Radu Crăciun, APAPR: Legea plăţii pensiilor private readusă în discuţii la ASF. Docamdată sunt două variante: pensie viageră sau pe durată fixă

Între principalii actori din piaţa pensiilor private şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) există grupruri de lucru pentru modificarea legislaţiei primare de funcţionare a pensiilor private, inclusiv despre legea plăţii pensiilor private. Cel puţin doecamdată, se întrevăd două posibilităţi de plată: pensia viageră (lunar, pe toată durata vieţii) sau lunară dar pe o perioadă determinată de timp. Ambele variante au avantaje şi dezavantaje, dar fiecare contributor ar putea să-şi aleagă forma de plată.
Gabriela Ţinteanu - mie, 22 ian. 2020, 14:40
Radu Crăciun, APAPR: Legea plăţii pensiilor private readusă în discuţii la ASF. Docamdată sunt două variante: pensie viageră sau pe durată fixă

La 11 ani şi jumătate de la lansarea sistemului de pensii private obligatorii, executivul nu are încă nici o lege a felului în care se vor face plăţile acestor pensii private. „Legea plăţilor a rămas blocată undeva într-un sertar. Nu ştiu exact în care, dar este cert că ea trebuie readusă în discuţie”, spune Radu Crăciun, preşedinte al Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat (APAPR). Acesta arată că membrii APAPR discută cu ASF revizuirea legislatiei primare de funcţionare a pensiilor private, context în care a fost readusă în discuţie şi legea plăţii pensiilor private la finalul perioadei de cotizare.

Preşedintele APAPR spune că „pensia privată ar trebui să fie una viageră, adică să se acorde pe bază de anuităţi (lunar) pe toată durata vieţii. Pe de altă parte, în cei 10 ani care au trecut de la debutul sistemului de pensii private, fondurile de pensii nu au strâns suficient de mulţi bani pentru a susţine o pensie viageră. Sper să găsim o variantă potrivită împreună cu forurile de reglementare.”

O altă posibilitate luată în calcul este şi varianta ca pensia privată să fie virată de către companii specializate pe o perioadă de timp limitată, 20 de ani, de exemplu, tot lunar. Avantajul unei pensii private viagere ar fi că eşti sigur că vei primi banii din pensia privată atât timp cât trăieşti. „Valoarea ei va fi însă mai mică decât una acordată pe o perioadă de timp determinată”, spune Radu Crăciun.

Pensia acordată lunar pe o perioadă determinată este de regulă mai mare decât a unei pensii viagere şi are şi avantajul că se moşteneşte dacă survine decesul înainte de expirarea perioadei pentru care s-a încheiat contractul. Acest lucru nu este valabil în cazul pensiei viagere. La pensia pe perioadă fixă însă, dacă contributorul supravieţuieşte perioadei de plată stabilite în contract, el nu mai poate primi în continuare pensia privată din Pilonul II şi trebuie să se bazeze doar pe pensia obţinută din Pilonul I (pensia oferită de stat).

Radu Crăciun subliniază că acestea sunt cele două variante existente la ora actuală, dar că, mai pot apărea şi altele. Lucrurile nu suntă încă stabilite.

Alte revizuiri propuse pentru modificarea legii pensiilor private obligatorii (Pilon II)

Celelalte aspecte legislative pe care administratorii de fonduri de pensii o descută cu ASF şi celelalte părţi implicate sunt revizuirea sistemului de loterie pentru distribuirea contributorilor nou intraţi în sistem şi care nu au optat pentru un anume fond de pensii. Radu Crăciun spune că trebuie găsită o cale prin care viitorii participanţi la sistem spă fie informaţi despre schemele de pensii private existente la data respectivă.

Alte discuţii se poatră pe diversificarea investiţiilor permise administratorilor de fond în private equity, ceea ce permite accesul la investiţii în firme nelistate, chiar şi în imobiliare, dar nu direct, ci prin intermediul unui alt fond de investiţii, în infrastructură şi în parteneriate public private. Radu Crăciun a subliniat că fiecare administrator de pensii e liber să stabilească în ce domenii investeşte, dar BCR Pensii, al cărui director general este are pe primul loc pe lista de priorităţi zona de private equity, care permite investiţii în IT.

„Am văzut un titlu recent că vom avea autostrăzi că investesc fondurile de pensii private. Cred că trebuie să ne limităm un pic aşteptările. Sigur, e decizia fiecărui administrator să stabilească în ce investeşte, eu nu pot să vorbesc în numele tuturor, dar pot să vorbesc ca fost director de Investiţii şi actual director al BCR Pensii: faptul că dintre cele trei clase de active, dacă mă întrebaţi pe mine, cu siguranţă infrastructura nu intră pe primul loc. Cred că pe primul loc ar intra probabil investiţiile de tip private equity, pentru că ne dau posibilitatea să avem expunere la sectoare pe care nu le găsim pe bursă şi exemplul imediat este zona de IT şi sunt şi alte zone în care e interesant să avem investiţii”, a afirmat Radu Crăciun.

O altă zonă de interes de investiţii prezentată de directorul BCR Pensii este reprezentată de imobiliare, deoarece o clădire care oferă venituri din chirii pe termen lung este un active foarte bun pentru un fond de pensii. În ceea ce priveşte investiţiile din infrastructură, directorul BCR Pensii a precizat că obligaţiunile de finanţare a infrastructurii ar fi în topul acestui tip de investiţii.

Te-ar mai putea interesa și
Adrian Volintiru, noul CEO al subsidiarei din România a canadienilor de la DeepRock Minerals, a recrutat noi oameni
Adrian Volintiru, noul CEO al subsidiarei din România a canadienilor de la DeepRock Minerals, a recrutat noi oameni
Candienii de la DeepRock își extind echipa din România, după ce luna trecută l-au numit pe Adrian Volintiru, fostul șef al Romgaz, la conducerea operațiunilor de pe plan local. ...
Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că se transformă într-un imperiu, care amenință democrația
Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că se transformă într-un imperiu, care amenință democrația
Premierul ultranaţionalist al Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că Uniunea Europeană se transformă într-un ...
Florin Cîţu le-a cerut prefecților să aibă tot personalul mobilizat în contextul ploilor masive din ultima perioadă
Florin Cîţu le-a cerut prefecților să aibă tot personalul mobilizat în contextul ploilor masive din ultima perioadă
Premierul Florin Cîţu le-a cerut, sâmbătă, prefecţilor să fie pregătiţi pentru a interveni în orice moment, în ...
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta a COVID-19
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta ...
Aeroportul din Shenzhen, oraş în sudul Chinei, a anulat sâmbătă sute de zboruri şi a dispus intensificarea verificărilor, ...