1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

Programatorii IT şi persoanele cu handicap ar putea avea salarii mai mici după modificarea Codului Fiscal - calcule Deloitte

Calculele trimise de Deloitte redacţiei ECONOMICA.NET arată că programatorii şi persoanele cu handicap vor pierde la salariu chiar dacă angajatorii le vor creşte salariile brute, după transferul contribuţiilor sociale.

08 noi, 2017 | ECONOMICA.net

Simulările arată că se impune o creștere de 19,9% a valorii brute a salariului - dacă luăm ca referință salariul mediu brut pe economie de 3.131 lei – pentru a păstra suma în mână primită acum de un angajat, spune Radu Derscariu, director Deloitte România.

Totuși, conform calculelor, angajații care beneficiază de scutirea de impozit pe venit în acest moment, cum sunt programatorii IT și persoanele cu grad de handicap, vor suporta o micșorare a salariului net, chiar dacă angajatorii le vor majora salariile brute după transferul contribuțiilor la nivelul costului total actual, arată Deloitte.

"De exemplu, dacă facem calculul pentru un salariu mediu brut pe economie de 3.131 lei, observăm că, după ce vor intra în vigoare modificările anunțate prin proiect, scăderea va fi de 6,3%. În cazul în care angajatorul nu va agrea majorarea valorii brute pentru a absorbi efectul creșterii contribuțiilor, reducerea la salariul net pentru aceste categorii va fi de 22,1%. Explicația este că scăderea de impozit de la 16% la 10% a fost gândită pentru a amortiza parțial transferul contribuțiilor, iar în cazul celor scutiți, evident, acest efect nu are de unde să apară.

O altă consecință a transferului contribuțiilor va fi micșorarea cu circa 8,5% a sumei nominale virate către pilonul II de pensii private. Reducerea are două cauze: atât ca urmare a înglobării contribuțiilor în salariul brut, cât și a diminuării procentului – dacă va fi luată decizia în acest sens – de la 5,1% la 3,75% mai arată Deloitte. 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO