Programul de guvernare – Măsuri fiscale: TVA de 19%, impozit progresiv

Guvernul Ponta II vrea să reducă TVA la 19% de la 24%, în prezent, să scadă contribuţiile la asigurările sociale cu 5 puncte procentuale, să introducă o cotă redusă de TVA pentru alimente, şi să revină la impozitul diferenţiat, pentru care 16% va fi cota maximă. Acestea sunt principalele puncte din programul de guvernare 2013-2016 în privinţa politicii fiscale cu care premierul se va prezenta în faţa Parlamentului.
Economica.net - joi, 20 dec. 2012, 12:57
Programul de guvernare - Măsuri fiscale: TVA de 19%, impozit progresiv

Uniunea Social Liberală reia promisiunile din campanie şi în programul de guvernare. Executivul promite reducerea fiscalităţii. TVA ar urma să revină la 19%, după ce a fost crescută la 24% în 2010. De asemenea, în timp ce TVA va reveni la 19% – prima măsură de pe listă -, TVA pentru alimente va scădea de la 24% la 9%, diferenţa rămânând la producător.

CAS ar urma să scadă cu 5 pp la angajator, iar sistemul cu cotă unică de impozitare ar urma să fie desfinţat şi s-ar adopta un sistem de impozitare progresivă cu deductibilităţi fiscale, în care cota maximă ar fi de 16%.

În Program nu este oferită nicio dată sau termen pentru implementarea acestor măsuri.

Direcţii de acţiune in orizontul 2013-2016

Simplificăm fiscalitatea şi sporim competitivitatea fiscală a mediului de afaceri prin:
reducerea generală a impozitării; b) lărgirea bazei de impozitare; c) simplificarea sistemului de taxe; d) creşterea colectării veniturilor bugetare; e) reducerea evaziunii fiscale.

  • TVA va reveni la nivelul de 19%.
  • Păstrăm plafonul de 16% și introducem, pe parcursul mandatului, impozitul diferențiat pe venitul salarial cu deductibilități fiscale: cote de 8%, 12% și 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.
  • Reducem la jumătate numărul de taxe parafiscale.
  • Creştem deductibilitatea cheltuielilor în cercetare și dezvoltare de la 20% la 50%.
  • Aliniem la media europeană redevențele încasate de stat ca urmare a concesionării activelor statului.
  • Scutirea de impozitare, pe o perioada de 5 ani, a dividendelor care vor fi reinvestite in utilaje si echipamente tehnologice, cercetare-dezvoltare, sub forma majorării capitalului social la societăţile unde sunt acţionari, sau participarea la capitalul social al altor societăţi comerciale şi care conduc la crearea de noi locuri de muncă.
  • Stimularea mediului de afaceri in limite admisibile pentru stabilitatea macroeconomica, prin simplificarea procedurilor si debirocratizarea pentru micii intreprinzatori. Cresterea plafonului de scutire de TVA la 65 mii euro pentru micii intreprinzatori.
  • Reducem TVA la producătorii de produse agricole de la 24% la 9%, iar 15% va ramane la acestia pentru dezvoltare. Masura va fi valabila doar pentru productie si nu pe lantul de prelucrare. Stimulam astfel producatorii interni si reducem evaziunea fiscala din agricultura.
  • Reducem CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori;
  • Reducem integral plata CAS datorată de angajatori pentru 1 an de zile, pentru crearea de noi locuri de muncă (cu condiţia menţinerii locului de muncă încă un an).

     

  • Reducem cheltuielile cu birocraţia şi fiscalitatea, prin desfiinţarea unor tarife, avize, autorizaţii şi prin simplificarea cadrului legislativ.
  • Accelerăm absorbţia fondurilor europene, prin crearea unei structuri centrale responsabile de coordonarea Autorităţilor de Management, prin simplificarea şi unificarea cadrului legislativ;
  • Consolidarea CEC şi EXIMBANK. Specializarea obiectului de activitate (Eximbank – pentru promovarea exporturilor şi stimularea dezvoltării industriale, CEC – pentru finanţarea agriculturii, a IMM-urilor, a micilor întreprinzători şi activităţilor independente);
  • Adoptăm o nouă Lege pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care are la baza transpunerea in legislaţia româneasca a legii europene privind întreprinderile mici din Europa, Small Business Act (SBA).
  • Capitalizarea Fondului de Garantare pentru IMM-uri. Sprijinirea IMM-urilor aflate în dificultate din cauza crizei economice prin instituirea unei scheme de ajutor de stat care să includă şi folosirea fondurilor europene.
  • Susţinerea dezvoltării şi diversificării activităţilor economice, care să genereze activităţi multiple şi venituri alternative, pentru activităţi meşteşugăreşti şi activităţi neagricole.
  • Sprijinirea producătorilor agricoli să îşi ia certificate europene de producători BIO. Astfel, lor li se facilitează accesul la piaţa europeană (o piaţă care îi aşteaptă, fără să fie nevoie să se promoveze prea mult) şi să vândă produsele pe care le fac pe mult mai mulţi bani.
  • Aplicăm controlul financiar fiscal de fond doar o singură data la 3 ani pentru IMM-uri şi aplicarea principiului „o singura dată” pentru a elimina solicitările adresate IMM-urilor de către o instituție publică de a depune documente emise de alte instituții.
  • Implementăm programarea bugetară multi-anuală pe proiecte și programe, care va aduce economii importante la buget și va crește gradul de predictibilitate și eficiența cheltuielilor publice.
  • Restructurarea instituțiilor de control fiscal (ANAF, Garda Financiară, Vamă), și inființarea unui consiliu de supraveghere și audit format din experți internaționali din state membre UE, cu performanțe în domeniu.
  • Adoptarea legislației care să stimuleze utilizarea tranzacțiilor electronice și reducerea semnificativă a operațiunilor cu numerar, masură care va avea ca efect imediat creșterea veniturilor impozabile ale contributorilor și reducerea evaziunii fiscale.
  • Introducerea contractelor de performanţă în toate instituţiile publice şi companii de stat (ministere, agenţii guvernamentale, autorităţi locale şi companii de stat)
Te-ar mai putea interesa și
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați 878 de milioane de lei
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați ...
Consiliul de Administrație al Grupului Electrica a aprobat valoarea consolidată a planul de investiții (CAPEX) pentru anul 2024, în suma totală de peste 1,12 miliarde de lei, 878 de milioane de......
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care ...
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.