Proprietarul Blue Air pregătește lansarea unei noi companii aeriene în România

Proprietarul Blue Air, Teodor Rada pregătește lansarea unei noi companii aeriene. Hello Jets a primit săptămâna trecută autorizare de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR).
Andrada Ghira - joi, 22 iul. 2021, 22:02
Proprietarul Blue Air pregătește lansarea unei noi companii aeriene în România

Hello Jets va fi cea mai nouă companie aeriană românească. Teodor Cristian Rada a înființat compania în luna februarie a acestui an și a obținut autorizație de la AACR.

Principalul obiect de activitate al firmei este transporturi aeriene de pasageri, iar recent un avion al Blue Air a trecut în flota noii firme înființate de Rada.

„Aeronava YR-BAG este una dintre cele de veche generatie pe care, prin programul de reînnoire a flotei, Blue Air a decis să nu o mai utilizeze, fiind o aeronavă cu costuri de întreținere mari și locuri putine, care nu are parametrii necesari unei operări profitabile pentru modelul nostru de business. Fiind practic neutilizată, am închiriat-o la Hello Jets, la un preț comparativ cu cel pentru aeronava similară pe care o avem închiriată unui operator din Africa, înca din 2019″, a declarat pentru Economica.net, Oana Petrescu, CEO Blue Air.

Avionul care a fost închiriat către Hello Jets este un Boeing 737-500, vechi de peste 31 de ani, cu o configurație de 126 de locuri, și care a intrat în flota Blue Air în 2009.  Hello Jets a avut nevoie de avion și pentru a satisface cerințele de certificare ca operator de transport aerian, dar și pentru a începe testarea noului concept.

Dar, noua companie aeriană nu va veni să facă concurență Blue Air. Aceasta va ataca o piață diferită de cea a operatorului low-cost.

„Conform acordului cu Hello Jets, aceasta companie va avea un model de business orientat pe distanțe lungi și, implicit, o flotă de aeronave și destinații total diferite de cele ale Blue Air”, ne-a mai declarat Oana Petrescu.

Blue Air se listează pe Bursa de la Londra

Blue Air urmeză să se listeze la Bursa de la Londra printr-un procedeu numit preluare inversă, mai rapid decât o listare clasică. Compania speră să atragă 250 de milioane de euro prin listarea la Bursă, bani care vor fi folosiți pentru schimbarea și extinderea flotei, de la 15 avaaone, la 50 modele Boeing 737 MAX.

99,99% din capitalul social al Blue Air Aviation SA este deținut de Airline Invest SA, deținută de Teodor-Cristian Rada, iar restul de fratele acestuia, Mihai Cătălin Rada.

Blue Air a fost fondată în 2004 și a fost profitabilă înainte de pandemia de COVID, cu un profit înainte de taxe de 6,75 milioane de euro pentru anul financiar încheiat la 30 septembrie 2019.

Un an de Animawings

Peisajul aviatic românesc s-a îmbogățit anul trecut cu o nouă companie aeriană. Proprietarul Christian Tour, Cristian Pandele, a lansat Animawings, din care Aegean Airlines deține 25%. Compania efectuează în principal curse charter și de anul acesta a introdus și curse regulate, printre care Paris, Catania și Napoli. Până ȋn prezent, aeronavele Animawings au operat un total de 1074 de zboruri, care au ajuns în 36 de destinații.

Fotografie de Stefan Fluck pe Unsplash

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
“ANRE face confuzie între piață liberă de energie și haos. Contractele semnate pe OPCOM n-au nicio valoare, PZU este în sine o problemă” INTERVIU Marian Năstase, Alro
“ANRE face confuzie între piață liberă de energie și haos. Contractele semnate pe OPCOM n-au nicio valoare, PZU este ...
Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică ...
Ile, FIHR: Restricţiile ne duc din nou la un nivel de activitate redus cu circa 70-75% faţă de 2019
Ile, FIHR: Restricţiile ne duc din nou la un nivel de activitate redus cu circa 70-75% faţă de 2019
Noile restricţii în vigoare de luni vor afecta masiv industria ospitalităţii şi vor duce la un nivel de activitate redus, ...
Republica Moldova doreşte un preţ „echitabil” pentru gaze la negocierile cu Gazprom – vicepremier
Republica Moldova doreşte un preţ „echitabil” pentru gaze la negocierile cu Gazprom – vicepremier
Republica Moldova va cere stabilirea unui preţ "echitabil" pentru livrările de gaze ruseşti la negocierile care vor continua ...