Premierul Orban vrea o creștere cu 15% a pensiilor în toamnă, nu cu 10% cât a sugerat ministrul Cîțu – surse

Surse din guvern a spus pentru ECONOMICA.NET că premierul Ludovic Orban n-ar fi mulțumit cu creșterea pensiilor avansată de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, de 10%, la 1 septembrie și că mai degrabă și-ar dori una de 15%. Ministrul a avansat cifra de 10% la finalul lunii trecute, în loc de 40% cum zice legea, argumentând că criza economică provocată de COVID 19 a răvășit bugetul statului.
Ionut Tudorica - mie, 24 iun. 2020, 20:36
Premierul Orban vrea o creștere cu 15% a pensiilor în toamnă, nu cu 10% cât a sugerat ministrul Cîțu - surse

Creșterea cu 10% a pensiilor în loc de 40% cum e în Legea cadru a Pensiilor, avansată de ministrul Finanțelor la sfârșitul lunii trecute, n-ar mia sta în picioare. Premierul Ludovic Orban dorindu-și o creștere de 15%, au spus pentru ECONOMICA.NET surse din guvern.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat în 28 mai, la Realitatea Plus, că unul dintre scenariile luate în calcul de minister este creșterea pensiilor cu 10% de la 1 septembrie, dar alt scenariu n-a avansat.

Premierul Orban a declarat în aceeași zi, în reacție la afirmațiile ministrului Cîțu, că “este prematură orice declarație pe tema pensiilor. Când vom avea raportul la 6 luni privind starea economiei, de asemenea când vom avea prognoza economică pe următoarea perioadă de timp, atât cea a Comisiei de Prognoză, cât și rapoartele Comisiei Europene, vom lua această decizie. Când vom decide ceva vom anunța public. Ce pot să vă spun este că pensiile vor crește”.

Potrivit surselor noastre, Orban ar urmări să adauge o creștere de 5% peste singurul scenariu plasat de ministrul Finanțelor în public.

Potrivit Legii pensiilor, la 1 septembrie urma ca pensiile să fie crescute cu 40%. România a primit în schimb semnale externe, în principal de la agențiile de ratingforurile europene și chiar Comisia europeană, că bugetul țării n-ar suporta o astfel de măsură, în contextul cheltuielilor mari generate de criza COVID și al veniturilor bugetare deficitare, provocate de aceeași situație.

Singurii care s-a opus ajustării creșterii pensiilor cu 40% au fost președintele Klaus Iohannis și partidul care a făcut Legea.

PSD amenință cu moțiunea

Liderii PSD, partidul care a făcut noua Lege  a pensiilor, au decis joi, în cadrul unei ședințe a conducerii partidului, să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, dacă executivul nu va crește pensiile cu 40% de la 1 septembrie. Moțiunea va fi depusă imediat ce legea va fi modificată, inclusiv dacă mărirea punctului de pensie va fi amânată sau dacă pensiile vor fi mărite cu mai puțin de 40%. „Orice virgulă vor schimba în legea pensiilor publice va fi atacată prin moțiune de cenzură”, a anunțat Olguța Vasilescu, ministru al Muncii la vremea adoptării noii legi a pensiilor.

Te-ar mai putea interesa și
ACEA: România, printre țările cu cele mai slabe rețele de stații de încărcare pentru mașini electrice
ACEA: România, printre țările cu cele mai slabe rețele de stații de încărcare pentru mașini electrice
Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) atrage atenția că „există o lipsă gravă de puncte de încărcare pentru mașini electrice de-a lungul rețelelor rutiere în......
Air France – KLM extinde posibilitatea de a schimba gratuit data călătoriei și destinația zborului
Air France – KLM extinde posibilitatea de a schimba gratuit data călătoriei și destinația zborului
În încercarea de a contracara, pe cât posibil, efectele negative și incertitudinea aduse de noul val pandemic asupra ...
Eșec la Cluj – Napoca: Licitația pentru mini-autobuze autonome a fost anulată
Eșec la Cluj – Napoca: Licitația pentru mini-autobuze autonome a fost anulată
Licitația pentru mini-autobuze autonome, lansată în primăvară de către Primăria Cluj - Napoca, a fost anulată pentru ...
Cei mai bine plătiți președinți ai CA din companiile listate la bursa din Frankfurt
Cei mai bine plătiți președinți ai CA din companiile listate la bursa din Frankfurt
Asociația investitorilor privați din Germania (DSW) a dat publicității un raport care dezvăluie care sunt cei mai bine ...