Protestul angajaţilor de la Oltchim Râmnicu Vâlcea s-a încheiat după şase ore

Protestul celor aproximativ o sută de angajaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea s-a încheiat, marţi, după şase ore, iar, în prezent, reprezentanţii Sindicatului Liber discută cu reprezentanţii administratorului judiciar pentru acordarea restanţelor salariale, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Economica.net - mar, 13 aug. 2013, 13:03
Protestul angajaţilor de la Oltchim Râmnicu Vâlcea s-a încheiat după şase ore

Potrivit reprezentanţilor Sindicatului Liber Oltchim, angajaţii solicită salariile pentru lunile iunie şi iulie, o parte din salariul pentru aprilie, avansul pe luna ianuarie şi banii pe transport pentru decembrie.

„A fost o rundă de discuţii astăzi, dar oamenii nu sunt mulţumiţi de soluţiile găsite până acum de reprezentanţii administratorului judiciar, acum suntem din nou la negocieri şi discuţii. Protestul s-a încheiat după mai mult de şase ore, fără incidente, vom vedea ce se va întâmpla, dar oamenii sunt chiar disperaţi şi nu mai pot accepta jumătăţi de măsură şi cer banii integral. Restanţele sunt acestea: subvenţia pe transport de 80 de lei fiecare pentru luna decembrie 2012, avansul pe luna ianuarie a acestui an, restanţa salarială pe aprilie, zece la sută din acesta, şi salariile pe ultimele două luni 2012, iunie şi iulie”, a declarat preşedintele Sindicatului Liber Oltchim Râmnicu Vâlcea, Mihai Diculoiu.

Aproximativ o sută de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea s-au adunat, marţi, în faţa pavilionului administrativ, pentru a protesta, întrucât nu le-au fost achitate salariile.

La sfârşitul lunii iulie, Oltchim a trimis în şomaj tehnic 715 salariaţi, până la 8 septembrie, ca urmare a lipsei de materii prime, capitalului de lucru şi funcţionării la capacitate redusă a instalaţiilor. Totodată, combinatul şi-a redus programul de lucru de la 5 zile la 4 zile, pentru perioada 29 iulie – 8septembrie, pentru angajaţii aparţinând Direcţiei Petrochimice.

Ca urmare a acestei decizii, sindicaliştii de la Oltchim au cerut premierului Victor Ponta să desemneze o comisie de analiză şi decizie la nivelul combinatului, susţinând că administratorii judiciari „au deosebita plăcere să ducă Oltchim la faliment prin concedieri colective, şomaj tehnic şi nefuncţionarea instalaţiilor”.

În luna iunie, peste 900 de salariaţi de la Oltchim – 605 de la Râmnicu Vâlcea şi 327 de la Divizia Petrochimică Bradu-Piteşti – au fost disponibilizaţi, numărul salariaţilor ajungând la 2.330.

Oltchim se află în insolvenţă din luna ianuarie. Privatizarea companiei a eşuat anul trecut, întrucât Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei, nu a plătit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro.

Guvernul a propus companiei petroliere azere de stat SOCAR să preia Oltchim, reprezentanţii potenţialului investitor afirmând că vor analiza situaţia înainte de a lua o decizie.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...