Producţie uriaşă de energie electrică. Sistemul încă rezistă

Producţia şi consumul de energie electrică au atins valori record pentru acest an, egalând nivelul din cele mai geroase zile de iarnă. Continuarea perioadei cu temperaturi extreme va testa limitele de suportabilitate ale Sistemului Energetic Naţional.
Economica.net - mie, 22 iul. 2015, 21:08
Producţie uriaşă de energie electrică. Sistemul încă rezistă

Producţia de energie electrică din România atingea, ieri ora 14.30, 9.236 MW, printre cele mai mari din acest an. Cauzele acestei producţii se găsesc în consumurile mari ale clădidrilor de birouri şi ale locuinţelor în condiţii de caniculă, dar şi producţia de energie fotovoltaică. Din această producţie, consumul era de 8.000 de MW, circa 1.200 de MW reprezentând exporturi.

Pentru că necesitatea de energie este mare, iar apa din râuri şi lacuri din ce în ce mai puţină, primul lor la producţie este acontat de cărbunari, care deţineau 30% din producţia totală. Doar pe locul doi vine Hidroelectrica, cu 22% din producţia totală, apoi termocentralele pe cărbuni, cu 18% din producţie, Nuclearelectrica, cu 14% din producţie, centralele fotovoltaice, cu 7% cotă de piaţă, centralele eoliene şi cele pe biomasă.

Nuclearelectrica producea, la ora menţionată 1.286 de MW, cu aproape 100 de MW sub producţia ei obişnuită. Cele două reactoare au o putere cumulată de 1.400 de MWh si merg în bandă cu oscilaţii uzuale de +/ – 30 MWh. Acum însă, centrala de la Cernavodă lucrează sub potenţial.

Sistemul Energetic Naţional poate suporta, fără sincope, consumuri interne de circa 8.500 – 9.000 de MW. La asemenea vârfuri de consum, de la Dispeceratul Energetic Naţional se decide pornirea unor grupuri termo pe cărbune sau gaz, care în mod obişnuit stau, pentru că sunt ineficiente, energia pe care o produc fiind scumpă. În situaţii limită însă, DEN poate decide să pornească aceste grupuri termo.

Dacă temperaturile cresc încă şi mai mult, consumul de energie va creşte şi el. O situaţie critică ar fi atunci când debitele râurilor scad constant, cum se întâmplă în prezent, şi nici vântul pentru miile de eoliene nu bate. În aceste condiţii, sarcina salvării SEN de la blackout cade aproape exclusiv pe seama termocentralelor.
Cele mai mari termoncentrale din ţară sunt cele din cadrul Complexului Energetic Oltenia şi Complexului Energetic Hunedoara. Însumate, cele două Complexuri au o capacitate instalată de peste 8.000 de MW.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, într-un efort de a ţine sub control......
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...