Raport al Comisiei Europene: Controalele ANSVSA vizează un număr limitat de producători. Există riscul infestării cu E Coli și Listeria

Sistemul prin care ANSVSA controlează modul în care se produc alimente de origine nonanimală (legume, fructe etc.) poate identifica și rectifica deficiențele unui număr limitat de agenți economici. Astfel, crește riscul ca românii să consume alimente infestate cu Escherichia Coli sau cu L. monocytogenes. Concluziile aparțin Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene care a realizat un audit la începutul acestui an.
Alina Stanciu - joi, 10 iun. 2021, 22:13
Raport al Comisiei Europene: Controalele ANSVSA vizează un număr limitat de producători. Există riscul infestării cu E Coli și Listeria

O bună parte dintre produsele alimentare de origine nonanimală (PAON) asociate de specialiștii Autorătății Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) cu importante focare epidemice cauzate de Escherichia Coli verocitotoxigenă  au scăpat de controalele Autorității Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) care nu verifică toate categoriile de producători primari și nici toate etapele de producție, precum cele anterioare recoltării sau etapa recoltării. Aceasta este principala concluzie la care au ajuns specialiștii Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară (DG Sante) a Comisiei Europene care a efectuat, în perioada 26 ianuarie – 4 februarie 2021, o misiune de audit la ANSVSA.

„Sistemul de controale oficiale poate identifica și rectifica deficiențele numai în cazul unui număr limitat de producători primari. (…) Faptul că respectivele controale au vizat numai producătorii primari de fructe de tip bacă (coacăze, afine, struguri) și de legume, care desfășoară activități de depozitare și/sau de prelucrare a produselor alimentare de origine nonanimală, precum și faptul că sistemul de înregistrare actual nu permite identificarea producătorilor primari care prezintă riscuri microbiologice mari, afectează capacitatea sistemului de a identifica neconformitățile și, astfel, capacitatea de a se impune măsuri de remediere în cel mai mare grup de producători”, se arată în concluziile din raportul DG Sante.

“Inspecțiile vizând riscurile mari de contaminare microbiologică a PAON nu acoperă etapa anterioară recoltării și etapa recoltării pentru majoritatea producătorilor primari, acest fapt limitează eficacitatea sistemului de controale oficiale. …”, se  mai arată în raportul ce a însoțit auditul DG Sante.

Potrivit modului de lucru al ANSVSA, controalele se realizează și depind ca frecvență în funcție de categoria de risc (mic , mediu sau mare) în care este inclus producătorul. Evaluările iau în considerare caracteristicile unității, capacitatea de producție, caracteristicile produsului, igiena producției, sistemul de autocontrol și rezultatele controalelor anterioare.

Alte nereguli

Totodată, potrivit raportului:

  • până anul acesta în ianuarie, când s-a actualizat un Ordin al ANSVSA (35/2016), fermele de cereale nu erau vizate de controale,
  • erau efectuate controale doar la producătorii de legume și fructe care desfășoară activități de depozitare și/sau prelucrare înregistrați ca atare. Sistemul actual de înregistrare nu permite inspectorilor să identifice celelalte ferme.
  • în ceea ce privește alți producători primari de produse alimentare de origine nonanimală, ANSVSA nu a efectuat controale cu privire la contaminarea microbiană până la sfârșitul anului 2020. Prin urmare, diferite niveluri ale riscurilor pentru diferite produse sunt luate în considerare numai parțial, contrar dispozițiilor Regulamentul (UE) 2017/625.

Menționăm că, potrivit cercetărilor EFSA, există riscul de a exista agenți patogeni Escherichia Coli în păstăi, legume sau cereale proaspete.

Inspectorii ANSVSA nu au fost instruiți să verifice L. Monocytogenes. Atenție la produsele congelate

Conform concluziilor DG Sante, pot apărea riscuri și care a urmare a faptului că “inspectorii implicați în controlul PAON nu verifică dacă operatorii economici au pus în aplicare un plan de prelevare de probe vizând mediul și proceduri eficiente pentru depistarea L. Monocytogenes”.

“Lipsa de cunoștințe suficiente ale Autorității centrale privind acțiunile și practicile corespunzătoare pentru gestionarea contaminării cu L. monocytogenes afectează capacitatea autorității de a verifica dacă operatorii economici iau măsurile de prevenire și de remediere corespunzătoare menite să asigure faptul că sunt introduse pe piață numai produse sigure”.

Povestea unui potențial focar

De altfel, inspectorii DG Sante au arătau cum, într-un caz, acest viciu de procedură putea avea efecte nefaste.

“În ceea ce privește una dintre companiile de congelare, laboratorul responsabil a informat autoritatea competentă județeană cu privire la rezultatele neconforme ale autocontroalelor privind depistarea L. monocytogenes în produse congelate. Autoritatea nu a solicitat operatorului să investigheze cauza contaminării. Autoritatea competentă centrală a prelevat ulterior șase probe de produs, precum și cinci probe din mediul înconjurător pe linia de producție (după curățenie) și o probă de pe teren. Pentru două dintre cele șase probe prelevate de pe produse, rezultatele au fost pozitive indicând prezența L. monocytogenes în timp ce pentru cele cinci probe prelevate din mediul înconjurător (prelevate după curățenie) și din materia primă rezultatele au fost negative. În urma recomandărilor autorității centrale, operatorul a distrus lotul contaminat. Cu toate acestea, autoritatea nu a putut identifica sursa contaminării și a închis cazul”, se povestește în raport.

“Autoritatea centrală a informat echipa de audit că nu există instrucțiuni pentru inspectori privind modalitatea de prelevare a probelor pentru depistarea L. monocytogenes. Autoritatea județeană nu a luat în considerare rezultatele care indicau prezența L. monocytogenes în elaborarea planului de monitorizare la nivel județean pentru anii următori și nu au fost planificate sau prelevate probe oficiale privind prezența L. monocytogenes în unitățile de congelare din acest județ”.

De ce este important ca ANSVSA să controleze corect

Auditul DG Sante a revizuit controalele oficiale privind igiena produselor alimentare în vederea prevenirii contaminării microbiologice a produselor alimentare de origine nonanimală, inclusiv a semințelor pentru germinare și a germenilor vegetali. Auditul a revizuit, de asemenea, planificarea și punerea în aplicarea a controalelor oficiale, a procedurilor de control și a planurilor de prelevare a probelor.

Aceasta în contextul în care ultimele studii ale EFSA au indicat faptul că produselor alimentare de origine nonanimal pot fi asociate unor importante focare epidemice cauzate de Escherichia Coli verocitotoxigenă (VTEC) O104, astfel cum s-a întâmplat în 2011 la nivel european. Folosind date din perioada 2007 –2011, PAON au fost asociate cu 10 % dintre focare, 26 % dintre cazurile de îmbolnăvire, 35 % dintre cazurile de spitalizare și 46% dintre decese.

Potrivit EFSA, este posibil ca, printre factorii de risc pentru contaminarea cu diferiți agenți patogeni a plantelor de cultură evaluate la nivelul producției primare, în etapele de creștere, să se numere următorii factori:

  • factori de mediu, în special condiții climatice (de exemplu, ploaie torențială) care ar putea determina creșterea nivelului de transfer de agenți patogeni din canalizare sau din efluenții apelor reziduale în sursele de ape de irigație sau câmpuri;
  • utilizarea dejecțiilor animaliere sau a compostului netratat sau tratat insuficient;
  • utilizarea apei destinate agriculturii, contaminată cu ape reziduale, utilizată fie pentru irigat, fie pentru aplicarea produselor chimice agricole, precum produsele de protecție a plantelor;
  • contactul cu animalele care acționează ca rezervoare de infecție (domestice sau sălbatice), care au acces pe câmpuri;
  • contaminarea și contaminarea încrucișată de către cultivatori, manipulatorii de alimente și echipamente în timpul recoltării sau după recoltare.

Citește și

Te-ar mai putea interesa și
Ford în pericol să nu mai poată comercializa în Germania automobile capabile să se conecteze la Internet
Ford în pericol să nu mai poată comercializa în Germania automobile capabile să se conecteze la Internet
Un tribunal german a emis o decizie care interzice grupului auto Ford să producă şi să comercializeze automobile capabile să se conecteze la Internet, ca urmare a unui proces legat de......
Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”, declară ministrul francez pentru afaceri europene
Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”, declară ministrul francez pentru afaceri europene
Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va lua ''indubitabil 15 sau 20 de ani'', a estimat duminică ministrul delegat francez ...
Airbus se aşteaptă la creşterea vânzărilor de avioane private în pofida războiului din Ucraina şi carantinei din China
Airbus se aşteaptă la creşterea vânzărilor de avioane private în pofida războiului din Ucraina şi carantinei din China
Divizia de avioane private a constructorului european Airbus SE este mai optimistă cu privire la perspectivele pentru acest ...
Europa vrea să relanseze producţia internă de magneziu până în 2025 pentru a-şi reduce dependenţa de China
Europa vrea să relanseze producţia internă de magneziu până în 2025 pentru a-şi reduce dependenţa de China
Factorii de decizie din Uniunea Europeană au lansat o iniţiativă destinată relansării producţiei interne de magneziu, ...