Raport CERT-RO: O treime dintre IP-urile alocate ‘.ro’ au fost afectate de atacurile cibernetice, în 2017

Peste 138,2 milioane de alerte de securitate cibernetică au fost colectate şi procesate în cursul anului trecut, în creştere cu 25% faţă de 2016, acestea afectând 2,89 milioane de adrese IP unice din România, reiese din Raportul privind evoluţia ameninţărilor cibernetice pentru anul 2017, publicat vineri de către Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).
Economica.net - vin, 11 mai 2018, 10:29
Raport CERT-RO: O treime dintre IP-urile alocate '.ro' au fost afectate de atacurile cibernetice, în 2017

Potrivit sursei citate, în urma analizării alertelor de securitate cibernetică colectate de CERT-RO în anul 2017, a reieşit faptul că, din totalul de 138.217.026 de alerte analizate, 33,71% IP-uri alocate ‘.ro’ au fost afectate, iar 83,63% (115,60 milioane) au vizat sistemele informatice vulnerabile.

În acelaşi timp, 10,32% din total (14,33 milioane) au făcut referire la sisteme informatice compromise, în sensul că, fie au fost infectate cu diferite forme de malware, fie au fost exploatate şi utilizate de atacatori în diferite tipuri de atacuri.

De asemenea, în cursul anului trecut, 1.709 de domenii web ‘.ro’ au fost raportate la CERT-RO ca fiind compromise, în scădere cu aproximativ 84% faţă de anul 2016, când s-au consemnat 10.639 de astfel de domenii. Numărul reprezintă aproximativ 0,18% din totalul domeniilor ‘.ro’ înregistrate în România în luna decembrie 2017 (944.145) şi aproximativ 0,38% din totalul domeniilor ‘.ro’ active (438.366), notează sursa citată.

‘Securitatea cibernetică este esenţială, dat fiind faptul că numărul utilizatorilor de internet este într-o continuă creştere, iar comerţul electronic se dezvoltă considerabil în ţara noastră. Tocmai de aceea acordăm o atenţie deosebită creării şi menţinerii unui cadru de activitate cât mai sigur, atât pentru cetăţean, cât şi pentru furnizorii de bunuri şi servicii care utilizează noile tehnologii’, susţine Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Raportul prezintă succint şi cele mai mediatizate atacuri la nivel european în anul 2017, WannaCry si NotPetya, care au afectat si utilizatori din România.

La rândul său, Cătălin Aramă, directorul CERT-RO, a spus că ameninţările de tip malware sunt caracterizate de o tendinţă de utilizare a metodelor avansate de evitare a detecţiei.

‘Analiza efectuată de CERT- RO arată faptul că ameninţările cibernetice se află într-un trend de creştere, atât din punct de vedere al numărului, cât şi al complexităţii. Un exemplu relevant îl constituie ameninţările de tip malware care sunt caracterizate de o tendinţă de utilizare a metodelor avansate de evitare a detecţiei, precum înglobarea unor unelte preinstalate sau rularea doar în memorie’, a subliniat Aramă.

Totodată, raportul evidenţiază faptul că ameninţările şi vulnerabilităţile la adresa spaţiului cibernetic naţional continuă să se diversifice, aspect relevat şi de faptul că, în anul 2017, CERT-RO a introdus noi tipuri de alerte. Mai mult, este primul an în care în raport este analizat întregul tabloul al riscurilor şi ameninţărilor cibernetice la nivel global.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Franței
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Franței
Franţa a primit undă verde de la Comisia Europeană pentru planul său naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) în valoare de 100 de miliarde de euro, dintre care aproape 40 de miliarde vor......
Formularul electronic pentru înscrierea în schema de ajutor de stat destinată HoReCa va fi activ începând din 29 iunie
Formularul electronic pentru înscrierea în schema de ajutor de stat destinată HoReCa va fi activ începând din 29 iunie
Formularul electronic de înscriere în cadrul schemei de ajutor de stat pentru HoReCa va fi activ începând din 29 iunie ...
Președintele grupului Iberdrola, Sanchez Galan, a fost inculpat de justiția spaniolă într-un dosar de spionaj de afaceri
Președintele grupului Iberdrola, Sanchez Galan, a fost inculpat de justiția spaniolă într-un dosar de spionaj de afaceri
Justiţia spaniolă a anunţat miercuri inculparea preşedintelui grupului energetic Iberdrola, Ignacio Sanchez Galan (foto), ...
Warren Buffett a demisionat din Fundația Bill și Melinda Gates
Warren Buffett a demisionat din Fundația Bill și Melinda Gates
Miliardarul american Warren Buffett a anunţat miercuri ca va renunţa la orice funcţie în cadrul Fundaţiei Bill şi Melinda ...