Premieră mondială: Siemens Energy a folosit hidrogen pur într-o turbină cu gaz

Un consorțiu european condus de Siemens Energy a testat cu success, în vestul Franței, în premieră mondială o turbină industrială cu gaze care poate funcționa cu hidrogen pur, cu gaz natural și cu un amestec în orice proprție al celor două gaze, potrivit presei de specialitate.
Mihai Nicuţ - mar, 17 oct. 2023, 22:07
Premieră mondială: Siemens Energy a folosit hidrogen pur într-o turbină cu gaz

Potrivit unui anunț al Siemens Energy, în vestul Franței s-a folosit, în premieră mondială, 100% hidrogen într-o turbină cu gaze, deschizându-se astfel calea pentru proiecte la scară largă de stocare a energiei pe bază de hidrogen. Astfel, în timp ce mulți producători, printre care General Electric, Mitsubishi și Kawasaki, și-au declarat obiectivul de a-și putea converti turbinele industriale cu gaz pentru a funcționa cu 100% hidrogen, modelul SGT-400 de la Siemens Energy este primul care a atins acest obiectiv.

Compania germană afirmă că s-a obținut o ardere 100% pe bază de hidrogen în cadrul proiectului demonstrativ Hyflexpower de 1MW la o fabrică de hârtie din Saillat-sur-Vienne, dezvoltat de un consorțiu care include Engie, Centrul Aerospațial German și patru universități europene. Turbina folosită, model SGT-400, poate produce energie electrică la o putere de 10-15 MW.

Proiectul utilizează un electrolizator de 1MW, alimentat cu energie regenerabilă, pentru a produce hidrogen verde care este stocat într-un rezervor înainte de a fi ulterior ars pentru a genera electricitate în interiorul turbinei cu gaz.

„Proiectul Hyflexpower demonstrează că hidrogenul poate fi utilizat ca mijloc flexibil de stocare a energiei și că este posibil să se transforme o turbină atuală pe gaz pentru a funcționa cu hidrogen regenerabil”, a spus Siemens Energy într-un comunicat. „Astfel, este un adevărat motor pentru accelerarea decarbonizării industriilor cu cel mai mare consum de energie”.

„Cunoștințele și experiența acumulate în cadrul proiectului Hyflexpower, în care am instalat prima turbină cu gaz care funcționează 100% cu hidrogen, ne vor ajuta să continuăm să dezvoltăm întreaga noastră flotă de turbine cu gaz pentru un viitor bazat pe hidrogen. Interacțiunea dintre electroliză, stocare și conversia hidrogenului într-un singur loc a fost demonstrată într-un mod impresionant, iar acum este vorba de a scala rezultatele”, a spus Karim Amin, membru al consiliului executiv al Siemens Energy.

Una dintre soluțiile avute în vedere pentru viitor este de a se produce hidrogen verde din energia eletrică din surse regenerabile – eoliene și fotovoltaice, care să fie stocat și, ulterior, folosit pentru a produce energie atunci când vântușl nu bate sau soarele nu strălucește. Astfel, hidogenul poate fi produs și stocat vara când se produce în exces energie electrică în panourile fotovoltaice, și consumat apoi iarna pentru a produce energie electrică.

Deși turbinele sunt relativ ineficiente în ceea ce privește transformarea energiei, acestea pot fi utilizate la o scară care ar fi dificil  și costisitor  de reprodus pentru pilele de combustie cu hidrogen care generează electricitate. Există, de asemenea, îngrijorări legate de faptul că arderea hidrogenului pur în aerul bogat în azot va produce cantități mari de oxizi de azot (NOx), care sunt dăunători pentru sănătatea umană și acționează ca gaze cu efect de seră indirect, dar acest lucru ar putea fi atenuat cu ajutorul unei tehnologii similare convertizoarelor catalitice din automobile.

„După ce am testat Hyflexpower pentru producția de energie electrică, obiectivul este acum să extindem funcționarea sa la producția de căldură industrială și la alte procese. De asemenea, se intenționează să se exploreze modalitățile de extindere și comercializare a producției de electricitate decarbonizată”, a mai anunțat Siemens Energy.

„La Engie, suntem foarte mândri de această premieră mondială”, a declarat Frank Lacroix, vicepreședintele companiei franceze responsabil cu soluțiile energetice. „Proiectul Hyflexpower este remarcabil din mai multe motive: pentru colaborarea excepțională pe care a permis-o între mai mulți parteneri europeni, pentru tehnologiile de viitor pe care le-a testat și pentru perspectivele promițătoare pe care le deschide în ceea ce privește utilizarea hidrogenului regenerabil în sectoarele industriale cele mai dificil de decarbonizat. „Așteptăm cu nerăbdare să continuăm această activitate decisivă pentru viitorul industriei decarbonizate împreună cu partenerii noștri”, a mai arătat Engie.

În iunie 2022, cercetătorii de la Universitatea Stavanger din Norvegia au anunțat că au produs cu succes căldură și electricitate prin arderea a 100% hidrogen într-o microturbină cu gaz (care sunt în general mai mici de 500 kW), în cadrul unei colaborări cu Centrul Aerospațial German, membru al consorțiului Hyflexpower.

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de duminică, în timp ce la Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un......
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...