Prospecţiuni: S-au semnat procese-verbale de acord cu circa 500 de proprietari de teren din Argeş

Compania Prospecţiuni nu vizează explorarea gazelor de şist în Argeş, cercetările geologice din zonă făcându-se în baza unui contract cu Petrom, susţin reprezentanţii companiei, care precizează că au fost semnate procese-verbale de acord cu aproximativ 500 de proprietari de terenuri din judeţ.
Economica.net - mie, 23 oct. 2013, 19:36
Prospecţiuni: S-au semnat procese-verbale de acord cu circa 500 de proprietari de teren din Argeş

Reprezentanţii companiei afirmă, într-un comunicat transmis miercuri, că Prospecţiuni face cercetări geologice în Argeş într-un perimetru petrolifer de unde se extrag ţiţei de peste 30 de ani.

„Compania Prospecţiuni nu vizează explorarea gazelor de şist în judeţul Argeş. Activităţile de explorare din această zonă se derulează în baza unui contract încheiat cu o altă companie românească, Petrom. Cercetările geologice sunt efectuate într-un perimetru petrolifer de unde se extrag ţitei de peste 30 de ani”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit comunicatului, compania a semnat „procese-verbale de acord cu aproximativ 500 de proprietari de terenuri pe parcursul a doar o lună şi jumătate de la începerea proiectului şi probabil va semna încă aproximativ o mie de înţelegeri până la finalizarea acestuia”.

Conform sursei citate, un singur proprietar de teren din Argeş a depus plângere la Poliţie, aceasta fiind ulterior retrasă în urma discuţiilor cu reprezentanţii companiei.

„Compania are reguli foarte stricte în ceea ce priveşte identificarea proprietarilor şi obţinerea acordului acestora înainte de a intra pe teren. A existat o singură plângere la poliţie în comuna Moşoaia, judeţul Argeş, dar care a fost retrasă ulterior de proprietar în urma discuţiilor cu reprezentanţii companiei”, se mai arată în comunicatul citat.

Reprezentanţii companiei precizează că intrarea angajaţilor Prospecţiuni pe terenuri agricole fără acordul proprietarilor este „cauzată în cele mai multe instanţe de situaţia neclară a proprietăţii funciare din zonă, de imposibilitatea de a contacta proprietarul (persoane aflate în afara zonei de lucru a companiei), de relaţiile contractuale netransparente dintre arendaşi şi proprietari sau de alte situaţii ce nu ne permit să luăm legătura cu aceştia”.

Compania dă asigurări că va investiga toate sesizările primite despre neplăcerile cauzate proprietarilor din Argeş şi va acorda despăgubiri dacă va fi nevoie.

Mai mulţi localnici din comunele argeşene Poiana Lacului, Moşoaia, Vedea, Sălătrucu şi Şuici se plângeau că angajaţii unei firme de prospecţiuni geologice au intrat abuziv pe terenurile lor, unde au montat cabluri şi au făcut săpături pentru descoperirea de zăcăminte, şi acuzau că „este o tulburare de posesie”.

Oamenii afirmau că au sesizat autorităţile locale în acest caz.

„Pămân­tu­ri­le noastre ara­tă ca după bombarda­ment, sunt pline de ţă­ruşi şi de ca­bluri. Fac săpături pen­­tru descoperirea de zăcă­min­te, petrol, gaze de şist, cine ştie, că nu vor să spună exact ce caută. La noi, la Poia­na Lacului, sunt multe. Suntem cinci inşi care avem cabluri peste tot, inclusiv în pomi. Au defrişat şi pădurea. Era normal să ne întrebe şi să nego­ciem o despăgubire. Ştiţi ce ne-au spus? Că dacă le tăiem sau le aruncăm in­stalaţiile montate pe proprietăţile noas­tre, o să vină o echipă de inter­venţie şi vedem noi ce se întîmplă. Deci acum ne ameninţă! Este o tulburare de posesie”, declara un localnic.

Un alt bărbat din comuna Poiana Lacului spunea că „s-a pricopsit cu o instalaţie în grădină”, fără să fie întrebat dacă este de acord.

„Nu ştiu cum m-am pricopsit cu o asemenea instalaţie la mine în grădină. Nu m-a anunţat nimeni ni­mic, nu m-a întrebat nimeni dacă sunt de acord. M-am trezit cu ea peste noapte. Am înţeles că sunt unii de la Prospecţiuni care caută gaze de şist sau cam aşa ceva. Aşa am înţeles de la băieţii ăştia, pentru că n-a vorbit ni­meni cu mine să-mi spună ce cau­tă, gaze sau alte minuni. E anormal ce se întâmplă! Am fire de curent prin grădină, şi nu doar aici, şi pe un alt teren. Mă întreb pe unde au intrat de nu i-am văzut, că am fost mereu acasă. Nu vreau să fac rele, dar ei de ce fac, de ce monteaza fire? Montează fire, dar să monteze şi un sac cu euro pe teren”, declara un alt localnic din satul Dinculeşti, comuna Poiana Lacului.

Primarul din Poiana Lacului, Ion Dumitrache, spunea că şi-a dat acceptul pentru ca firma Prospecţiuni să folosească domeniul public, susţinând că „în niciun caz angajaţii firmei nu au permisiunea să intre pe proprietăţile locuitorilor”.

„Este o firmă de prospecţiuni în lo­calitatea Poiana Lacului care în­cear­că să facă un studiu pentru a evalua posibilitatea explorării unor zăcăminte petroliere. Discutăm de două lucruri distincte. Pe dome­niul public tre­buie aviz de la pri­mărie, iar pe pro­prietatea privată, aşa cum e normal, nu au voie să calce fără acordul proprie­ta­ru­lui. S-a discutat doar de­pre petrol, nu de­s­pre gaze de şist, dar în niciun caz aceştia nu au permisiunea să intre pe proprietăţile locuitorilor”, declara edilul din Poiana Lacului.

Poliţiştii spuneau că în aceste cazuri a fost depusă o singură plângere, fiind vorba despre un bărbat din co­muna Moşoaia care a sesizat că o firmă de prospecţiuni a intrat pe proprietatea sa în mod a­buziv.

„Dacă există şi alţi ce­tăţeni nemulţumiţi, a­ceştia trebuie să ştie că se pot adresa Poliţiei. Re­feritor la plângerea înre­gis­trată, o persoană susţine că această firmă a intrat pe pământul dumneaei fă­ră acordul acesteia şi că ar fi făcut nişte săpă­turi. O să se analizeze si­tuaţia, să vedem dacă se ia în calcul şi acţiunea de distrugere. E prematur să mă pro­nunţ. Repet, a fost depusă o singură plângere pentru tulburare de posesie”, de­cla­ra purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Argeş, comisar sef Dă­nuţ Dinu.

În comuna Băbana, în schimb, primarul spunea că reprezentanţii societăţii Prospecţiuni au vorbit cu sătenii care „sunt bucuroşi că primesc 20-30 de lei pentru fiecare groapă”, susţinând că „firma va da bani şi la primărie”.

„La primărie firma datorează 20.000 de lei, bani pe care trebuie să-i încasăm săptămâna aceasta, pentru că au folosit drumul comunal, au trecut cu utilaje care cântăresc peste 3,5 tone. Am încheiat un contract în acest sens şi nu sunt probleme. Oamenii din localitate sunt bucuroşi că primesc bani în schimbul căutărilor care se fac pe terenurile lor. Banii îi vor primi la final, prin mandat poştal, care ajunge în 30 de zile. Li s-au oferit 20 – 30 de lei pentru fiecare groapă. În caz că se intră cu tractorul şi sunt afectate culturile agricole, suma creşte. Au venit mulţi localnici să mă întrebe de unde iau şi ei bani pentru găurile pe care le aveau pe terenuri. I-am îndrumat şi a fost bine şi pentru ei, dar şi pentru comună, atât timp cât firma va da bani şi la primărie”, preciza primarul din Băbana, Bebe Ivan.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...