Probleme la tranzacţia Dedeman-AFI: S-ar putea ca fraţii Pavăl să nu cumpere nici primele trei clădiri din AFI Park

AFI Europe a făcut ieri, 25 iulie, un anunţ care a luat prin surprindere piaţa imobiliară: Dedeman nu mai cumpără şi ultimele două clădiri de birouri dintr-un total de cinci, aşa cum a fost anunţat la începutul lunii iunie. În plus, din anunţul AFI, s-ar părea că nici vânzarea primelor trei clădiri nu mai este aşa de sigură. 
Andrada Ghira - mar, 25 iul. 2017, 21:00
Probleme la tranzacţia Dedeman-AFI: S-ar putea ca fraţii Pavăl să nu cumpere nici primele trei clădiri din AFI Park

„Procesul privind tranzacționarea clădirilor AFI Park 1-3 își continuă cursul”, se arată în anunţul AFI cu privire la faptul că Dedeman nu va mai cumpăra şi clădirile 4 şi 5. 

Se pare că Dedemn a declarat că nu va continua negocierile privind tranzacţia, deşi Africa Israel Properties, compania-mamă a AFI Europe România, spune că în discuţia telefonică dintre reprezentanţii părţilor a fost menţionată posibilitatea unei discuţii ulterioare, scrie publicaţia israeliană Globes. 

Tot în anunţul Africa Israel Properties se mai arată că acordul pentru vânzarea primelor trei clădiri, la valoarea de 90 de milioane de euro, încă era condiţionată de îndeplinirea unor condiţii prealabile. „Cu alte cuvinte, vânzarea nu înregistrează progrese”, mai subliniază publicaţia israeliană. 

În total, Dedeman ar fi trebuit să plătească 164 de milioane de euro pentru cele cinci clădiri de birouri construite în jurul mallului AFI Palace Cotroceni din Bucureşti. 

Contactat de ECONOMICA.NET, Dragoş Pavăl, unul dintre proprietarii Dedeman, nu ne-a oferit un punct de vedere până la publicarea articolului. 

Datorii de 688 de milioane de euro

În iarna acestui an, Globes scria că Globalworth, fondul de investiţii imobiliare controlat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, este în cursă pentru preluarea Africa Israel, grupul care deţine, prin subsidiarele sale, mallul AFI Cotroceni din Bucureşti.

Compania lui Papalekas nu se mai află în cursa pentru preluarea Africa Israel, iar duetul format din proprietar, Lev Leviei şi Moti Ben-Moshe, a anunţat la începutul acestei luni că nu va mai continua în licitaţia pentru a cumpăra Africa-Israel Investments Ltd, mai scrie publicaţia israeliană.

La o zi de la anunţul de retragere, singura companie rămasă în cursă este grupul Saidoff, condus de omul de afaceri Naty Saidoff, care a decis să-şi majoreze oferta de preluare. 

Africa Israel are datorii de 2,8 miliarde şekeli (aproximativ 688 milioane de euro) către investitorii în obligaţiunile companiei. Pentru ca ofertele de preluare să fie atractive pentru aceştia, acestea trebuie să includă o infuzie de capital de până la un miliard de şekeli (245 milioane de euro) pentru plata imediată a datoriilor. În plus, mai e nevoie şi de o restructurare a datoriilor companiei, cuprinsă între 700 milioane şekeli şi 1,3 miliarde şekeli (320 milioane euro), cu posibilitatea convertirii în acţiuni a unor obligaţiuni.

Africa-Israel a înregistrat pierderi de 2,6 miliarde şekeli (639 milioane euro) în primele nouă luni ale anului trecut. Leviev a cumpărat anul trecut, de la Africa-Israel, pentru 550 milioane şekeli (135 milioane de euro), pachetul majoritar de acţiuni la subsidiara AFI Development, companie de investiţii imobiliare focusată pe piaţa din Rusia.

Miliardarul Lev Leviev deţine în prezent 48% din Africa-Israel, prin holdingul Memorand Management, care ar avea, potrivit presei israeliene, datorii în valoare totală de 1,1 miliarde şekeli (270 milioane euro) către mai multe bănci din Israel, garantate personal de omul de afaceri.

Supranumit „Regele diamentelor”, Lev Leviev, 61 de ani, are o avere estimată de Forbes la 1,17 miliarde de dolari şi este al 15-lea cel mai bogat israelian. Pe lângă afacerile în imobiliare, miliardarul mai deţine mine de diamante în Angola, Africa de Sud şi Botswana

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat de înţeles că ţara sa ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, fără a face la fel şi în privinţa Suediei, într-o întâlnire televizată......
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Jean-Philippe Imparato, directorul executiv al mărcii Alfa Romeo din grupul Stellantis, consideră că piața americană ...
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate duminică o propunere de interzicere a cazinourilor, într-un ...
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este obligat de lege să o cumpere
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este ...
Tragedia de pe Lacul Morii, unde un om a murit mușcat de câini, ne amintește că animalele domestice pot provoca daune ...