Premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, şi-a dat demisia

Chiril Gaburici si-a dat demisia din functia de prim-ministru. Anuntul a fost facut acum cateva minute in timpul unei conferinte de presa.
Economica.net - vin, 12 iun. 2015, 08:18
Premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, şi-a dat demisia

‘Ieri (joi) am spus că voi veni cu declaraţii şi iată-mă în faţa cetăţenilor. Consider că cetăţenii sunt egali în faţa legii, cred că un premier, ca şi fiecare cetăţean, trebuie să sprijine o anchetă transparentă. Îmi pare rău că am lăsat atât timp acest subiect cu referire la studiile mele să fie un instrument al jocurilor politice’, a declarat Gaburici.

‘Nu sunt politician, ci manager. Sunt împăcat cu mine. Ţara trebuie să-şi schimbe sistemul politic’, a adăugat el.

Printre motivele invocate de acesta este și dosarul penal pornit în cazul actului de studii bănuit de fals și lipsa unei majorități parlamentare. Premierul, care și-a anunțat demisia, și-a exprimat, de altfel, speranța că acest gest va impulsiona apariția unei coaliții de guvernare, susținută de o majoritate parlamentară stabilă, informează deschide.md.

Chiril Gaburici, a fost audiat joi de către procurori în dosarul legat de diplomele sale de studii. Potrivit Radio Chişinău, el a răspuns întrebărilor procurorilor timp de peste o oră şi după audieri nu a făcut declaraţii de presă.

Dosarul în cauză vizează presupusa falsificare a diplomei de studii a premierului. Ministerul de Interne a transmis Procuraturii Generale acest dosar care conţine materiale privind audierea mai multor persoane, expertiza grafică şi tehnică a documentelor de studii şi alte probe.

Potrivit mass-mediei de la Chişinău, expertiza Ministerului de Interne ar arăta că diploma şefului guvernului moldovean este falsă.

La începutul acestei săptămâni, premierul Chiril Gaburici declara că ancheta Procuraturii Generale în dosarul privind studiile sale ar avea legătură cu cererea sa privind demisia conducerii acestei instituţii şi a Băncii Naţionale, ca urmare a situaţiei din sectorul bancar.

Chiril Gaburici a fost propus pentru functia de premier de catre PLDM dupa ce Guvernul Leanca nu a primit votul de incredere a Parlamentului.

Astfel, pe 18 februarie 2015, Parlamentul a votat candidatura lui Chiril Gaburici. Guvernul a fost ales cu 60 de voturi ale deputatilor PLDM, PD si PCRM. Pe langa socialisti si liberali, atunci, PLDM-istii Iurie Leanca, Eugen Carpov si Liliana Palihovici nu au votat.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...