Titlurile de stat pentru populaţie vor avea valoarea nominală de 1.000 de lei – surse

Titlurile de stat, pe care Ministerul Finanţe Publice (MFP) le va vinde populaţiei, vor avea valoarea nominală de 1.000 de lei, au declarat pentru ECONOMICA.NET surse apropiate operaţiunii. Anterior, MFP publicase pe site-ul său proiectul unei hotărâri de Guvern care stabilea procedura prin care Statul va vinde către populaţie titluri de stat la o valoare nominală pe jumătate din cea uzuală în prezent, dar inaccesibilă  micilor investitori. Totuşi, la un preţ de achiziţie de aproape 5.000 de lei, nu orice român şi-ar fi putut permite investiţia.
Adrian N. Ionescu - mie, 26 nov. 2014, 07:49
Titlurile de stat pentru populaţie vor avea valoarea nominală de 1.000 de lei - surse

Oficialii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) par să fi înţeles că preţurile titlurilor de stat vor fi mai departe prohibitive, dacă vor avea o valoare nominală de 5.000 de lei bucata. Astfel că ar fi  redus valoarea nominală la 1.000 de lei, au declarat pentru ECONOMICA.NET surse apropiate operaţiunii.

Iniţial, un proiect de hotărâre de Guvern afişat pe site-ul MFP prevredea o valoare nominală de 5.000 de lei.

„Interesul populaţiei pentru titlurile de stat a crescut în ultimii ani, pe de o parte datorită facilităţilor fiscale în cazul achiziţionarii şi/sau tranzacţionării titlurilor de stat şi, pe de altă parte, datorită schimbărilor de comportament investiţional, acestea reprezentând o alternativă sigură de investiţie, garantată de statul român. (…) Ministerul Finantelor Publice a redus valoarea nominală a titlurilor de stat emise pe piaţă de la 10.000 lei la 5.000 începând cu data de 1 octombrie 2013”, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică.


Accesibilitate

Precedentele gestului actual al Ministerului Finanţelor (MFP) sunt plasate cândva, la începutul secolului, când MFP a emis certificate de trezorerie pentru populaţie.

Atunci, însă, în 2003 titlurile erau mult mai accesibile.

Certificatele de trezorerie emise în toamna anului 2003, cu termen de scadenţă la 90 sau 180 de zile, aveau o dobândă de 14% sau 14,5% pe an şi, mai ales, aveau valori nominale de 1.000.000 lei vechi (100 lei noi), 500, 1.000 lei, 2.000 lei şi 5.000 lei.

Acum, un investitor mic va avea nevoie de mai mult de trei salarii medii pe economie pentru a cumpăra un singur titlu de stat.

La o valoare nominală de 5.000 de lei, un titlu de stat încă nu este accesibil decât persoanelor fizice cu mari resurse financiare, eligibile mai degrabă pentru serviciile de administrare de portofolii individuale, inclusiv cele de private banking.

Altfel, fondurile mutuale cu plasamente aproape exclusive în obligaţiuni vor continua să satisfacă nevoia de expunere pe titluri de stat a majorităţii investitorilor mici.

Marele progres al deciziei Finanţelor este acela că titlurile de stat de 5.000 de lei vor fi vândute populaţiei încă de pe piaţa primară şi inclusiv prin societăţi de brokeraj. Astfel circulaţia titlurilor mai ieftine va creşte şi lichiditatea lor la Bursă, de asemenea.

Există deja două emisiuni de titluri de stat cu valoare nominală de 5.000 lei listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Titlurile respective sunt, însă, scoase din circulaţie, practic, şi tezaurizate de bănci şi de fondurile de investiţii până la scadenţă. Rarele tranzacţii se fac doar între acestea.

Investiţia în titlurile de stat este cea mai sigură dintre toate şi încă unul din avantajele achiziţiei de titluri de stat este scutirea de impozitulpe câştig. Astfel, la un randament de 2,5% anual (raportul dintre dobânda promisă şi preţul de achiziţie, rezultă un plus de 0,4% rezultat din scutirea de impozit, potrivit calculelor Hotnews.

Pe de altă parte, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) unde urmează să se tranzacţioneze aceste titluri, a decis, recent, să nu perceapă comisioane pentru operaţiunile derulate pe piaţa primară a titlurilor de stat.

Proiectul de hotărâre de guvern stabileşte procedura lansării emisiunilor de titluri de stat destinate populaţiei pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti S.A. şi supravegheată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), procedură care presupune parcurgerea mai multor etape: fundamentarea necesităţii;

de convenţii cu BVB şi cu Depozitarul Central, precum şi cu ASF, în vederea stabilirii modalităţii de plasare şi decontare a emisiunii; selecţia intermediarului/sindicatului de intermediere care vor administra procesul de distribuţie şi subscriere a emisiunii; elaborarea prospectului de emisiune; decontarea fondurilor prin internediul Depozitarului Central.

„Emisiunea de titluri de stat pentru populaţie va fi distribuită de un sindicat de in­termediere format din două-trei bănci (dealeri pri­mari) şi probabil că vom include, la suge­stia celor din piaţa de capital, şi una sau două companii de brokeraj care au putere de dis­tribuţie mai mare. (…) Pro­iectul-pilot pri­vind titlurile de stat pentru populaţie va fi lansat, sperăm, până la sfârşitul anului“, a declarat în septembrie, Ştefan Nanu, şeful Trezoreriei Statului, într-un interviu acordat ZF.

 

Citeşte şi:

Prima emisiune de titluri de stat pe bursă, pentru persoane fizice, ar putea fi anunţată până la finalul anului

Peste 300.000 de investitori în fonduri mutuale. Au în ele plasamente de 17 miliarde de lei

De ce nu vrea Ministerul Finanţelor să emită obligaţiuni de stat accesibile pentru toţi românii

Titluri de stat accesibile pentru toţi românii. Bursa are discuţii cu Guvernul

80% profit. Cum s-au obţinut cele mai mari câştiguri din banii puşi deoparte pe perioada crizei

Cum să strângi bani la 25-30 de ani şi cum să-i investeşti. Dar la 40-50 de ani?

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...