Război Ucraina – Rusia anunţă că fabrica de cocs din Avdiivka este controlată în totalitate de forţele armate ale Moscovei

Armata rusă deţine controlul total asupra fabricii de cocs şi produse chimice din Avdiivka, au relatat luni agenţiile de presă de stat ruse, citate de Reuters, în timp ce cea mai mare parte a oraşului a căzut în mâinile forţelor ruse în weekend, după luni de lupte devastatoare.
AGERPRES - lun, 19 feb. 2024, 09:19
Război Ucraina - Rusia anunţă că fabrica de cocs din Avdiivka este controlată în totalitate de forţele armate ale Moscovei

Duminică, Rusia a anunţat că deţine controlul asupra acestui oraş din regiunea Doneţk, dar că unităţi ucrainene s-au retras în fabrică – ultimul bastion al Ucrainei la marginile de nord-vest ale localităţii Avdiivka, scrie Agerpres.

„Au fost arborate steaguri ale Rusiei pe clădirile administrative ale fabricii”, a transmis Ministerul Apărării rus într-un comunicat citat agenţia oficială de presă TASS.

Agenţia de presă de stat RIA a publicat un scurt video aerian şi fără sonor arătând explozii sporadice în ceea ce pare o fabrică.

Reuters nu a putut verifica în mod independent videoul sau relatările.

Căderea localităţii Avdiivka este cel mai mare câştig al Rusiei de când a capturat oraşul Bahmut în mai 2023 şi are loc la aproape doi ani de când preşedintele Vladimir Putin a declanşat un război la scară largă, ordonând invadarea Ucrainei, notează Reuters.

Avdiivka, care înainte de război avea o populaţie de aproximativ 32.000 de locuitori şi este numită de ruşi Avdeevka, a fost luată sub control pentru scurt timp în 2014 de separatiştii susţinuţi de Moscova, care au ocupat o zonă din estul Ucrainei, dar a fost recucerită de trupele ucrainene, care au construit fortificaţii extinse.

Avdiivka se află în regiunea industrială Donbas, la 15 km nord de oraşul Doneţk ocupat de ruşi. Înainte de război, fabrica de cocs din epoca sovietică era una dintre cele mai mari din Europa.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.

Dar sâmbătă, generalul-colonel Oleksandr Sîrski, comandantul şef al forţelor armate ale Ucrainei, a declarat că trupele sale s-au mutat înapoi la poziţii mai sigure în afara oraşului „pentru a evita încercuirea şi apăra viaţa şi sănătatea militarilor”.

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de duminică, în timp ce la Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un......
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...