Profesor american: Temerile privind corupţia şi lipsa transparenţei încetinesc dezvoltarea României

Temerile externe privind corupţia, mita şi lipsa transparenţei încetinesc dezvoltarea economică şi socială a României, a declarat, vineri, profesorul american Walter Russell Mead, în cadrul unei mese rotunde la Ambasada SUA.
Economica.net - vin, 11 oct. 2013, 16:48
Profesor american: Temerile privind corupţia şi lipsa transparenţei încetinesc dezvoltarea României

România ar trebui să ajungă la nivelul Poloniei, care „şi-a asigurat un rol central în discuţiile despre viitorul Europei”, este de părere profesorul Mead.

Aflat în România pentru a doua oară, Walter Russell Mead a fost invitat al mesei rotunde „Locul României pe scena geopolitică mondială”, organizată vineri de Ambasada SUA.

Aceasta consideră că, deşi este membră a UE, România nu a realizat toate cerinţele ce derivă din această apartenenţă, „parţial şi ca urmare a unor schimbări interne şi reforme care trebuie încheiate”.

Întrebat la cel fel de reforme se referă, Walter Russell Mead a precizat că România este percepută ca o ţară unde oamenii de afaceri trebuie să dea bani pentru a putea investi.

„Temerile privind corupţia, mita şi lipsa de transparenţă încetinesc dezvoltarea economică şi socială a României. Şi fac România un loc dificil pentru investiţiile străine (…) Înainte de a veni aici, i-am auzit pe mulţi spunând că există încă unele probleme în ceea ce priveşte transparenţa. Şi la investitorii străini, chiar şi cei din New York, auzi astfel de lucruri”, a spus profesorul.

„Percepţia că trebuie să plăteşti mită pentru a face afaceri este una foarte periculoasă pentru România şi este foarte larg răspândită”, a mai precizat acesta.

Totodată, Walter Russell Mead a subliniat şi importanţa unui sistem juridic transparent, care să lucreze eficient.

„Nu că alte ţări nu ar fi deloc corupte. Corupţia e o problemă constantă în toate societăţile, democratice sau nedemocratice”, dar este nevoie de „instanţe care lucrează eficient, de un sistem legal transparent”.

Precizând că nu ştie care este situaţia din România, Walter Russell Mead a povestit că a locuit la un moment dat în New Orleans (Louisiana), unde nu era doar corupţie la nivel politic, ci era „un fel de corupţie a mediului de afaceri”.

„Un grup mic de oameni conducea oraşul şi statul şi dorea să păstreze controlul pentru sine. Nu vroia multe investiţii şi oameni de afaceri din afara New Orleans şi a statului Louisiana, deoarece, chiar dacă economia ar fi crescut, le-ar fi redus lor controlul. Poate că există această concepţie şi la unele persoane de aici, care vor să aibă control complet asupra unei plăcinte mici, decât să crească plăcinta, dar ei să piardă abilitatea de a controla tot ce se întâmplă”, a explicat profesorul.

Pe de altă parte, aceasta consideră că România „va continua să surprindă lumea cu rapiditatea cu care se dezvoltă”.

Susţinător al preşedintelui Barack Obama, Walter Russel Mead este profesor de Relaţii Internaţionale la Bard College din statul New York, şi editor al revistei The American Interest.

În perioada 1997-2010, a fost membru în Consiliul pentru Relaţii Externe al SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au ieftinit din nou azi în România, mai ales motorina. Partea mai puțin bună a unei vești bune
Carburanții s-au ieftinit din nou azi în România, mai ales motorina. Partea mai puțin bună a unei vești bune
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus și azi prețul carburanților, mai mult pe cel al motorinei, combustibilul cel mai consumat din România. Deși este o......
Alegeri Bucureşti – Coaliţia merge cu candidaturi separate pentru Primăria Capitalei. Firea din partea PSD şi Burduja de la PNL (surse)
Alegeri Bucureşti – Coaliţia merge cu candidaturi separate pentru Primăria Capitalei. Firea din partea PSD şi Burduja ...
Coaliţia a decis luni seara să meargă cu candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea - PSD şi ...
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în 2023. De ce trebuie să te ferești ca să nu autorizezi o fraudă
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în ...
În 2023, sistemele antifraudă ale băncii digitale Revolut au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline, ...
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
ABC Medicover Holdings din Olanda majorează capitalul social al firmei Iowemed cu 27,3 milioane de lei, conform unei decizii ...