Proprietarul Sun Plaza: Mai aşteptăm 1-2 ani pentru a face o nouă investiţie în România

Compania austriacă S Immo, proprietarul centrului comercial Sun Plaza din cartierul Berceni, va aştepta încă 1-2 ani până va face o nouă investiţie în România, având în vedere situaţia macroeconomică, a declarat pentru MEDIAFAX Friedrich Wachernig, membru în board-ul S Immo.
Economica.net - mie, 22 ian. 2014, 13:46
Proprietarul Sun Plaza: Mai aşteptăm 1-2 ani pentru a face o nouă investiţie în România

„Ne uităm în continuu după oportunităţi atât pentru investiţii, cât şi din punct de vedere al vânzării de active. Având în vedere situaţia economică din prezent, care se menţine dificilă, sunt sigur că va dura încă un an sau doi până vom face următorul pas pe piaţa românească”, a afirmat Wachernig.

S Immo, parte a grupului Erste, este prezentă pe piaţa românească din 2004, unde deţine hotelul Novotel de patru stele, de pe Calea Victoriei, centrul comercial Sun Plaza din Piaţa Sudului, cu o suprafaţă închiriabilă de 80.000 metri pătraţi, inaugurat în februarie 2010, precum şi proiectul de birouri Sun Offices, de 10.000 metri pătraţi.

De asemenea, compania a anunţat în 2012 că va investi 66 milioane euro pentru construcţia unui proiect de birouri în zona Griviţei. Cu o suprafaţă de 28.000 metri pătraţi, proiectul va fi amplasat la intersecţia noului Bulevard Uranus cu Calea Griviţei, foarte aproape de Piaţa Victoriei.

În urmă cu un an, reprezentanţii companiei au declarat că dezvoltarea complexului complexului de birouri va începe după ce va fi finalizată măcar o parte din infrastructura din apropiere, menţionând că „zona arată ca un câmp de luptă”.

Lucrările de infrastructură în acea zonă au fost finalizate recent, însă reprezentanţii S Immo spun că nu vor începe construcţia nici în acest an.

„Începerea unor astfel de proiecte depinde de mai mulţi factori. Bineînţeles că preînchirierile reprezintă o problemă importantă, dar trebuie, de asemenea, să luăm în calcul situaţia macroeconomică, performanţa altor proiecte, dar şi alţi indicatori. În prezent lucrăm la obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi suntem optimişti că le vom obţine în cursul acestui an. Având în vedere că situaţia economică prezintă încă provocări, sunt aproape sigur că proiectul nu va începe în acest, dar imediat ce vom vedea că piaţa birourilor din Bucureşti va avea o revenire sustenabilă, suntem pregătiţi să începem proiectul în cele mai bune condiţii posibile”, a adăugat Wachernig.

Proiectul va cuprinde o clădire turn de 15 etaje, precum şi un imobil mai mic, denumit Podium, de 6 etaje.

În ceea ce priveşte performanţa centrului comercial Sun Plaza şi a clădirii de birouri Sun Offices, reprezentantul companiei austriece a arătat că anul 2013 a fost unul bun pentru ambele proiecte.

„În Sun Offices avem un grad de ocupare de 93% şi ne aşteptăm să avem chiriaşi pentru tot spaţiile în următoarele luni. Vom semna contracte cu chiriaşi noi, dar şi chiriaşii existenţi ne-au cerut mai mult spaţiu. În Sun Plaza, gradul de ocupare este de 98%, neincluzând spaţiul lăsat liber de Mobexpert. Centrul comercial a avut un an foarte bun, înregistrând un nou record de vizitatori, respectiv 12,1 milioane de persoane”, a precizat Wachernig.

Mobexpert a ocupat până în anul 2012 un spaţiu de 10.000 de metri pătraţi în cadrul Sun Plaza, pentru care însă S Immo nu a găsit încă înlocuitor.

„În prezent examinăm toate opţiunile şi vedem un potenţial mare pentru acest spaţiu nu doar pentru veniturile noastre, ci şi pentru mixul de clienţi şi pentru atractivitatea centrului comercial. Nu căutăm soluţii rapide şi de aceea vrem să adoptăm o soluţie pe termen lung şi pe cea mai eficientă”, a explicat Wachernig.

Compania mai deţine un teren la Jilava, unde intenţiona să dezvolte un centru comercial.

S Immo este deţinută de Erste Group şi Vienna Insurance Group şi este activă pe piaţa dezvoltărilor de locuinţe, birouri, hoteluri şi retail din Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croaţia, România şi Bulgaria.

Te-ar mai putea interesa și
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând......
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul poliţelor – studiu
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul ...
Aproape 7 din 10 români sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite în baza ...
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
Încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi puse la dispoziţia Centrului european ...