1EUR = 4.7798 RON | Bucureşti 10 º

Finanţe şi bănci

Raport îngrijorător al Curţii de Conturi: Fiecare român este dator 16.000 de lei în contul statului, iar suma tot creşte

România este în continuare printre statele Uniunii Europene cu cea mai mai mică datorie publică, departe de pragul de 60% din PIB, dar datoria tot creşte. Şi, în condiţiile în care populaţia este în scădere, creşte şi povara datoriei publice pe cap de locuitor.

22 dec, 2016 | ECONOMICA.net

"În condițiile în care populația României continuă să fie în scădere permanentă, iar volumul datoriei publice a țării a înregistrat o permanentă ascensiune, gradul de îndatorare a populației a crescut într-un ritm alert, înregistrând la sfârșitul anului 2015 valoarea de 16.205 lei/locuitor, în creştere cu 21,23% față de nivelul de 13.367 lei/locuitor înregistrat în anul 2013".

Constatatea apare într-un raport de audit al Curţii de Conturi referitor la contul general anual al datoriei publice pe anul 2015.

La finalul anului 2015, datoria publică a României era de 315,83 miliarde de lei (69,8 miliarde euro), potrivit reglementărilor naţionale, şi de 273,9 miliarde de lei (60,5 miliiarde de euro), potrivit metodologiei sistemului european de conturi (SEC 2010).

Suma nu este mare, raportat la PIB.
"Analizând indicatorul datoriei publice raportat la produsul intern brut al României în anul 2015 se constată faptul că, în conformitate cu prevederile legislației naționale, acesta a avut un nivel de 44,3%, iar după metodologia SEC 2010 a înregistrat un nivel de 38,4%, situându-ne astfel sub pragul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht și între primele 5 state membre cu cea mai scăzută datorie publică în PIB din UE28", se arată în raportul de audit al Curţii de Conturi.

Situaţia poate deveni însă îngrijorătoare date fiind tendinţele demografice ale României, chiar dacă economia merge mai bine.
"În concluzie, datoria publică a României este într-o creștere permanentă, în timp ce populația prezintă un trend descrescător, astfel nivelul indicatorului datoria publică/locuitor a prezentat o creștere mai accentuată decât cel al indicatorul PIB/locuitor, ceea ce indică un grad de suportabilitate mai ridicat pentru populație comparativ cu țările dezvoltate", se mai arată în raportul de audit.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO