Protest spontan la Finanţe: peste 22.000 de angajaţi sunt împotriva legii salarizării unitare, care le scade lefurile

Peste 22.000 de salariaţi din instituţiile din subordinea Ministerului Finanţelor au declanşat un protest spontan, în această dimineaţă, nemulţumiţi de proiectul legii salarizării unice, care, spun ei, va duce la scăderea lefurilor. Liderul Sed Lex, Vasile Marica, spune că protestul se extinde rapid în toată ţara, în condiţiile în care noua lege a salarizării va duce la diminuarea salariilor angajaţilor, iar acest lucru nu poate fi tolerat.
Economica.net - lun, 15 mai 2017, 06:48
Protest spontan la Finanţe: peste 22.000 de angajaţi sunt împotriva legii salarizării unitare, care le scade lefurile

Aproximativ 22.000 de salariaţi ai sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice participă luni, la un protest spontan, ca reacţie la proiectul legii salarizării, arată un comunicat al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe (FNSF).

Salariaţii din toate judeţele ţării care protestează susţin că proiectul legii salarizării duce la tăieri de salarii şi cer Ministerului Finanţelor Publice şi Guvernului „revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel încât să fie reflectată complexitatea şi importanţa activităţii Ministerului Finanţelor Publice şi unităţilor subordonate.

FNSF avertizează că acţiunile de protest generate de tăierea salariilor au fost declanşate de salariaţi şi se pot întinde pe o perioadă nedeterminată de timp, ceea ce poate duce la blocarea activităţii de colectare şi a activităţilor de relaţii cu publicul.

„Sindicatele au făcut toate eforturile ca acest conflict să nu escaladeze, însă pasivitatea autorităţilor în a găsi soluţii i-a determinat pe salariaţi să reacţioneze necontrolat. O prelungire a acestui conflict ar pune în pericol însăşi punerea în practică a prevederilor actualului proiect al legii salarizării”, anunţă FNSF.

ECONOMICA.NET a atras recent atenţia că prefederile legii salarizării unitare, coroborate cu modificările Codului fiscal dorite de guvern, va conduce la scăderea salariilor la stat.

Salariile unor bugetari vor scădea masiv, în urma unui efect bizar al mixului dintre legea salarizării unitare şi noul sistem de impozitare propus acum de guvern. Un angajat la stat care are același salariu brut acum cu cel prevăzut în grila salarizării unitare va avea a salariu mai mic cu 16% decât acum, calculat la brutul mediu curent din administraţia publică.

Primii care au declanşat greva spontană au fost salariaţii din cadrul DGRFP Bucureşti. Acestora li s-au alăturat rapid angajaţii Finanţelor din aproape toată ţara. Conform Sed Lex, la această oră protestează în faţa instituţiilor salariaţii din judeţele Maramureş, Călăraşi, Dâmboviţa, Timiş, Gorj, Buzău, Hunedoara, Arad, Botoşani, Olt, Argeş, Prahova, Satu-Mare, Mehedinţi, Neamţ, Covasna, Alba Iulia, Ialomiţa, Covasna, Iaşi, Sibiu, Mures, Vâlcea, Giurgiu, Dolj, Harghita.

„Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici informează opinia publică cu privire la protestele spontane care s-au declanşat la nivelul sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice, motivat de faptul că prin noul proiect de act normativ privind salarizarea personalului bugetar sunt prevăzute scăderi salariale de până la 20% din salariul actual”, se arată într-un comunicat al Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP).

Sindicaliştii solicită menţinerea drepturilor salariale aflate în plată pentru funcţionarii publici sau personalul contractual care, la momentului apariţiei legii, au salariul mai mare decât cel stabilit prin grila de salarizare, funcţiile publice să fie salarizate unitar indiferent de instituţia din care fac parte şi introducerea în textul legii a unei componente salariale aferente activităţii desfăşurate şi micşorarea decalajului valoric dintre funcţiile de stat, teritoriale şi locale prin „introducerea unui raport just între acestea”.

Pericol de extindere la toată administraţia

SNFP avertizează că în contextul în care palierul politic nu abordează serios şi responsabil proiectul legii salarizării unitare există un real pericol ca protestele să se extindă în întreaga administraţie publică.

Ştirea se actualizează.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...