Puterea lui Trump în Partidul Republican e reconfirmată. Fiica lui Dick Cheney și-a pierdut funcția după ce l-a criticat

Liz Cheney (foto), fiica fostului vicepreşedinte american Dick Cheney, a fost înlăturată miercuri din funcţia de număr 3 al Partidului Republican în Camera Reprezentanţilor, în urma criticilor sale faţă de fostul preşedinte Donald Trump şi afirmaţiile acestuia despre presupusa fraudare a alegerilor din noiembrie, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.
AGERPRES - mie, 12 mai 2021, 19:21
Puterea lui Trump în Partidul Republican e reconfirmată. Fiica lui Dick Cheney și-a pierdut funcția după ce l-a criticat

Semn al influenţei puternice pe care Trump o păstrează în tabăra sa politică, cei 212 de republicani din Camera Reprezentanţilor au decis, prin vot secret, înlăturarea colegei lor din ierarhia republicană la puţin timp după ora locală 09.00 (13.00 GMT), în urma unei reuniuni cu uşile închise.

Liz Cheney „nu are niciun fel de personalitate şi n-a adus nimic bun vieţii noastre politice sau ţării noastre”, a comentat Trump într-un comunicat.

„Voi face tot ce îmi stă în puteri pentru a garanta că fostul preşedinte nu se va mai apropia niciodată de Biroul Oval”, a reacţionat Liz Cheney în faţa presei după verdict.

„Ţara are nevoie de un Partid Republican care se întemeiază pe principiile fundamentale ale patriotismului şi mă angajez să garantez că lucrurile vor sta astfel încât partidul să meargă înainte”, a adăugat ea.

Liz Cheney, în vârstă de 54 de ani, reprezentând statului Wyoming, s-a numărat printre cei zece republicani care au votat în favoarea procedurii de impeachment împotriva lui Trump pentru acuzaţiile de ‘incitare la insurecţie’ în asaltul asupra Capitoliului la 6 ianuarie.

În ultimele zile, ea a afirmat că afirmaţiile false despre fraudarea alegerilor „ne otrăvesc sistemul democratic” şi oricine le rosteşte „propagă marea minciună”.

Prin câteva comunicate incendiare, fostul preşedinte a avut o influenţă covârşitoare asupra demiterii aşteptate a lui Liz Cheney – după ce supravieţuise în februarie unei moţiuni care o viza -, pe care numit-o ‘o imbecilă belicoasă care nu a făcut nimic la conducere’.

În ultimele zile, Liz Cheney a părut resemnată că îşi va pierde funcţia, dar le-a cerut colegilor să întoarcă spatele „cultului personalităţii lui Trump”.

Marţi seară, într-un hemiciclu aproape gol, ea a rostit un discurs acid împotriva adversarului său. ‘A rămâne tăcut şi a ignora minciuna’ privind frauda electorală presupusă ‘îl întăreşte pe mincinos. Nu voi participa la aceasta’, a spus ea.

Din poziţia de număr 3, sau conference chair, Liz Cheney era responsabilă cu transmiterea mesajelor republicanilor, o misiune cu atât mai importantă cu cât se apropie alegerile de la jumătatea mandatului.

Consilieri ai republicanilor din Cameră şi strategi ai partidului au spus că îndepărtarea lui Liz Cheney i-ar putea ajuta pe termen scurt pe republicani să poată conta pe susţinătorii lui Trump la startul campaniei pentru alegerile din 2022 pentru Congres, în urma cărora speră să recâştige majorităţile în Cameră şi Senat.

În locul lui Liz Cheney, Trump şi liderul republicanilor din Cameră, Kevin McCarthy, o susţin pe Elise Stefanik, 36 de ani, aleasă de pe poziţii moderate în Congres pentru prima oară în urmă cu şase ani şi devenită ulterior una din vocile puternice pro-Trump, căruia îi susţine şi acuzaţiile de fraudă electorală.

Te-ar mai putea interesa și
Farmec a vândut două milioane de dezinfectanți la un an de la demararea producției. Profitul a crescut cu 67% în 2020
Farmec a vândut două milioane de dezinfectanți la un an de la demararea producției. Profitul a crescut cu 67% în 2020
Farmec, producătorul român de produse de îngrijire personală, a vândut anul trecut două milioane de dezinfectanți, la un an de la demararea producției. La începutul anului, compania a decis......
Valeriu Gheorghiță: Sunt șanse mari ca varianta indiană a SARS-CoV-2 să devină varianta dominantă. România riscă să se confrunte cu valul patru al pandemiei
Valeriu Gheorghiță: Sunt șanse mari ca varianta indiană a SARS-CoV-2 să devină varianta dominantă. România riscă ...
Şeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a avertizat marţi că este "foarte probabil" că varianta Delta a tulpinii ...
Punctul critic către încălzirea globală ireversibilă, posibil deja depăşit – şeful expediţiei MOSAIC
Punctul critic către încălzirea globală ireversibilă, posibil deja depăşit – şeful expediţiei MOSAIC
 Punctul critic către încălzirea globală ireversibilă este posibil să fi fost deja depăşit, cu o serie de consecinţe ...
Metrorex a primit ofertă doar de la Alstom la licitația pentru mentenanța trenurilor pe 15 ani
Metrorex a primit ofertă doar de la Alstom la licitația pentru mentenanța trenurilor pe 15 ani
Metrorex a primit o singură ofertă la licitația pentru mentenanța trenurilor de metrou, cu o valoare estimată de până ...