Prețurile de consum în SUA au înregistrat o creștere moderată în luna august

Indicele anual al preţurilor PCE (cheltuielile de consum personal) în SUA, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală (Fed), a crescut moderat în august, în urma costului mai ridicat al benzinei, transmit AP şi Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 29 sept. 2023, 17:10
Prețurile de consum în SUA au înregistrat o creștere moderată în luna august

În august, indicele PCE a crescut cu 3,5%, după un avans de 3,4% luna precedentă, arată datele publicate vineri de Departamentul Comerţului din SUA. Rata anuală a inflaţiei în SUA a coborât semnificativ de la vârful de 7% atins în iunie 2022, dar încă depăşeşte ţinta Rezervei Federale – 2%.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, a crescut cu 3,9% în august, faţă de 4,2% luna precedentă. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către Fed la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

De la o lună la alta, indicele PCE a crescut cu 0,4% în august, după o creştere de 0,2% în iulie. Analiştii se aşteptau la o expansiune de 0,5% în august.

Aceste date sporesc speranţele că Fed ar putea readuce inflaţia la 2% fără creşterea şomajului sau reducerea activităţii economice. Săptămâna trecută, estimările Fed indicau o creştere a ratei şomajului de la 3,8% în prezent la 4,1% până la finalul anului, alături de o reducere graduală a inflaţiei până la 2,6%.

Preţul mediu la benzină a ajuns joi la 3,84 dolari galonul (un galon este echivalent cu 3,785 de litri n.r.), în creştere cu 0,07 dolari faţă de anul trecut.

Pentru a aduce inflaţia la un nivel de 2% pe an, Rezerva Federală americană a majorat dobânda de politică monetară la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani. În prezent oficialii Fed văd unele semnale încurajatoare că presiunile pe partea de preţuri se reduc, iar economia i-a contrazis pe cei care prognozau o încetinire semnificativă. Faptul că preţurile de consum au avut o creştere moderată în august ar putea să îi facă pe oficialii Fed să lase dobânzile nemodificate la reuniunea de luna viitoare.

Te-ar mai putea interesa și
România va putea recicla cu până la 80% mai mult prin proiectul SGR – analiză
România va putea recicla cu până la 80% mai mult prin proiectul SGR – analiză
România poate obţine un avans de reciclare cu până la 80% în următorii ani, prin implementarea şi funcţionarea corespunzătoare a Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR), atingând astfel......
Şefii Volkswagen pregătesc terenul pentru restructurări la marca VW care „nu mai este competitivă”
Şefii Volkswagen pregătesc terenul pentru restructurări la marca VW care „nu mai este competitivă”
 Constructorul auto german Volkswagen îşi pregăteşte angajaţii pentru restructurări de personal, directorul responsabil ...
Fostul prim-ministru britanic Liz Truss semnalează că sprijină revenirea lui Donald Trump la Casa Albă
Fostul prim-ministru britanic Liz Truss semnalează că sprijină revenirea lui Donald Trump la Casa Albă
Fostul prim-ministru britanic Liz Truss a semnalat că va sprijini revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, relatează marţi ...
Managerii estimează o creştere a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul, în următoarele luni
Managerii estimează o creştere a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul, în ...
Managerii români estimează, pentru perioada noiembrie 2023 - ianuarie 2024, o relativă stabilitate a activităţii în ...