Putin, în vizită în China pentru discuţii despre Siria, Iran şi cooperare economică

Preşedintele rus Vladimir Putin a ajuns marţi dimineaţă la Beijing pentru o vizită de trei zile ce vizează consolidarea relaţiilor între Rusia şi China, doi aliaţi-cheie atât pe plan economic cât şi politic, în special în problema siriană, relatează AFP.
Economica.net - mar, 05 iun. 2012, 07:01
Putin, în vizită în China pentru discuţii despre Siria, Iran şi cooperare economică

Putin va fi primit în cursul după-amiezii de omologul său chinez Hu Jintao. Cei doi şefi de stat îşi vor coordona poziţiile cu privire la violenţele din Siria şi programul nuclear iranian.

Discuţiilor lor vor permite, de asemnea, consolidarea cooperării economice sino-ruse, deja importantă, în special în domeniul energetic.

Preşedintele rus va participa miercuri şi joi la summitul Organizaţiei de cooperare de la Shanghai (OCS), care se vrea o contrapondere la influenţa americană în Asia Centrală.

El se va întâlni cu această ocazie cu omologul său iranian Mahmoud Ahmadinejad, în timp ce tensiunile privind programul nuclear al Teheranului rămân puternice. Putin va discuta, de asemenea, cu preşedintele afgan Hamid Karzai.

OCS reuneşte Rusia, China şi patru fost republici sovietice, respectiv Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan şi Kîrgîzstan. Iranul face parte dintre cele patru ţări care au statut de observatori la OCS.

După refuzul său de a merge la jumătatea lui mai la un summit al G8, apoi la cel al NATO, în Statele Unite, decizia lui Putin de a participa la OCS dezvăluie un caracter simbolic.

Vladimir Putin a lăudat recent calitatea „fără precedent” a relaţiilor dintre China şi Rusia, prima fiind partener comercial al celei de-a doua.

Moscova şi Beijingul au protejat în mod constant în ultimele luni regimul sirian blocând iniţiativele Consiliului de Securitate al ONU împotriva Damascului.

Pe plan economic, cooperarea între cele două puteri se dezvoltă mai întâi în domeniul hidrocarburilor: Rusia este primul producător mondial de petrol şi China este primul consumator de energie.

Moscova şi Beijingul negociază de mai mulţi ani semnarea unui contract care prevede livrarea de gaz rusesc Chinei în volum de 70 de miliarde de metri cubi pe an pe o durată de 30 de ani.

Din 2009 şi de la semnarea unui acord-cadru, niciun progres important nu a fost realizat, discuţiile între cele două părţi blocându-se din cauza divergenţelor privind preţul gazului.

Recent, vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici a declarat că este puţin probabil ca un acord să fie semnat în timpul vizitei.

În plus, potrivit presei ruse, cele două ţări vor să se asocieze pentru a dezvolta avioane de lung curier care să rivalizeze cu giganţii Airbus şi Boeing, iar un anunţ în acest sens ar putea avea loc în timpul vizitei lui Putin la Beijing.

Rusia şi China au anunţat, de asemenea, în aprilie crearea până în iunie a unui fond de investiţii comun dotat cu până la patru miliarde de dolari, destinaţi dezvoltării agriculturii şi transporturilor.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...