% din PIB. Dacă limitele prevăzute de legislaţia UE sunt depăşite, Comisia Europeană şi miniştrii de Finanţe din UE stabilesc ţinte şi termene limită pentru corectarea dezechilibrelor, în cadrul procedurii de deficit excesiv. Statele pot fi amendate cu până la 0,2% din PIB-ul propriu, dacă nu reuşesc să implementeze măsuri pentru a îndeplini ţintele de deficit, dar până acum nicio ţară nu a fost amendată.

Comisia Europeană era îndreptăţită să lanseze proceduri disciplinare împotriva Spaniei şi Portugaliei, a declarat Sapin, care nu s-a referit şi la situaţia Madridului.

Dar ‘Portugalia nu merită să i se impună o disciplină exagerată. Nimeni nu poate spune că Lisabona nu a făcut toate eforturile cuvenite’, a afirmat ministrul francez de Finanţe, într-o conferinţă de presă. Declaraţia sa vine după ce Spania a beneficiat în mod repetat de indulgenţa Bruxelles-ului privind încălcarea repetată a reglementărilor UE privind deficitul.

Joi, Comisia Europeană a informat că ambele state au avut deficite mai ridicate decât limita de 3% din PIB în ultimii doi ani şi nu au reuşit să corecteze suficient de rapid deficitele. Acum, Spania şi Portugalia riscă amenzi şi suspendarea fondurilor UE, dacă nu pot demonstra că reglementările au fost încălcate din cauza unor ‘circumstanţe economice excepţionale’.

Consiliul miniştrilor de Finanţe ai UE va decide în 12 iulie în privinţa recomandărilor CE, a declarat, pentru Reuters, un purtător de cuvânt al preşedinţiei slovace a UE.

Miniştrii ar putea respinge evaluarea CE numai cu o majoritate calificată a membrilor săi, fiind foarte puţin probabil să existe opoziţie din partea Consiliului la recomandările Comisiei Europene.

După ce Consiliul va lua o decizie, CE va propune sancţiuni în următoarele 20 de zile. Prin urmare, Spania şi Portugalia ar putea fi amendate până în 27 iulie, ultima reuniune a CE înaintea vacanţei de vară, a declarat un oficial european pentru Reuters.

În 2015, deficitul Spaniei s-a situat la 5,1% din PIB, mult peste ţinta de 4,2% negociată cu partenerii din UE, conform planului care prevedea reducerea graduală a deficitului, până la un nivel de sub 3% din PIB.

De asemenea, Portugalia a raportat în 2015 un deficit de 4,4% din PIB, faţă de un obiectiv de 2,5% din PIB negociat cu partenerii din UE.

Guenther Oettinger, comisarul european pentru economie şi societatea digitală, a făcut presiuni pentru adoptarea unor măsuri împotriva Spaniei şi Portugaliei pe motiv că aceste state nu şi-au îndeplinit ţintele bugetare, argumentând că Bruxelles-ul trebuie să acţioneze pentru a-şi menţine credibilitatea.

În mai, Comisia Europeană s-a abţinut de la impunerea amenzilor imediat, anunţând că va revizui situaţia în iulie.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...