IKEA cumpără pădure în România pentru a face mobilă. Devine cel mai mare proprietar din ţară

O divizie a retailerului suedez de mobilier IKEA a cumpărat 33.600 de hectare de pădure în România. Ţara noastră devine astfel prima ţară din grup unde se realizează tot lanţul, de la cultivarea masei lemnoase, la comercializarea mobilei. Conform datelor existente la această oră, suedezii au devenit cel mai mare proprietar de pădure din ţară.
Economica.net - joi, 16 iul. 2015, 11:58
IKEA cumpără pădure în România pentru a face mobilă. Devine cel mai mare proprietar din ţară

IKEA Group – prin subsidiara sa din România, IRI (IKEA Resource Independence) Investments SRL– investește suplimentar în România și cumpără 33.600 hectare de pădure, informează un comunicat al companiei.  Proprietatea cumpărată este localizată în centrul și nord-estul României, cu o concentrare mai mică în nord-vest şi transformă IKEA, conform datelor actuale, în cel mai mare proprietar de pădure din ţară.  

Potrivit unor informaţii publicate anul trecut de Ziarul Financiar, care citează date ale Ministerului Mediului, cel mai mare proprietar de pădure din ţară era compania SC Scolopax, care deţinea la vremea aceea  25.915 hectare de pădure.

Prin achiziţia făcută de companie, România va deveni şi prima țară în care IKEA Group va realiza legătura între resursa de lemn aflată în proprietate, producția prin intermediul relației directe cu furnizorii locali și până la produsele finite din magazine.

 „IKEA Group a decis să investească în operațiuni forestiere. Această decizie ne facilitează accesul la materie primă lemnoasă administrată sustenabil și sprijină viziunea noastră de a pune la dispoziția consumatorilor produse de calitate la prețuri accesibile. Investiția în păduri este și o modalitate de a ne diversifica activele. Suntem bucuroși să anunțăm extinderea investiției noastre în activități forestiere în România, o țară importantă pentru producția noastră de piese de mobilier. Prin această achiziție, România devine prima țară în care IKEA Group își va administra propriile operațiuni forestiere și ne-am propus să fim un exemplu de management sustenabil al pădurilor”, a declarat Frederik de Jong, Chairman of the Board, IRI Investments SRL, România.

„Strategia generală a IKEA Group are între obiective să asigure acces pe termen lung la resurse regenerabile
care sunt importante pentru lanțul de producție IKEA, cum ar fi energia regenerabilă, lemnul și biomaterialele. Până acum, IKEA Group a investit peste 1,5 miliarde de euro în energie regenerabilă – energie eoliană și panouri solare. Această nouă investiție se încadrează în strategia IKEA Group de a investi în păduri administrate sustenabil, aflate în piețe importante pentru dezvoltarea IKEA Group, în Europa și în afara ei. România este o piață de creștere sigură, cu potențial bun pentru dezvoltare. Analizăm și alte piețe pentru potențiale investiții.”, a declarat şi Krister Mattsson, Board member IRI Investments Group, Regatul Țărilor de Jos.

Mobilă IKEA made in România- 400 de milioane de euro pe an

IKEA Group cumpără din România, pentru a fi comercializată pe piaţa locală şi externă, mobilier în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro pe an, ceea ce înseamnă de aproximativ 4 ori mai mult decât vânzările magazinului din Băneasa în 2014 (aproximativ 106 milioane de euro). Compania suedeză colaborează în România cu peste 20 de furnizori, care produc în principal canapele, fotolii, mese, scaune, articole pentru copii şi produse de ceramică. Peste 14.000 de persoane lucrează indirect pentru IKEA, ca angajaţi ai producătorilor de mobilă locali. „Avem colaborări de peste 15 ani cu furnizorii noștri actuali, perioadă în care cei mai mulți dintre ei și-au mărit vânzările și și-au îmbunătățit semnificativ capacitățile de producție. Observăm o direcție constantă de creștere în tot ceea ce facem în România și suntem convinși că aceasta nu poate decât să evolueze în timp.”, a declarat şi Violeta Neniță, Purchasing Operations Manager South East Europe IKEA Purchasing.

Ce fac cu pădurea cumpărată

Pădurea cumpărată de IKEA va fi administrată de o nouă organizaţie, IRI Investments SRL, ce face parte din grup şi care va angaja în curând experți în management forestier responsabil. „Prin respectarea tuturor regulilor și standardelor interne și locale și a legislației în vigoare și prin integrarea surselor de lemn în modelul său sustenabil de business, IKEA Group își ia angajamentul să asigure un lanț de producție al lemnului administrat în mod responsabil în România. Angajamentul nostru aici este pe termen foarte lung” a adăugat Frederik de Jong.

„Această investiție subliniază angajamentul IKEA Group de a susține producția din România, care a crescut constant de când IKEA Group a început să cumpere piese de mobilier aici. Investiția în păduri face parte din angajamentul extins pe care IKEA Group și l-a luat prin strategia sa de sustenabilitate. Ca urmare a angajamentului nostru de a asigura administrarea responsabilă a pădurilor, toate pădurile în care vom investi vor fi certificate FSC (Forestry Stewardship Council) cât de curând posibil”, susţine Steve Howard, Chief Sustainability Officer IKEA Group.

Cât costă pădurea

În medie, un hectar de pădure în România costă între 2.000 şi 5.000 de euro, în funcţie de mai mulţi parametrii precum tipul lemnului sau vârsta copacilor. Astfel, investiţia IKEA s-ar putea cifra la aproximativ 70 de milioane de euro.

În acest moment, divizia de retail a IKEA Group este reprezentată în România printr-un magazin, deschis în București în 2007, iar de curând a fost achiziționat terenul pentru cel de-al doilea. „Suntem foarte mândri că furnizori din România produc articole pentru magazinele IKEA din toată lumea. Credem că, având un lanț de producție puternic în România, consolidat acum prin investiția în păduri, vom genera efecte economice pozitive nu numai pentru clienții noștri, ci și pentru întreaga societate.”, susţine Corneliu Oprişan, Retail Manager IKEA România.

Magazinul IKEA din România a fost al 253-lea deschis în a 35-a ţară, pe 21 martie 2007. Până în luna martie 2010 magazinul a fost operat în sistem de franciză locală, iar ulterior IKEA România a devenit parte din IKEA Group. În Iunie 2015, IKEA România a cumpărat terenul de construcție pentru cel de-al doilea magazin din România.

Te-ar mai putea interesa și
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze nu au reuşit să ajungă la un acord cu controlorii de trafic aerian......
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...
Statul Arizona îi inculpă pe colaboratorii lui Trump pentru tentativă de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020
Statul Arizona îi inculpă pe colaboratorii lui Trump pentru tentativă de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020
Statul american Arizona a inculpat 18 persoane în cadrul tentativei de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale ...
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică, a declarat ...