Profitul Allianz în Europa Centrală şi de Est a scăzut în 2014 de 2,38 ori, la 106 milioane euro

Grupul Allianz, care controlează pe piaţa locală compania de asigurări Allianz-Ţiriac, a obţinut în 2014 un profit operaţional de 106 milioane euro în Europa Centrală şi de Est, în scădere de aproape 2,38 ori faţă de anul 2013, şi venituri de 3,2 miliarde euro.
Economica.net - mie, 22 apr. 2015, 08:04
Profitul Allianz în Europa Centrală şi de Est a scăzut în 2014 de 2,38 ori, la 106 milioane euro

Într-un mediu plin de provocări, Allianz a obţinut rezultate solide în anul 2014 în Europa Centrală şi de Est, iar veniturile totale au scăzut până la 3,2 miliarde de euro de la 3,5 miliarde euro în anul anterior, ca urmare a deciziei de repoziţionare pe segmentul asigurărilor generale în Rusia şi în Ucraina şi de concentrare asupra segmentului comercial în ambele ţări, a precizat Grupul Allianz.

În perioada de referinţă, profitul operaţional a scăzut de la 252 milioane euro la 106 milioane euro, dar excluzând rezultatele din Rusia şi Ucraina, regiunea Europei Centrale şi de Est a atins un nivel al profitului operaţional, de 300 milioane de euro, de la 290 milioane euro în 2013, scrie Agerpres.

‘Afacerile noastre în regiunea Europei Centrale şi de Est au avut de înfruntat un mediu economic şi politic plin de provocări în anul 2014. Condiţiile extrem de dificile pentru afacerile de asigurări din Rusia şi Ucraina ne-au forţat să ne realiniem afacerile. Aceste măsuri au avut impact asupra afacerilor noastre. Toate celelalte companii din Europa Centrală şi de Est au obţinut rezultate solide, ceea ce este o realizare, luând în considerare provocările anului 2014’, afirmă Manuel Bauer, membru al Board-ului Allianz SE, responsabil pentru pieţele în dezvoltare.

Pe segmentul asigurărilor generale, excluzând Rusia şi Ucraina, nivelul primelor brute subscrise în regiunea Europei Centrale şi de Est a crescut cu 1,5 procente, până la 1,677 miliarde de euro. Creşterea puternică pe liniile auto din Republica Cehă şi performanţa bună a afacerilor pe segmentul corporate din Slovacia au compensat nivelul scăzut al primelor subscrise în Polonia, acolo unde competiţia acerbă a pus presiune asupra preţurilor din piaţă.

În regiunea Europa Centrală şi de Est, Grupul Allianz este prezent în Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Rusia, Slovacia, Ucraina.

În Rusia şi Ucraina, Allianz a subscris prime de 550 milioane de euro, cu 274 milioane de euro mai puţin comparativ cu anul anterior, această evoluţie fiind rezultatul restructurării afacerilor în aceste ţări. În total, primele brute subscrise pe segmentul asigurărilor generale în Europa Centrală şi de Est în anul 2014, s-au situat la 2,227 miliarde de euro, în scădere cu 10,1%.

‘A fost necesar să luăm măsuri care să aibă în vedere condiţiile de piaţă problematice şi situaţia economică şi politică din Rusia. Decizia de a ieşi de pe piaţa de retail ne permite să ne concentrăm asupra segmentului corporate şi a altor oportunităţi de pe pieţele din regiunea ECE’, explică Manfred Knof, CEO regional al Allianz în Europa Centrală şi de Est.

Pe segmentul asigurărilor de viaţă şi sănătate, nivelul primelor, ajustat pentru efectele cursului de schimb valutar, a crescut cu 2,2 procente. Vânzările accelerate de produse de investiţii cu prima unică din Polonia, Croaţia şi Bulgaria au determinat această evoluţie, susţine Allianz.

Efectele cursului de schimb valutar din regiune au contrabalansat evoluţia pozitivă, astfel încât valoarea totală a primelor pe segmentul asigurărilor de viaţă şi sănătate a scăzut în anul 2014 cu 0,4 procente, până la 909 milioane de euro.

Profitul operaţional pe segmentul asigurărilor de viaţă şi sănătate s-a situat la 119 milioane de euro, incluzând 42 milioane de euro de la fondurile de pensii şi din operaţiunile de management al activelor. Profitul obţinut doar din operaţiuni pe segmentul asigurărilor de viaţă şi sănătate a rămas stabil, la un nivel de 77 milioane de euro, comparativ cu 78 milioane euro în 2013.

Profitul operaţional aferent fondurilor de pensii şi activităţii de administrare a activelor a crescut cu 5 milioane de euro, ajungând la 42 milioane de euro. Această evoluţie ia în considerare efectele punctuale legate de achiziţia fondului de pensii Warta, naţionalizarea activelor de pensii din Polonia şi taxele de performanţă datorate valorii crescute a activelor în administrare şi mediului economic cu dobânzi scăzute din Slovacia. Per ansamblu, activele în administrare ale fondurilor noastre de pensii au depăşit 10 miliarde de euro pentru prima dată.

‘Afacerile de asigurări de viaţă au de înfruntat un mediu economic cu dobânzi care scad în majoritatea ţărilor. Un astfel de mediu rămâne o provocare’, a spus Manfred Knof.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...