Raiffeisen va închide 15 sucursale din Rusia

Raiffeisen Bank International (RBI) îşi reduce operaţiunile din Rusia, unde este a 13-a mare bancă după active, deoarece recesiunea a afectat profiturile din sectorul bancar, transmite site-ul themoscowtimes.com.
Economica.net - joi, 26 mart. 2015, 07:16
Raiffeisen va închide 15 sucursale din Rusia

Subsidiara rusă a RBI a anunţat închiderea a 15 sucursale din Rusia şi oprirea acordării sau a refinanţării creditelor auto, scrie Agerpres.

Vânzările de automobile în Rusia sunt în cădere liberă din cauza crizei economice, care se traduce printr-o depreciere puternică a rublei. Economia Rusiei suferă de pe urma scăderii preţului petrolului, dar şi de pe urma sancţiunilor impuse de Occident pentru rolul Moscovei în conflictul din Ucraina.

Conform datelor publicate săptămâna trecută de Association of European Businesses (AEB), vânzările de maşini şi vehicule comerciale uşoare au scăzut, în februarie, cu 38% pe piaţa rusă – cel mai semnificativ declin din 2009 – din cauza problemelor economice şi a deprecierii rublei. Luna trecută au fost livrate în Rusia 128.298 de maşini şi vehicule comerciale uşoare, faţă de 206.526 în februarie 2014.

Subsidiara rusă a Raiffeisen a explicat că pe segmentul creditelor auto sunt puţine şanse de creştere şi de aceea va opri acordarea de credite auto.

Cele 15 subsidiare care vor fi închise se află în oraşele Barnaul, Bratsk, Ivanovo, Izhevsk, Tolyatti şi Chita. De asemenea, Raiffeisen a anunţat că va deschide şase noi filiale în Moscova.

Miercuri, banca a anunţat că este în grafic cu reducerea activelor riscante din Rusia cu o cincime, până la sfârşitul lui 2017, şi a avertizat că ar putea înregistra pierderi în 2015 din cauza costurilor legate de restructurare, după ce în ultimii ani grupul austriac s-a extins masiv în Europa de Est.

‘Rezultatul consolidat pe 2015 ar putea fi negativ deoarece majoritatea costurilor legate de restructurare (aproximativ 550 milioane de euro) sunt aşteptate să fie înregistrate în situaţiile financiare din 2015’, se arată în comunicatul Raiffeisen Bank International în care se confirmă şi pierderile din 2014, în valoare de 493 milioane de euro, primele din istoria băncii.

În ianuarie, al doilea mare creditor din Europa emergentă anunţa vânzarea subsidiarelor din Polonia şi Slovenia şi reducerea operaţiunilor internaţionale. Aceste măsuri au ca obiectiv obţinerea unui indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 12% până în 2017, de la 10% la sfârşitul lui 2014.

RBI va reduce sau va renunţa la operaţiunile mai mici din Asia şi SUA, îşi va reduce semnificativ expunerea la Ucraina şi Rusia şi va vinde banca sa online din Slovacia, Zuno. Banca austriacă speră că prin aceste măsuri vor fi reduse activele riscante cu 16 miliarde de euro până la sfârşitul lui 2017.

Raiffeisen Bank International a fondat filiala din România în anul 1998. Raiffeisen Bank România este o bancă universală de top, care oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare clienţilor persoane fizice, IMM-uri sau corporaţii cu o bază de aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 7.700 de companii.

Te-ar mai putea interesa și
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german Chemnitz,......
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...