Qatarul estimează că va înregistra în 2021 un deficit bugetar de 7,8 miliarde de euro

După doi ani consecutivi de excedent bugetar, Qatarul, cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate, se va confrunta din nou în 2021 cu un deficit bugetar, ca urmare a scăderii preţului hidrocarburilor din cauza pandemiei de Covid-19, a anunţat joi Ministerul de Finanţe din Qatar, transmite AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - J, 10 dec. 2020, 16:23
Qatarul estimează că va înregistra în 2021 un deficit bugetar de 7,8 miliarde de euro

Pe baza unui preţ estimativ de 40 de dolari pentru un baril de petrol în 2021, faţă de unul de 55 de dolari luat în calcul pentru exerde ciţiul în curs, veniturile din hidrocarburi ale Qatarului ar urma să scadă cu 27,6% anul viitor până la 121,6 miliarde riali (aproximativ 27,5 miliarde de euro). În aceste condiţii, veniturile totale pentru anul viitor sunt prognozate la 160,1 miliarde de riali, comparativ cu 211 miliarde de riali în bugetul pe 2020.

„Cheltuielile ar urma să se situeze la 194,7 miliarde de riali în 2021 şi, în consecinţă, bugetul ar urma să înregistreze un deficit de 34,6 miliarde de riali (aproximativ 7,8 miliarde de euro)”, a anunţat într-un comunicat ministrul de Finanţe, Ali Cherif al-Emadi.

De asemenea, cheltuielile prognozate pentru 2021 sunt cu 7,5% mai mici comparativ cu 2020, în condiţiile în care mai multe proiecte importante care au legătură cu Campionatul Mondial de fotbal din 2022, care au fost finalizate sau sunt pe cale să fie finalizate.

Potrivit Fondului Monetar Internaţional, Produsul Intern Brut al Qatarului ar urma să se contracte cu 4,5% în acest an. Ministerul de Finanţe mizează pe o nouă contracţie economică de 2,6% în 2020, urmată însă de o relansare de 2,2% în 2021.

Începând din luna iunie 2017 economia Qatarului este afectată, printre altele, şi de un embargou impus de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Egipt. În replică la acest embargou economic şi diplomatic, Qatarul şi-a majorat cheltuielile cu apărarea şi a crescut schimburile comerciale cu alţi parteneri din afara regiunii.

Majoritatea guvernelor din Golful Persic au fost nevoite să strângă cureaua în condiţiile în care veniturile din vânzările de energie s-au redus iar creşterea economică care nu are legătură cu hidrocarburile a stagnat.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, laudă gestul lui Trump de a trimite mai multe arme Ucrainei, dar cere împărțirea poverii financiare. Președintele SUA a spus că armele le vor plăti europenii
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, laudă gestul lui Trump de a trimite mai multe arme Ucrainei, dar cere împărțirea ...
Şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas a făcut apel marţi la SUA "să împartă povara" noului plan de înarmare a Ucrainei, anunţat luni de către preşedintele american Donald Trump, a cărui......
Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de marți
Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de marți
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de tranzacţionare de marţi, cu o valoare a tranzacţiilor ...
Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîgal și-a prezentat demisia în fața Parlamentului
Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîgal și-a prezentat demisia în fața Parlamentului
Premierul ucrainean Denis Şmîgal şi-a prezentat marţi demisia în Parlamentul ţării (Rada Supremă), la o zi după ...
Ministrul Muncii Petre Manole a început alergatul după beneficiarii certificatelor de handicap. „România are nişte boli care nu ar trebui să fie un motiv de certificat de handicap. Există fraudă în sistem”
Ministrul Muncii Petre Manole a început alergatul după beneficiarii certificatelor de handicap. „România are nişte ...
Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii lucrează la gestionarea listei criteriilor pentru acordarea certificatelor ...