Primăria Bucureşti mai dă o mână de ajutor locatarilor din blocurile cu bulină: servicii de transport şi mutat mobila

Peste 8.000 de persoane locuiesc în clădirile cu bulină din Capitală, arată datele proiectului de informare Seismic Alert. La o lună de la adoptarea unei hotărâri prin care anumiţi proprietari nu vor mai fi nevoiţi să plătească pentru lucrările de consolidare, Primăria Bucureşti le mai dă locatarilor o mână de ajutor şi vrea să le ofere servicii de transport şi mutare a mobilei. 
Andrada Ghira - sâm, 13 ian. 2018, 09:54
Primăria Bucureşti mai dă o mână de ajutor locatarilor din blocurile cu bulină: servicii de transport şi mutat mobila

Primăria Capitalei se pregăteşte să mai dea o mână de ajutorul locatarilor din blocurile cu risc seimic din Capitală şi vrea să le mute mobila la noile locuinţe. Asta prevede un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, ce va avea loc pe 17 ianuarie. 

Mai exact, se doreşte completarea hotărârii din 2016 prin care a fost înfiinţată Administraţia Municipală pentru Consolidarea clădirilor cu Risc Seismic, cu „activitatea de pregătire, programare şi contractare a serviciilor de relocare de la imobilele la care urmează să se execute lucrări de intervenţie – consolidare până la locuinţele de necesitate atribuite cât şi a lucrărilor de punere în siguranţă a clădirilor de locuit”, se arată în document. 

Decizia este motivată de faptul că printre principalele impedimente privind consolidarea clădirilor cu bulină se numără şi relocarea propreitarilor şi a bunurilor acestora. 

„Aceştia invocă mari dificultăţi în realizarea procedurii de relocare, de la identificarea unor prestatori pentru realizarea serviciilor de relocare până la durata acestei proceduri, costuri, modalitatea deficitară în care se realizează”, potrivit expunerii de motive. 

Serviciile de relocare la imobilele care urmează să se execute lucrări de intervenţie/consolidare până la locuinţele de necesitate atribuite vor cuprinde un pachet de activităţi specifice: transportul persoanelor şi a bunurilor de la locaţiile menţionate, activităţi de demontare/montare a bunurilor respective, manipulare, încărcare/descărcare a acestora. 

Consolidare gratis

Această măsură vine la o lună după ce CGMB a aprobat un proiect care prevede plata din banii bugetului local a lucrărilor de consolidare a blocurilor cu risc seismic din Bucureşti.

Astfel, proprietarii locuinţelor din blocurile cu risc seismic din Bucureşti care câştigă sub salariul mediu pe economie pe cap de membru de famile şi vor să-şi consolideze clădirile nu vor plăti nimic pentru asta. Banii vor fi acordaţi de Primărie. 

Una dintre problemele pentru care puţine clădiri cu risc seismic sunt reabilitate este legată de bani. Proprietarii apartamentelor nu-şi permit plata unor rate lunare pe o perioadă de 25 de ani, aşa cum prevede Ordonanţa 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente. 

Prin proiectul propus spre aprobare, Primăria va suporta în totalitate valoarea lucrărilor de consolidare pentru „cei care realizează venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câşigul salarial net lunar pe economie, pe perioadele în care se realizează aceste venituri”. 

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna octombrie de 2392 lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). 

Pentru „cei la care venitul lunar pe familie este de sub trei salarii medii brute pe economie pe economie vor putea să nu mai ramburseze 50% din valoarea investită pentru execuţia lucrărilor de intervenţie”, se mai arată în documentul citat. 

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.327 lei în luna octombrie, potrivit INS.

CITEŞTE ŞI Locatarii din blocurile cu bulină din Bucureşti care câştigă sub salariul mediu îşi vor putea reabilita locuinţele gratis 

Te-ar mai putea interesa și
Boris Johnson recunoaște că Turcia este greu de convins să accepte aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Boris Johnson recunoaște că Turcia este greu de convins să accepte aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Premierul britanic Boris Johnson a declarat marţi presei că Turcia este greu de convins să accepte primirea în NATO a Finlandei şi Suediei, relatează AFP, transmite Agerpres....
Restructurări masive în grupul farmaceutic elvețian Novartis. 8.000 de oameni vor fi dați afară
Restructurări masive în grupul farmaceutic elvețian Novartis. 8.000 de oameni vor fi dați afară
Gigantul farmaceutic elveţian Novartis a anunţat marţi că programul său de restructurare anunţat anterior ar putea ...
Clotilde Armand anunță că Primăria Sectorului 1 va introduce un sistem de colectarea selectivă a deșeurilor, în valoare de peste 246 de milioane de lei
Clotilde Armand anunță că Primăria Sectorului 1 va introduce un sistem de colectarea selectivă a deșeurilor, în valoare ...
Clotilde Armand anunţă că în Sectorul 1 va fi implementat un sistem ultramodern de colectare selectivă a deşeurilor, ...
Șefa Guvernului scoțian, Nicola Sturgeon, a anunțat organizarea unui referendum pentru independența provinciei în toamna lui 2023. Londra se opune categoric
Șefa Guvernului scoțian, Nicola Sturgeon, a anunțat organizarea unui referendum pentru independența provinciei în toamna ...
Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a anunţat marţi că doreşte să organizeze un referendum "consultativ" privind independenţa ...