Randamentele obligaţiunilor SUA, Germaniei, Franţei şi altor state „sigure” ating minime record

Randamentele obligaţiunilor emise de Statele Unite, Germania, Franţa, Marea Britanie, Olanda, Austria şi Finlanda au atins vineri minime record, iar pentru titlurile germane pe doi ani au devenit chiar negative, investitorii plătind efectiv bani pentru siguranţa oferită de Berlin.
Economica.net - vin, 01 iun. 2012, 13:44
Randamentele obligaţiunilor SUA, Germaniei, Franţei şi altor state

Datele slabe privind sectorul industriei prelucrătoare din Europa şi Asia au exacerbat temerile tot mai mari privind soarta zonei euro, potrivit cotidianului american Wall Street Journal.

Randamentele obligaţiunilor Spaniei, deja la niveluri considerate nesustenabile, au continuat să crească, alimentate de îngrijorarea privind sistemul bancar al ţării şi regiunile îndatorate puternic.

Titlurile germane pe doi ani, numite şi „Schatz”, au ajuns la un randament minim record de -0,005%, potrivit Tradeweb, investitorii fiind din ce în ce mai deschişi ideii de a plăti pentru a-şi plasa banii într-un loc sigur în timp de criză.

Randamentele negative ar putea fi însă un semn că mulţi investitori mizează pe o destrămare a zonei euro. Sfârşitul monedei unice ar putea aduce câştiguri, dacă activele cumpărte în euro ar fi redenominate într-o nouă monedă germană, care s-ar aprecia puternic.

„Piaţa ia în calcul o probabilitate tot mai mare a unei destrămări a zonei euro şi o ulterioară apreciere a mărcii germane”, afirmă Mark Schofield, şeful diviziei de strategie pentru dobânzi la Citi Investment Research. Randamentele la titlurile pe doi ani ar putea ajunge până la -0,4%, iar randamentele negative s-ar putea extinde la maturităţi de până la patru ani, a spus el.

Obligaţiunile Marii Britanii, Statelor Unite, Franţei şi Olandei au beneficiat, de asemenea, de retragerea investitorilor către plasamente sigure, ajungând la randamente minime record pentru perioadă de zece ani de 1,5%, 1,525%, 2,26% şi 1,5%. Obligaţiunile Germaniei pe zece ani au atins un nivel minim record de 1,16%.

Randamentele pentru Spania au urcat cu 0,07%, la 6,59%, iar cele pentru Italia au avansat cu 0,01%, la 6,05%.
Probabilitatea ridicată a unui vot în favoarea pactului fiscal european în referendumul din Irlanda nu a contribuit prea mult la calmarea pieţelor financiare, notează Wall Street Journal.

Indicele PMI pentru industria prelucrătoare din zona euro a scăzut în mai la 45,1 puncte, de la 45,9 puncte în aprilie. Cifrele pentru Franţa şi Spania au ajuns la minimele ultimilor trei ani, iar Germania a înregistrat un record negativ similar, sugerând că cea mai mare economie din Europa are probleme în a scăpa de impactul problmelor vecinilor din zona euro. Sectorul industriei prelucrătoare din Marea Britanie s-a contractat, de asemenea, în mai, activittea ajungând la minimul a trei ani.

Te-ar mai putea interesa și
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în opt intervale orare iar într-unul dintre ele a coborât până la cel mai......
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...