1EUR = 4.8743 RON | Bucureşti 17 º

Finanţe şi bănci

Protest spontan la Finanţe: peste 22.000 de angajaţi sunt împotriva legii salarizării unitare, care le scade lefurile

Peste 22.000 de salariaţi din instituţiile din subordinea Ministerului Finanţelor au declanşat un protest spontan, în această dimineaţă, nemulţumiţi de proiectul legii salarizării unice, care, spun ei, va duce la scăderea lefurilor. Liderul Sed Lex, Vasile Marica, spune că protestul se extinde rapid în toată ţara, în condiţiile în care noua lege a salarizării va duce la diminuarea salariilor angajaţilor, iar acest lucru nu poate fi tolerat.

15 mai, 2017 | News.ro
(update 15 mai, 2017 12:38) Şeful ANAF, prima reacţie la protestul angajaţilor din subordine
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Stan, a reacţionat, luni, la protestul spontan al angajaţilor Fiscului, declanşat în special ca urmare a proiectului legii salarizării bugetarilor, cerându-le să reia lucrul, în condiţiile în care i-a asigurat că va face toate demersurile necesare pentru ca nemulţumirile lor să fie auzite şi pentru a fi găsite soluţii la revendicările salariaţilor, scrie News.ro.

"Nemulţumirile sindicatelor sunt legate de legea salarizării. Am avut deja discuţii cu liderii de sindicat. Le-am ascultat revendicãrile. Am depus la Guvern propunerile de modificare a legii, în sensul eliminarii discrepanţelor si al menţinerii sporului de 15%. În mod onest şi deschis suntem în dialog permanent cu aceştia", a afirmat Stan, citat într-un comunicat al ANAF.

"Le solicit şi pe aceasta cale sã îşi reia lucrul şi îi asigur cã în calitatea mea de preşedinte voi face demersurile necesare pentru ca nemulţumirile lor să fie auzite si să găsim soluţii în vederea bunei functionări a activităţii instituţiei", a completat preşedintele ANAF.
(update 15 mai, 2017 11:23) Serverele Vămii au fost oprite de dimineaţă de un atac informatic
Activitatea Vămii Arad - de interior - este paralizată, luni, din cauza unor probleme la reţeaua informatică, ce ar fi cauzate de un atac informatic care ar afecta toate vămile de interior din vestul ţării, potrivit unor surse din cadrul instituţiei, scrie digi24.

Astfel, protestul funcţionarilor Ministerului Finanţelor s-a suprapus opririi activităţii din vămi, pricinuită de atacul informatic din weekend.

Aproximativ 22.000 de salariaţi ai sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice participă luni, la un protest spontan, ca reacţie la proiectul legii salarizării, arată un comunicat al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe (FNSF).

Salariaţii din toate judeţele ţării care protestează susţin că proiectul legii salarizării duce la tăieri de salarii şi cer Ministerului Finanţelor Publice şi Guvernului „revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel încât să fie reflectată complexitatea şi importanţa activităţii Ministerului Finanţelor Publice şi unităţilor subordonate.

FNSF avertizează că acţiunile de protest generate de tăierea salariilor au fost declanşate de salariaţi şi se pot întinde pe o perioadă nedeterminată de timp, ceea ce poate duce la blocarea activităţii de colectare şi a activităţilor de relaţii cu publicul.

„Sindicatele au făcut toate eforturile ca acest conflict să nu escaladeze, însă pasivitatea autorităţilor în a găsi soluţii i-a determinat pe salariaţi să reacţioneze necontrolat. O prelungire a acestui conflict ar pune în pericol însăşi punerea în practică a prevederilor actualului proiect al legii salarizării”, anunţă FNSF.

ECONOMICA.NET a atras recent atenţia că prefederile legii salarizării unitare, coroborate cu modificările Codului fiscal dorite de guvern, va conduce la scăderea salariilor la stat.

Salariile unor bugetari vor scădea masiv, în urma unui efect bizar al mixului dintre legea salarizării unitare şi noul sistem de impozitare propus acum de guvern. Un angajat la stat care are același salariu brut acum cu cel prevăzut în grila salarizării unitare va avea a salariu mai mic cu 16% decât acum, calculat la brutul mediu curent din administraţia publică.

Primii care au declanşat greva spontană au fost salariaţii din cadrul DGRFP Bucureşti. Acestora li s-au alăturat rapid angajaţii Finanţelor din aproape toată ţara. Conform Sed Lex, la această oră protestează în faţa instituţiilor salariaţii din judeţele Maramureş, Călăraşi, Dâmboviţa, Timiş, Gorj, Buzău, Hunedoara, Arad, Botoşani, Olt, Argeş, Prahova, Satu-Mare, Mehedinţi, Neamţ, Covasna, Alba Iulia, Ialomiţa, Covasna, Iaşi, Sibiu, Mures, Vâlcea, Giurgiu, Dolj, Harghita.

"Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici informează opinia publică cu privire la protestele spontane care s-au declanşat la nivelul sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice, motivat de faptul că prin noul proiect de act normativ privind salarizarea personalului bugetar sunt prevăzute scăderi salariale de până la 20% din salariul actual", se arată într-un comunicat al Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP).

Sindicaliştii solicită menţinerea drepturilor salariale aflate în plată pentru funcţionarii publici sau personalul contractual care, la momentului apariţiei legii, au salariul mai mare decât cel stabilit prin grila de salarizare, funcţiile publice să fie salarizate unitar indiferent de instituţia din care fac parte şi introducerea în textul legii a unei componente salariale aferente activităţii desfăşurate şi micşorarea decalajului valoric dintre funcţiile de stat, teritoriale şi locale prin "introducerea unui raport just între acestea".

Pericol de extindere la toată administraţia

SNFP avertizează că în contextul în care palierul politic nu abordează serios şi responsabil proiectul legii salarizării unitare există un real pericol ca protestele să se extindă în întreaga administraţie publică.

Ştirea se actualizează.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO