Prima fabrică de decoruri din ţară va fi inaugurată la Timişoara

Prima fabrică de decoruri din ţară va fi inaugurată, sâmbătă, la Timişoara, urmând să producă, deocamdată, decoruri pentru Teatrul Naţional din municipiu, însă există posibilitatea primirii altor comenzi începând din toamnă, scrie MEDIAFAX.
Economica.net - vin, 11 mai 2012, 06:06
Prima fabrică de decoruri din ţară va fi inaugurată la Timişoara

Fabrica se va deschide în Parcul Industrial Freidorf, iar în cadrul acesteia vor lucra, pentru început, aproximativ 20 de persoane, majoritatea angajaţi ai Teatrului Naţional din Timişoara.

Directorul adjunct al Teatrului Naţional Timişoara, Ion Rizea, a declarat pentru MEDIAFAX că ideea construirii unei astfel de fabrici a aparţinut conducerii teatrului, însă aplicarea proiectului a fost una anevoioasă.

„Atât realizarea fabricii de decoruri, cât şi cea a depozitelor este o iniţiativă a Teatrului Naţional. În anul 1997, directorul de atunci al Teatrului Naţional – Ştefan Iordănescu şi cel al Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely Timişoara – Demeter Andras István – au conceput un proiect de refuncţionalizare a unor spaţii existente în incinta Palatului Culturii şi, ca urmare, de mutare a atelierelor de producţie în afara Palatului Culturii, respectiv utilizarea spaţiilor astfel eliberate în scopuri culturale, după modelul unor teatre importante din Europa, cum ar fi Piccolo Teatro din Milano, Teatrul Naţional din Budapesta, Teatrul Odeon din Paris şi altele asemenea. În anul 2007, în perioada primului mandat al actualului manager al TNT, Ada Hausvater, Consiliul Local a concesionat, la cererea conducerii Teatrului Naţional, un hectar de teren în Parcul Industrial Freidorf. Proiectul de construcţie a fabricii de decoruri şi a depozitelor a fost propus Ministerului Culturii şi Cultelor în anul 2008. În acelaşi an au fost realizate studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, iar în 2009, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a aprobat demararea construcţiei”, a declarat Ion Rizea.

Directorul adjunct al Teatrului Naţional din Timişoara a spus că era necesară o astfel de fabrică, la Timişoara, deoarece atelierele de producţie ale teatrului funcţionează în spaţii improprii, iar depozitarea decorurilor spectacolelor a fost şi este o problemă pentru conducerea instituţiei.

„Fabrica de decoruri este concepută ca o linie de producţie ce oferă suficient spaţiu de construcţie a unor structuri de mari dimensiuni şi suficient spaţiu de montare şi demontare a decorurilor, înainte de a fi livrate în forma lor finală, pe scenele unde sunt solicitate, la scară, în amplasament identic celui de spectacol, toate acestea în condiţii de lucru optime şi, evident, conforme cu legislaţia în vigoare privind protecţia muncii. Practic, decorurile pot fi montate exact în forma în care vor apărea ulterior pe scenă. Totodată, fabrica de decoruri va acoperi în întregime necesităţile de producţie ale Teatrului Naţional, rezultând de aici avantaje importante în ce priveşte economia de timp, de mână de lucru şi, nu în ultimul rând, de bani. În perspectiva comenzilor externe pe care fabrica de decoruri are capacitatea să le onoreze, acest proiect are potenţialul de a genera venituri proprii”, a afirmat Rizea.

Pentru început, fabrica va produce decorurile pentru TNT, primele vor fi cele care se vor folosi în stagiunea 2012 – 2013. Deocamdată, nu au fost primate comenzi din ţară şi din străinătate, de executare a unor decoruri, însă din toamna acestui an fabrica ar putea primi şi astfel de comenzi.

„Există mult interes pentru potenţialul fabricii de decoruri în acest sens, exprimat deja de teatre dramatice şi lirice din România, cum ar fi Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Constanţa, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, Teatrul de Artă din Deva”, a declarat directorul adjunct al TNT.

Fabrica de decoruri de la Timişoara este prima de acest fel din ţară. De regulă, teatrele îşi execută decorurile în atelierele proprii. Pentru prima dată în România, o instituţie de cultură subvenţionată de stat şi-a externalizat producţia printr-o structură autonomă funcţională, pe care o gestionează în scopul de a răspunde necesităţilor interne şi de a genera venituri proprii.

Valoarea totală a investiţiei este de 5.782.258 lei, fără TVA.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...