Rădulescu: Producţia agricolă va fi mai mică în 2012

Producţia agricolă va fi mai mică în 2012, faţă de anul trecut, din cauza secetei şi a lipsei de resurse financiare, a declarat pentru AGERPRES Adrian Rădulescu, preşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor.
Economica.net - vin, 11 mai 2012, 06:50
Rădulescu: Producţia agricolă va fi mai mică în 2012

„În 2012 vom avea o producţie mai mică, atât pe vegetal cât şi pe animal, respectiv la pasăre şi porc. Din cauza secetei şi a lipsei de fonduri din buget, mulţi fermieri au renunţat să mai crească aceste animale. Dacă actualul ministru va lua decizia să suplimenteze bugetul Ministerului Agriculturii, cred că lucrurile se vor îndrepta”, a precizat Rădulescu.

Acesta consideră că producţia agricolă a României depinde foarte mult de ploi şi aproape deloc de irigaţii.

„Din păcate, suntem încă dependenţi de ploi pentru că s-a instalat deja seceta în mai multe zone din ţară, deşi nu suntem într-o faza iremediabilă. La culturile de primăvară lucrurile stau încă bine, probleme sunt însă la culturile de toamnă. Dacă va ploua, lucrurile se vor schimba, dacă nu, se vor agrava”, a mai spus Adrian Rădulescu.

În ceea ce priveşte sistemul de irigaţii, deputatul PDL afirmă că ‘România este inexistentă’ în acest domeniu, deşi deţine o mare suprafaţă agricolă.

„România este inexistentă când vorbim de sistemul de irigaţii, cu doar 70.000 de hectare, într-o ţară cu 8 milioane de hectare de terenuri agricole. Nici nu are rost să discutăm. Se tot vorbeşte de posibilitatea acreditării ANIF ca operator de energie, dar legislaţia europeană nu permite acest lucru. Când facem o propunere trebuie să fim foarte bine documentaţi pe ceea ce înseamnă legislaţie, pentru că este valabilă şi pentru România care este ţară a Uniunii Europene”, a adăugat şeful Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

În opinia acestuia, sistemul de irigaţii din România trebuie regândit, la fel şi proiectul privind canalul Siret-Bărăgan început înainte de 1989.

„Sistemul de irigaţii din România trebuie regândit de la zero. Consider că trebuie mutate irigaţiile de la Agricultură şi prinse, în totalitate, la compania Apele Române pentru că pe stânga e digul de la Ape şi pe dreapta cel de la ANIF. Trebuie regularizate cursurile de ape pentru a preveni inundaţiile şi pentru a permite să faci irigare din amonte în aval, dar să ţii cont şi de structura proprietăţii, de ce culturi vrei să ai, care sunt zone irigate, ce debite de apă ai şi unde poţi face acumulări. De asemenea, proiectul privind canalul Siret Bărăgan trebuie regândit, fiindcă ar putea fi foarte bun pentru România”, a mai adăugat Adrian Rădulescu.

În 2011, producţia de cereale pentru boabe a României a crescut cu 24,4%, de la 16,7 milioane tone în 2010, la 20,785 milioane tone în 2011, România cultivând cu preponderenţă porumb boabe şi grâu, în proporţie de circa 49,8%, respectiv 36,8% din suprafaţa totală cultivată cu cereale pentru boabe.

Astfel, România a obţinut o producţie de porumb de 11,6 milioane tone, de grâu de 7,103 milioane tone, orz şi orzoaică – 1,355 milioane tone, iar producţia de ovăz a depăşit anul trecut 376.000 tone.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în această iarnă au fost distruse circa 350.000 de hectare de culturi agricole, dintr-un total de 2,57 milioane hectare însămânţate în toamna anului trecut. Cultura de rapiţă a fost distrusă pe 284.000 de hectare, grâul, secara şi triticalele pe circa 36.000 hectare, orzul pe 24.000 hectare, iar orzoaica pe 8.000 hectare. Suprafaţa totală programată pentru însămânţări în primăvara lui 2012 se ridică la 5,88 milioane hectare.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...