Producătorii de smartphone-uri țin prețurile în loc pe fondul scăderii vânzărilor

Prețul la raft al telefoanelor mobile, vândute pe piața românească, a stagnat deși dolarul a crescut în raport cu leul, iar principalele importuri de dispozitive se achită în această valută. 
Economica.net - sâm, 02 mai 2015, 21:01
Producătorii de smartphone-uri țin prețurile în loc pe fondul scăderii vânzărilor

“Pentru importurile directe, prețurile au crescut cu 5-8%, iar  pentru producătorii locali, prețurile au stagnat. La raft prețurile nu au avut o evoluție crescătoare, pe baza faptului că producătorii-distribuitorii și-au asumat o scădere a profitabilității.  Principalul motiv îl reprezintă scăderea pieței din ultima perioadă pentru că  în februarie față de luna ianuarie scăderea 11%, iar in luna martie piața a continuat să scadă, iar efortul producătorilor și distribuitorilor a fost de a menține preturi competitive la raft”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Costin Soare, director operațional al lanțului de magazine GSM, Internity.

Potrivit acestuia, în cazul în care dolarul va continua să crească, sau chiar să își mențină nivelul actual , pe o perioadă indelungată, producătorii nu vor mai putea să susțină această creștere și vor fi nevoiți să crească prețurile de distribuție, respectiv de raft.

Anul acesta piața de telefoane ar putea ajunge la 3 – 3.2 milioane de unități vândute, în creștere cu 20 – 25% față de anul trecut, iar valoarea ar putea ajunge la 1.7 – 1.8 miliarde de ei în creștere cu 15 – 20% față de 2014, dar aceste ascensiuni ale pieței ar putea fi puse în pericol de evoluția cursului dolarului.

“Cu siguranță, în cazul în care producătorii vor lua decizia creșterii de preț, în special pentru  produsele de volum există un risc direct de încetinire a creșterii pieței”, a mai spus Costin Soare.

Potrivit acestuia, ca și anul trecut, principalul factor în luarea deciziei de achiziție îl reprezintă prețul, iar pe partea de specificații tehnice, există o tendință de creștere a nevoii pe display-urilor de dimensiuni mai mari și configurații hardware mai bune cum ar fi memoria RAM și memoria internă în special.

Principalele branduri de smartphone-uri comercializate pe piața românească sunt Samsung, Apple, HTC, Allview, Huawei, SONY, Microsoft Mobile (NOKIA), Yezz și LG.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna decembrie 2021 cu 3,6% faţă de luna anterioară, ...
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 2.994 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a scăzut cu 6.124 persoane faţă de luna precedentă
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a ...
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional era, la finele lui decembrie, de 2,69%, mai mică decât cea din luna anterioară ...
Sindicatele din industrie solicită reglementarea tarifelor la energie şi gaze naturale la valoarea din decembrie 2020
Sindicatele din industrie solicită reglementarea tarifelor la energie şi gaze naturale la valoarea din decembrie 2020
Alianţa Sindicatelor din Industrie solicită autorităţilor convocarea de urgenţă a CSAT pentru stoparea acestei crize ...