1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 14 º

Finanţe şi bănci

PSD cere Băncii Naţionale să vândă din rezerva valutară a ţării ca să sprijine cursul leului. Ministerul Finanţelor se raliază oficial poziţiei

Reprezentanții Partidul Social Democrat (PSD) cer Băncii Naţionale să "apere" moneda naţională, având suficiente resurse în acest scop. Ulterior, Ministerul Finanţelor a reiterat, public, solicitarea, după ce între timp Liviu Dragnea a postat o imaginea în care apărea discutând cu Eugen Teodorovici.

25 ian, 2019 | ECONOMICA.net
(update 25 ian, 2019 18:33) Reacţia BNR: Banca Centrală îşi doreşte colaborarea cu Ministerul Finanţelor, dar asta presupune consultarea BNR când sunt luate decizii care ţin de stabilitatea financiară a ţării.
BNR a răspuns comunicatului prin care Ministerul Finanţelor solicită utilizarea rezervei BNR pentru apărarea cursului de schimb. Acesta este răspunsul BNR: Declarația de presă a purtătorului de cuvânt al BNR cu privire la Comunicatul Ministerului Finanțelor Publice. (http://www.mfinante.gov.ro/acasa.html?method=detalii&id=999616420)

Banca Națională a României este implicată permanent, cu atât mai mult în aceste zile, în elaborarea și aplicarea politicii monetare și a politicii de curs de schimb, în conjunctura determinată de factori interni și internaționali. În acest context, BNR își dorește ca și până acum “o cooperare loială cu Ministerul Finanțelor Publice pentru armonizarea politicilor fiscale și monetare în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri”. O asemenea colaborare presupune,însă,o consultare prealabilă a BNR atunci când sunt adoptate decizii care afectează politicamonetară a băncii centrale și stabilitatea financiară a țării.

"În 2016, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea că "BNR apără moneda națională, asigură stabilitatea prețurilor (...) și pe cei peste 3-4 milioane de români care au credite la bănci". Astăzi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adică mai mult decât dublu banilor cash care se mișcă în România. Are deci suficiente resurse să apere moneda națională. Alături de milioanele de români care au de platit rate la bănci, solicităm BNR să își facă datoria!", se arată într-un mesaj al social democraților, postat pe pagina de Facebook a partidului. 

În replică, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a respins vineri cererile PSD ca Banca Centrală să-și folosească rezerva pentru a susține leul, aflat în scădere constantă.

"Îi asigurăm pe cei care au făcut postarea că BNR este, desigur, foarte preocupată de cei care au credite, dar este la fel de preocupată și de cei 10 milioane de cetățeni care au depozite în bănci. Ca dovadă, dobânda de politică monetară este de 2,5 %, ca în SUA, și nu am mai schimbat-o de mai bine de jumătate de an. Analiștii fără nume, care văd leul la 2 lei și dobânda tot la 2%, se vede că nu au lucrat niciodată cu piața și mai ales cu piețele internaționale, de vreme ce fac asemenea recomandări", a declarat Dan Suciu pentru G4Media.ro.

Este al doilea mesaj de acest fel al PSD, după cel de ieri, care a fost mai puţin explicit.

"Cursul valutar nu poate și nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Nu ar mai fi o piață liberă. Singura instituție abilitată să administreze "controlat" cursul Leu-Euro este Banca Națională care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să țină sub control variațiile de curs", suna postarea de ieri după-amiază de pe pagina de facebook a PSD.

La câteva ore după mesajul PSD de azi, liderul partidului, Liviu Dragnea, a postat pe pagina sa de facebook o imagine in care apare la o masă de lucru împreună cu Tăriceanu, miniştrii Finanţelor şi Economiei, Teodorovici şi Bădălău dar şi cu o persoană care pare a fi Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Dăncilă şi artizan al celebrei OUG 114. Mesajul lui Dragnea ataşat imaginii este: “Cu cifrele pe masă. Viitorul arată bine”

Mesajul de vineri al PSD a fost reluat, după câteva ore de la postarea de pe facebook, şi la mai puţin de o oră de la postarea imaginii de către Dragnea, şi de o instituţie a statului, Ministerul de Finanţe. Iată ce a postat Ministerul, pe pagina oficială de facebook:

“Referitor la evoluția cursului de schimb din ultima perioadă facem următoarele precizări:

Contrar informațiilor vehiculate în spațiul public, Banca Națională a României este instituția care trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar și să elaboreze politica cursului de schimb, conform art. 2 alin (2) din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, nu Guvernul României.

Mai mult decât atât, potrivit art. 9 din același act normativ, pentru aplicarea politicii de curs de schimb BNR stabilește cursurile de schimb pentru operațiunile proprii pe piața valutară și elaborează balanța de plăti şi alte lucrări privind poziția investițională internațională a României.

De altfel, așa cum declara Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu în 2011: “(...) protejăm moneda națională, este produsul nostru, așa cum o bancă comercială îşi apără un produs, noi ne apărăm produsul, această instituție emite leul şi până la adoptarea monedei euro, produsul nostru este de apărat. Nu cred că facem un act de barbarism dacă ne apărăm produsul".

De aceea, pentru stabilitatea macroeconomică a României este vital ca BNR să-și respecte toate obligațiile legale.

Guvernul își dorește o cooperare loială cu Banca Națională a României, pentru armonizarea politicilor fiscale cu cele monetare, în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri”

Leul s-a depreciat vineri cu 0,79 bani (0,17%) faţă de euro, ajungând din nou la un minim istoric în raport cu moneda unică europeană, cursul stabilit de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4,7648 lei/euro. De la începutul anului, leul s-a depreciat cu circa 2% faţă de euro.

 

D

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO