Rata șomajului în zona euro, 6,3%, în octombrie, aceeași cu cea din septembrie

Rata şomajului în zona euro s-a situat la 6,3% în octombrie, stabilă faţă de luna precedentă, în timp ce în cazul Uniunii Europene rata şomajului s-a menţinut la 5,9%, arată datele publicate luni de Eurostat.
AGERPRES - lun, 02 dec. 2024, 13:12
Rata șomajului în zona euro, 6,3%, în octombrie, aceeași cu cea din septembrie

În România, rata şomajului s-a situat la 5,4% în octombrie, în scădere faţă de un nivel de 5,6% septembrie.

În cifre absolute, 12,971 milioane de persoane din UE erau în şomaj în octombrie, dintre care 10,841 milioane în zona euro. Comparativ cu situaţia din septembrie, numărul şomerilor a scăzut cu 70.000 persoane în UE şi cu 3.000 de persoane în zona euro.

În octombrie, 2,995 de milioane de tineri (sub 25 de ani) din UE erau şomeri, dintre care 2,427 milioane în zona euro. Rata şomajului în rândul tinerilor era de 15,2% în UE şi de 15% în zona euro, după ce în septembrie rata şomajului era de 15,3% în UE şi de 15% în zona euro.

În rândul femeilor, rata şomajului în octombrie era de 6,1% în UE, stabilă comparativ cu luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaţilor era de 5,7%, în scădere faţă de 5,8% luna anterioară. În zona euro, rata şomajului în rândul femeilor se situa la 6,5% în octombrie, stabilă comparativ cu luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaţilor era de 6,1%, de asemenea stabilă faţă de septembrie.

Cele mai mici rate ale şomajului din UE au fost înregistrate în Cehia (2,6%), Malta (3%), Polonia (3,1%) şi Germania (3,4%). La polul opus, cele mai ridicate rate ale şomajului au fost înregistrate în Spania (11,2%) şi Grecia (9,8%).

Criteriul utilizat de Eurostat pentru a defini şomajul este cel al Biroului Internaţional al Muncii (BIM). Şomerii, conform definiţiei BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate luni, în România rata şomajului în octombrie 2024, în formă ajustată sezonier, s-a situat la 5,6%, în scădere cu 0,2 puncte procentuale faţă de septembrie, fiind cu 0,8 puncte procentuale mai mare în rândul bărbaţilor decât la femei.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15 – 74 ani) estimat pentru octombrie 2024 a fost de 441.100 de persoane, în scădere faţă de luna precedentă (457.800 persoane), dar şi raportat la aceeaşi perioadă a anului precedent (453.900 persoane).

Datele INS relevă faptul că rata şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) rămâne ridicată (25,3%), înregistrată în perioada iulie – septembrie 2024.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,1% pentru luna octombrie, anul curent (3,9% în cazul femeilor şi 4,3% în cazul bărbaţilor).

Numărul şomerilor din aceeaşi categorie de vârstă reprezintă 72,3% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
Ghid de completare a declaraţiei unice pentru CAS datorată de două ori în 2024, şi de contribuabil, şi de firmă pentru unele venituri extrasalariale
Ghid de completare a declaraţiei unice pentru CAS datorată de două ori în 2024, şi de contribuabil, şi de firmă pentru ...
Oamenii care nu au contract individual de muncă şi care încasează de la mai multe firme cu care colaborează venituri din drepturi de proprietate intelectuală şi/sau venituri în baza......
Ce mărci și produse cumpără românii de pe magazinul second-hand al H&M. Sellpy a deschis recent un depozit în România
Ce mărci și produse cumpără românii de pe magazinul second-hand al H&M. Sellpy a deschis recent un depozit în ...
Sellpy, platforma online care vinde haine second-hand și al cărei acționar majoritar este gigantul H&M, a deschis recent ...
Surprizele reglementărilor din UE: Unii producători auto europeni ar putea plăti milioane de euro rivalilor chinezi
Surprizele reglementărilor din UE: Unii producători auto europeni ar putea plăti milioane de euro rivalilor chinezi
Reglementările cu privire la emisiile medii de CO2 ale mașinilor noi vândute în Europa ar putea forța unele grupuri ...
Ce spun cifrele despre securitatea alimentară a României. Producem peste consum cereale, ouă, carne de oaie și leguminoase boabe. Restul alimentelor de bază vin din import
Ce spun cifrele despre securitatea alimentară a României. Producem peste consum cereale, ouă, carne de oaie și leguminoase ...
România a produs în 2023 mai multe cereale, ouă, carne de oaie și leguminoase boabe decât a consumat. În schimb, producția ...