PwC România: Piaţa turismului de recreere din România ar putea creşte, în medie anuală, cu 30%, până în 2021

Piaţa turismului de recreere din România ar putea creşte, ca medie anuală, cu 30%, până în 2021, până la o valoare de 240 de milioane de lei, în condiţiile în care aceasta este estimată pentru 2018 la 36 de milioane de lei, relevă un studiu privind impactul aplicării unei cote reduse a TVA pentru serviciile de recreere, întocmit de PwC, prezentat luni într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - lun, 07 mai 2018, 08:37
PwC România: Piaţa turismului de recreere din România ar putea creşte, în medie anuală, cu 30%, până în 2021

Specialiştii consideră că aplicarea unei cote reduse a TVA de 9% pentru serviciile de recreere ar genera un impact pozitiv de aproximativ 340 de milioane de lei la bugetul de stat, până în 2021.

‘Aplicarea unei cote reduse de TVA pentru acest sector ar avea un efect de multiplicare semnificativ, datorită dezvoltării unor noi activităţi conexe pentru care s-ar plăti taxe şi impozite suplimentare. Dezvoltarea industriei şi atragerea de investiţii ar fi două dintre efectele unei astfel de măsuri. Creşterea colectării s-ar realiza prin stimularea consumului în zona serviciilor de recreere şi diversificarea serviciilor accesate. Practica ne-a demonstrat acest lucru, ca urmare a aplicării unei cote reduse de TVA în industria alimentară începând cu 1 iunie 2015. În acelaşi timp, efectul reducerii cotei de TVA ar avea un impact pozitiv şi asupra reducerii ‘economiei gri’, care situează România pe un nedorit loc fruntaş în rândul statelor membre UE’, susţine Daniel Anghel, partener Consultanţă fiscală, PwC România.

Conform cercetării, doar 15,6% din populaţia României dedică săptămânal ‘măcar o oră’ pentru activităţi sportive şi de recreere, comparativ cu peste 50% la nivel european. În acelaşi timp, ţara noastră are un procent mai mare de fumători în total populaţie şi un consum de alcool mai ridicat pe cap de locuitor, comparativ cu media Uniunii Europene.

‘Creşterea consumului este mai accentuată în România şi s-a dublat în ultimii doi ani de zile. La nivelul de 75 de lei per capita, România are cam 4% alocat pentru consum şi recreere faţă de media UE, de 8%. Românii cheltuie de aproape două ori mai mult pe băutură decât pe wellness. Complexele de recreere majore din România sunt concentrate, la ora actuală, în jurul Bucureştiului şi în zona Transilvaniei’, a menţionat Anghel, în conferinţa PwC.

În ceea ce priveşte aplicarea unei TVA reduse pentru diverse categorii în activităţile de recreere, Bogdan Belciu, partener Servicii de consultanţă în afaceri şi management PwC România consideră că măsura ar genera un plus de 1,1 milioane de vizitatori în complexele specializate.

‘Stimularea industriei de profil prin aplicarea unei cote reduse de TVA ar genera un plus de 1,1 milioane de vizitatori pentru complexele de recreere din România în anul 2021, comparativ cu situaţia actuală. Dacă adăugăm acestui lucru şi estimările de creştere a veniturilor populaţiei, în tandem cu alocarea unui procent mai mare din venituri pentru astfel de activităţi, avem tabloul complet al dezvoltării industriei de profil în paralel cu atragerea de investiţii suplimentare. Dacă Guvernul decide să-şi redirecţioneze atenţia şi către activităţile de recreere, momentul este cum nu se poate mai oportun. Comisia Europeană a publicat recent o propunere de modificare a Directivei privind aplicarea de cote reduse de TVA, prin care intenţionează să faciliteze aplicabilitatea acestei cote, iar statele membre să aibă o putere de decizie mai mare, în funcţie de domenii şi sectoare. Directiva propune şi o a treia cotă de TVA, între 0% şi 5%. România poate astfel să-şi aleagă domeniile de interes din această perspectivă. Jumătate dintre statele membre aplică o cotă redusă de TVA pentru activităţile de recreere. Fiecare stat membru şi-a stabilit politicile ţinând seama şi de resursele naturale de care dispun’, a explicat Belciu.

Reprezentantul PwC România a precizat că, printre ţările care au aplicat TVA redusă la serviciile de recreere, se află Franţa, Polonia, Germania, Cehia sau Finlanda.

‘În Germania, politica fiscală favorabilă, competitivitatea crescută a turismului a facilitat dezvoltarea semnificativă a industriei parcurilor acvatice şi termale, aceasta ajungând la o valoare de 26 de miliarde de euro. Cota redusă de TVA (7%) pentru servicii recreaţionale a facilitat dezvoltarea acestui sector care angajează peste 355.000 de oameni în cele aproape 270 de facilităţi Spa şi hidro-terapeutice. Franţa are cea mai dezvoltată piaţă de activităţi de recreere din Uniunea Europeană, în principal datorită parcului Disneyland Paris, dezvoltare facilitată şi de cota redusă de TVA, în prezent în valoare de 10%. Aceasta industrie generează un impact total în economie în valoare de 4,2 miliarde de euro pe an. În Franţa, piaţa de recreere este alcătuită din 44 de complexe majore de recreere şi parcuri tematice care atrag peste 50 milioane de turişti, anual. Acest lucru generează un impact economic şi social semnificativ la nivel naţional, în condiţiile creării anual a peste 20.000 de locuri de muncă directe şi oportunităţi pentru studenţi, tineri şi furnizori de servicii’, a subliniat Bogdan Belciu.

Un alt exemplu este Polonia, unde există o cotă redusă de TVA de 8%, prin care se facilitează accesul la activităţi de divertisment şi recreere, precum parcuri de distracţii şi alte activităţi de recreere. ‘În acest fel, Polonia reuşeşte să atragă investiţii semnificative în parcuri tematice în valoare de peste 200 de milioane de euro. Încurajarea companiilor din acest domeniu prin aplicarea unei cote reduse a TVA previzionează creşterea investiţiilor la aproximativ 800 de milioane de euro până în 2020, şi va genera aproximativ 2.000 de locuri de muncă directe şi indirecte’, potrivit specialistului PwC.

Din estimările experţilor, stimularea industriei de profil prin aplicarea unei cote reduse de TVA ar genera un plus de 1,1 milioane de vizitatori pentru complexele de recreere din România în anul 2021, comparativ cu situaţia actuală.

Studiul întocmit de PwC România arată că, la nivel global, segmentele de piaţă globală în turismul de recreere sunt estimate să crească, anual, cu 6%, cel mai mare impact fiind consemnate în turismul medical şi cel de wellness, cu 10-15% pe an.

Din totalul călătoriilor efectuate, 14% sunt dedicate pentru welleness şi spa, restul pentru turismul complementar. De asemenea, 66% din turismul wellness are loc la nivel intern, restul la nivel internaţional.

PwC România a organizat, luni, conferinţa de prezentare a Raportului intitulat ‘Analiza pieţei activităţilor şi complexelor de recreere din România’, referitor la impactul aplicării unei cote reduse a TVA pe acest segment de activitate.

PwC cuprinde o reţea de firme prezentă în 158 de ţări, pentru care lucrează peste 236.000 de specialişti în audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen ...
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, ...
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina pe stat pentru problemele de facturare
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina ...
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), o organizaţie cu 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi ...