Proprietarii sistemelor de irigații pot accesa 325 de milioane de euro de la UE în următorii patru ani

Organizațiile de proprietari care dețin sisteme de irigații au la dispoziție fonduri europene în valoare de 325 de milioane de euro în următorii patru ani pentru modernizarea sistemului, a declarat, miercuri, Valentin Apostol, director în Ministerul Agriculturii, în cadrul unei conferințe pe tema reindustrializării României.
Economica.net - mie, 11 dec. 2013, 11:44
Proprietarii sistemelor de irigații pot accesa 325 de milioane de euro de la UE în următorii patru ani

‘Trebuie înlocuite circa 500 de agregate de pompare. Organizațiile de irigații vor depune documentația la Ministerul Agriculturii, iar noi vom publica toate aceste date. Vor fi selectați acei producători de pompe cu cel mai bun raport calitate-preț’, a spus Apostol, precizând că ministerul este interesat să promoveze producția românească de astfel de echipamente.

El a adăugat că instituția pe care o reprezintă va pune la dispoziția producătorilor de pompe datele de contact ale organizațiilor utilizatorilor de apă din România.

‘Suma se împarte pe patru ani. Cred că la începutul anului viitor deja vom putea vorbi despre primele acțiuni pentru acești bani. Documentația este foarte laborioasă, dar e binevenită, pentru că permite un control amănunțit’, a subliniat Apostol.

El a adăugat că, pentru perioada 2007-2013, pentru irigații a fost alocată o sumă de 20 de milioane de euro, dar au fost depuse proiecte pentru 100 de milioane de euro, astfel că Ministerul Agriculturii a fost nevoit să suplimenteze suma pentru a acoperi cererile.

La finele lunii noiembrie, în cadrul Forumului Economic China-Europa Centrală și de Est, organizat la București, Daniel Botănoiu, secretar de stat din Ministerul Agriculturii, a afirmat că România are nevoie de investiții de un miliard de euro pentru amenajarea și îmbunătățirea infrastructurii principale pentru irigații și de 2,4 miliarde de euro pentru construirea Canalului Siret — Bărăgan și aducerea apei către ferme.

„Numai pentru amenajarea și îmbunătățirea infrastructurii principale pentru irigații avem nevoie de investiții de un miliard de euro, iar pentru construirea Canalului Siret — Bărăgan și pentru aducerea apei către ferme și plante avem nevoie de investiții suplimentare de 2,4 miliarde de euro. Sistemul de îmbunătățiri funciare din România are nevoie de investiții, însă oferă și numeroase oportunități”, a precizat Botănoiu, în fața reprezentanților chinezi, care și-au arătat interesul de a investi în acest domeniu.

Acesta a subliniat că, în acest sector, intențiile Ministerului Agriculturii și ale Guvernului sunt de a avea captări suplimentare de apă.

„Sunt momente, în special primăvara, în care apa este în cantități destul de mari, urmate de perioade de secetă, când avem nevoie de apă la plante, dar și de o creștere a capacității de stocare și a capacității agriculturii de a utiliza această apă. Lucrăm la un nou mod de a gândi și de a aduce tehnologia în sistemele de irigații, astfel încât să diminuăm costurile cu apa pentru irigații, în care numai energia electrică reprezintă 85%. Intențiile Ministerului Agriculturii și ale Guvernului sunt de a avea captări suplimentare de apă”, a explicat Botănoiu.

Potrivit secretarul de stat, în 2013 există o suprafață amenajată pentru irigații de trei milioane de hectare, din care o suprafață viabilă economic de 1,5 milioane hectare și o suprafață profesională de numai 800.000 de hectare. Anul acesta s-au încheiat contracte de irigat pe o suprafață de 400.000 de hectare, din care 336.000 de hectare au fost realizate cu organizațiile utilizatorilor de apă pentru irigații.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul conservator de la Atena, acesta fiind a patra majorare din ultimii cinci......
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...