Răsturnare de situaţie la licitaţia pentru trenuri de metrou. De ce au dat înapoi elveţienii de la Stadler în controversa cu Metrorex

Dosarul în care elveţienii de la Stadler criticau licitaţia Metrorex pentru trenuri noi a fost scos de pe rolul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). După ce li s-a transmis că trebuie să achite o cauţiune de 220.000 de lei pentru contestaţie, elveţienii – reprezentanţi de o casă de avocatură fondată de fostul premier Victor Ponta – au spus că ei nu au dorit să depună contestaţie, ci doar să ceară un punct de vedere de la CNSC.
Anemona Andone - mie, 10 apr. 2019, 18:36
Răsturnare de situaţie la licitaţia pentru trenuri de metrou. De ce au dat înapoi elveţienii de la Stadler în controversa cu Metrorex

După ce a criticat Metrorex că ar cumpăra trenuri depăşite tehnologic, din oţel şi fără aer condiţionat, producătorul elveţian de material rulant Stadler a făcut un pas înapoi.

„În urma organizării de către Metrorex a procedurii de licitaţie deschisă având ca obiect , operatorul economic Stadler Rail Management AG, reprezentat convenţional prin Gorun, Ponta şi Asociaţii SCA, a remis la data de 2 aprilie către CNSC, „spre ştiinţă”, adresa prin care petenta a criticat cerinţele cuprinse în documentaţia de atribuire propusă de autoritatea contractantă”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Florentina Drăgan, preşedintele CNSC.

Ulterior, pe 3 aprilie, CNSC a solicitat Stadler să precizeze dacă adresa trimisă reprezintă o contestaţie sau doar o informare. De asemenea, autoritatea română a precizat că, în cazul în care reprezintă contestaţie, atunci trebuie să plătească o cauţiune de 220.000 de lei.

Pe 8 aprilie, Stadler a răspuns că adresa trimisă către CNSC „nu este o contestaţie în accepţiunea legii, motiv pentru care nu vom depune cauţiunea în cuantum de 220.000 de lei”. De asemenea, a solicitat CNSC să emită un punct de vedere „echidistant” cu privire la modul în care a fost gândită şi redactată procedura de achiziţie publică.

„Prin urmare, la data de 8 aprilie 2019, CNSC a scos de pe rol dosarul, ţinând cont că adresa înregistrată la Consiliu nu era o contestaţie formulată în baza Legii nr. 101/2016”, a explicat Florentina Drăgan.

De asemenea, legat de solicitarea Stadler ca CNSC să emită un punct de vedere „echidistant”, şefa autorităţii pentru contestaţii a explicat că, potrivit legii, Consiliul este competent să soluţioneze contestaţii, nu să emită şi puncte de vedere la cererea unor părţi.

În ceea ce priveşte avocaţii care au reprezentat Stadler în acest demers – Gorun, Ponta şi Asociaţii SCA, ECONOMICA.NET l-a contactat pe fostul premier Victor Viorel Ponta pentru a verifica dacă acesta mai este activ în firma care îi poartă numele, însă fostul oficial nu a răspuns la telefon.

În schimb, Laurenţiu Gorun, partener în cadrul firmei, ne-a explicat că fostul premier nu este activ în avocatură, ci în politică, iar noul nume al casei de avocatură este GPA Law Firm.

Stadler este prima companie care s-a adresat Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) în cadrul licitaţiei Metrorex pentru achiziţia a până la 30 de trenuri noi pentru Magistrala 5 de metrou, tronsonul Drumul Taberei – Iancului.

Metrorex a lansat pe 22 martie 2019 licitaţia pentru achiziţia a 30 de trenuri care vor circula pe tronsonul Drumul Taberei – Iancului al Magistralei 5. În primă fază vor fi cumpărate 13 trenuri pentru secţiunea Eroilor – Râul Doamnei, urmând ca ulterior să mai fie achiziţionate încă 17.

Valoarea estimată a contractului pentru cele 30 de ramei noi este de 1,2 miliarde de lei (255 milioane de euro), adică 8,5 milioane de euro/bucata.

Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon are trei secţiuni: Eroilor – Drumul Taberei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon.

Te-ar mai putea interesa și
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ramurii siderurgice a grupului german Thyssenkrupp, care se adaugă......
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
Exporturile UE de produse medicale şi farmaceutice în ţările din afara blocului comunitar au scăzut cu 3,5% în 2023, ...