Profitul SIF Transilvania a urcat cu 9% în primele nouă luni, la 213,6 milioane lei

SIF Transilvania (SIF3) a înregistrat în primele nouă luni cel mai mare profit dintre SIF-uri, de 213,6 milioane lei (48,4 milioane euro), respectiv cu 9% peste câştigul din perioada similară a anului trecut, de 195,8 milioane lei.
Economica.net - mar, 15 oct. 2013, 15:27
Profitul SIF Transilvania a urcat cu 9% în primele nouă luni, la 213,6 milioane lei

Pe de altă parte, societatea de investiţii financiare a consemnat pierderi de 400.000 de lei în luna septembrie, reiese din statisticile lunare transmise de SIF-uri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Profitul din primele nouă luni a fost asigurat în principal de vânzarea de participaţii din portofoliu, astfel că activul net al SIF Transilvania a coborât în acest an cu 7,27%, la 1,057 miliarde lei, de la nivelul de 1,14 miliarde lei de la finele anului trecut. SIF Transilvania este singura SIF al cărei activ net este în scădere faţă de nivelul din 2012.

Activul net a crescut în septembrie cu 2,2% faţă de nivelul din luna august, de 1,034 miliarde lei.

Pe locul secund în topul profitabilităţii SIF-urilor pentru primele nouă luni se plasează SIF Oltenia (SIF5), cu un câştig de 117,8 milioane lei (26,7 milioane euro). Profitul este de peste două ori mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 53,2 milioane lei.

Compania a obţinut în luna august un câştig de 4,2 milioane lei.

Spre deosebire de situaţia de la SIF Transilvania, activul net al SIF Oltenia a crescut cu 6,2% în primele nouă luni, la 1,521 miliarde lei, de la 1,432 miliarde lei la finalul anului trecut. Activul net a avansat cu 0,4% în luna septembrie, de la 1,515 miliarde lei în luna august.

SIF Moldova (SIF2) şi SIF Muntenia (SIF4) au raportat profituri apropiate, de 99,1 milioane lei (22,5 milioane euro) şi, respectiv, 100 milioane lei (22,7 milioane euro). Câştigul SIF Moldova este cu 24% sub cel din perioada similară a anului trecut, în timp ce profitul SIF Muntenia a urcat cu 47%.

SIF Moldova a înregistrat în primele nouă luni din 2012 un profit de 131,2 milioane lei, iar câştigul SIF Muntenia a fost de 67,7 milioane lei.

Activul net al SIF Moldova a urcat cu 9,36% în perioada ianuarie-septembrie, la 1,192 miliarde lei, în timp ce activul net al SIF Muntenia a crescut cu numai 0,92%, la 1,074 miliarde lei. La finalul anului trecut, SIF Moldova a raportat un activ net de 1,09 miliarde lei, iar SIF Muntenia de 1,064 miliarde lei.

În luna septembrie, SIF Moldova a obţinut un profit de 626.000 de lei, iar activul net a avansat cu 0,24%, de la 1,189 miliarde lei în august.

În acelaşi timp, SIF Muntenia a consemnat pierderi de 7,8 milioane lei, iar activul net a crescut cu 0,16%, de la 1,072 miliarde lei.

SIF Banat-Crişana (SIF1) a continuat să înregistreze cel mai mic profit dintre SIF-uri în primele nouă luni, de doar 36,2 milioane lei (8,2 milioane euro). Câştigul este aproape trei ori mai mic decât cel consemnat în perioada similară a anului trecut, de 98 milioane lei.

Modul de administrare a activelor SIF Banat-Crişana a fost schimbat după alegerea unui nou consiliu de administraţie în luna aprilie şi confirmarea lui Dragoş Bîlteanu în funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al societăţii de investiţii financiare. Bîlteanu este la conducerea SIF Banat-Crişana din luna decembrie a anului trecut, când Ioan Cuzman s-a retras din posturile respective după 18 ani de activitate.

Societatea nu a distribuit în acest an dividende, banii respectivi rămânând la dispoziţia companiei. La finalul lunii septembrie SIF Banat-Crişana a consemnat un activ net de 1,555 miliarde lei, cu 18% peste nivelul din ultima zi a anului trecut.

Activul net a crescut cu 2,3% în luna septembrie, de la 1,52 miliarde lei în august, şi societatea a obţinut un profit de aproximativ 700.000 de lei.

Raportat la cele mai recente preţuri de la BVB, titlurile SIF Banat-Crişana sunt tranzacţionate la cel mai mare discount faţă de valoarea activului net pe acţiune, de 62,2%. În cazul titlurilor celorlalte patru SIF-uri, diferenţele faţă de activul net pe acţiune sunt de 38,7% – 48%, unde cel mai mic discount se regăseşte la SIF Transilvania.

Valoarea cumulată a activelor nete ale celor cinci SIF-uri a crescut în luna septembrie cu 1,1%, la 6,4 miliarde lei, de la nivelul de 6,332 miliarde lei la finele lunii august. Faţă de sfârşitul anului trecut, când activele totalizau 6,045 miliarde, activele din septembrie sunt cu 5,88% mai mari.

În luna septembrie, bursa a încheiat pe verde în 11 din cele 21 de şedinţe, astfel că indicele general al BVB, BET-C, a urcat cu 4,3%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele este pe plus cu 14,11%.

În urcare au încheiat luna septembrie şi indicii BET şi BET-FI, cu 4,17% şi, respectiv, cu 5,92%. Astfel, la finalul primelor nouă luni, indicele BET este pe plus cu 17,33%, iar BET-FI cu 5,82%.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 București – Pitești intră în reparații. Cost estimat de 1,1 miliarde de lei pentru reabilitarea a 42 km
Autostrada A1 București – Pitești intră în reparații. Cost estimat de 1,1 miliarde de lei pentru reabilitarea ...
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea în Guvern a unui proiect de act normativ privind reabilitarea a 42 de kilometri din prima autostradă a României, A1......
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare a biletelor în cazul falimentului companiei aeriene
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare ...
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România este propunerea lui Alin Burcea, noul președinte ...
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc ...
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...