Prefectul Bucureștiului: Primăria Sectorului 1 își asumă plata directă către sortatorii de deșeuri

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a informat, joi, că Primăria Sectorului 1 îşi asumă plata directă a sortatorilor de deşeuri, după ce a identificat o soluţie prin care va putea achita parţial sau chiar total datoriile pe care Romprest le are către aceştia.
AGERPRES - joi, 10 iun. 2021, 17:30
Prefectul Bucureștiului: Primăria Sectorului 1 își asumă plata directă către sortatorii de deșeuri

„Sectorul 1 a identificat o soluţie prin care va putea achita parţial sau chiar total poate datoriile pe care prestatorul le are către sortatori, în aşa fel încât să nu mai existe un blocaj. Sectorul 1 îşi asumă plata sortatorilor în mod direct, în aşa fel încât să degreveze prestatorul de această obligaţie şi să-i permită să presteze serviciul fără niciun fel de opriri. Prestatorul, sunt sigur, va aprecia acest gest şi îşi va desfăşura serviciile în continuare, fără niciun fel de probleme. Înţeleg că prestatorul este pe străzi şi îşi îndeplineşte obligaţiile”, a afirmat Stoica, într-o declaraţie de presă.

El a menţionat că Primăria Sectorului 1 a asigurat că are fondurile necesare. „Aceste sume sunt refacturate către Primărie, iar, pentru că între cele două părţi – prestator şi sortator – a intervenit un blocaj financiar, Primăria şi-a luat această sarcină de a achita direct către sortator această factură, care, în mod normal, trecea prin intermediul prestatorului”, a explicat Alin Stoica.

Citește și: https://www.economica.net/gunoaie-sector-1-contract-romprest-clotilde-armand-primaria-sector-1_514228.html

Potrivit prefectului, din punct de vedere legal, există posibilitatea ca Primăria Sectorului 1 să poată să se subroge în drepturile creditorului, ale companiei Romprest.

Stoica a menţionat că unul dintre sortatori, Iridex, a anunţat că ar urma să suspende relaţia cu Romprest, aspect ce ar fi putut să creeze un blocaj, dar Primăria Sectorului 1 îşi asumă şi relaţia cu Iridex, deci lucrurile „ar trebui să meargă înspre bine”.

El a subliniat că a cerut tuturor organismelor de control (DSP, Agenţia pentru Mediu, Garda de Mediu) să monitorizeze zilnic situaţia din Sectorul 1 şi, în cazul în care apare orice ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei, să anunţe de îndată Instituţia Prefectului pentru a putea să ia măsuri de urgenţă.

Conform Prefectului, în condiţiile în care Garda de Mediu mai are în lucru două rapoarte, dacă se schimbă situaţia de pe teren, se poate schimba şi decizia pe tema unui acord pentru instituirea stării de alertă.

Întrebat de jurnalişti despre decizia Judecătoriei Sectorului 1 de a admite o cerere a Romprest care poate duce la executarea silită a Primăriei Sectorului 1, Alin Stoica a răspuns: „Ştiu că există litigii între Romprest şi Sectorul 1, iar litigiile trebuie să-şi urmeze calea firească. Orice fel de hotărâri ale instanţelor vor trebui executate, dacă Sectorul 1 are de plătit astfel de datorii, trebuie să plătească”.

Citește și: https://www.economica.net/clotilde-armand-am-facut-solicitare-catre-anrsc-pentru-ridicarea-licentei-romprest_515753.html

El a menţionat, totodată, că Garda de Mediu nu a amendat Romprest. „Nu am primit nimic referitor la controlul la Primăria Sectorului 1”, a adăugat Alin Stoica.

Ce spune Armand

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat că starea de alertă nu a fost declarată pentru că Romprest a ridicat gunoiul sub ameninţarea instituirii ei şi instituţiile statului nu au putut să constate necesitatea sa, potrivit unui comunicat al autorităţii locale transmis joi.

„Sub ameninţarea declarării stării de alertă, şantajul Romprest-ului nu a mai funcţionat, el a fost obligat să ridice gunoiul”, a spus Clotilde Armand.

În altă ordine de idei, ea a menţionat că specialiştii Primăriei Sectorului 1, ai Prefecturii Municipiului Bucureşti şi ai firmelor care sortează deşeurile au găsit soluţia pentru deblocarea crizei: plata directă de către Primăria Sectorului 1 a facturilor către firmele care sortează gunoiul, fără să mai fie nevoie de acordul Romprest. În termeni juridici, este vorba despre preluare de datorii şi nu despre cesiune de creanţe, a precizat autoritatea locală.

„De la sfârşitul lunii mai şi chiar mai devreme, venim cu propunerea ca Primăria să preia aceste datorii şi să-i plătească direct pe sortatori şi sortatorii, la rândul lor, să plătească groapa de gunoi. Am făcut această propunere de multe ori către operatorul de salubritate, iar Romprest a refuzat sistematic. Echipele de jurişti de la Primărie, de la Prefectură şi de la sortatori au găsit o soluţie ca noi, Primăria, să putem prelua aceste datorii şi să-i plătim direct pe sortatori. Ideea este ca plata să nu mai treacă prin Romprest, care nu îi plăteşte pe sortatori”, a afirmat Clotilde Armand.

Ea a subliniat faptul că, prin această soluţie, Primăria Sectorului 1 nu va mai depinde de problema datoriilor dintre compania Romprest Service şi sortatori.

Deşi în cadrul facturilor emise de compania Romprest pentru colectarea deşeurilor sumele pentru sortare sunt explicite, operatorul de salubrizare nu a achitat mai departe banii către sortatori, menţionează autoritatea locală.

„După ce vom implementa această soluţie, suma din factura emisă de către Romprest pentru sortarea deşeurilor nu va mai fi plătită către operatorul de salubrizare, ci direct către sortatori”, a adăugat Clotilde Armand.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...