RCS & RDS a cerut ANCOM autorizaţie pentru perceperea unei suprataxe pe roaming de la clienţi

RCS & RDS (Digi) a cerut Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) o autorizaţie pentru perceperea unei "suprataxe de sustenabilitate" de la clienţi pentru serviciile de roaming în Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European, odată cu eliminarea tarifelor de roaming. Autoritatea precizează, într-un comunicat, că analizează solicitarea operatorului.
Economica.net - mie, 14 iun. 2017, 13:13
RCS & RDS a cerut ANCOM autorizaţie pentru perceperea unei suprataxe pe roaming de la clienţi

„Furnizorii care nu sunt in masura sa sustina comercial furnizarea „Roam like at home” pot solicita si pot fi autorizati de autoritatea de reglementare, in urma unei analize, sa perceapa utilizatorilor o suprataxa de sustenabilitate, in plus fata de tarifele nationale, inca de la primul minut/SMS/MB consumat in roaming in UE/SEE. In prezent, ANCOM analizeaza o astfel de cerere depusa de operatorul RCS & RDS S.A., urmand sa faca publice rezultatele analizei dupa ce aceasta va fi finalizata si comunicata furnizorului”, se arată într-un comunicat al ANCOM.

RCS & RDS este al patrulea operator pe piaţa de telefonie mobilă din România, cu peste 3 milioane de clienţi potrivit celor mai recente date. Principalii competitori ai companiei sunt Orange, Vodafone şi Telekom.

„Roam like at home” se referă la noul regulament UE privind roamingul, obligatoriu pentru furnizorii de servicii, care prevede că serviciile de voce, SMS şi date mobile vor fi taxate, în Spaţiul Economic European (UE plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), la aceleaşi tarife ca în ţara UE de reşedinţă a clientului, acolo unde a contractat serviciile. De asemenea, utilizatorii vor beneficia, atunci când călătoresc în Europa, de resursele de minute, mesaje şi date incluse în abonamentul contractat.

Pentru a utiliza resursele nationale de voce, SMS si date in statele Uniunii Europene, dar si in Norvegia, Islanda si Liechtenstein (SEE), clientii operatorilor mobili din Romania nu trebuie sa achizitioneze un nou plan tarifar sau sa isi reinnoiasca abonamentul in vigoare, subliniază ANCOM.

Furnizorii au posibilitatea sa ofere planuri tarifare (abonamente ori cartele preplatite) alternative la „Roam like at home”, caz in care consumul in roaming va fi tarifat conform dispozitiilor din contracte. Furnizorii au insa obligatia sa solicite acordul expres al utilizatorilor pentru aplicarea unui plan tarifar alternativ la „Roam like at home”.

„Atentie! Chiar daca aleg sa achizitioneze un plan tarifar alternativ pentru servicii de roaming, utilizatorii au dreptul sa revina la „Roam like at home” fara conditii sau costuri suplimentare. Modificarea se face in termen de 1 zi lucratoare de la primirea cererii, insa furnizorii au dreptul sa amane operarea acesteia pana in momentul in care tariful de roaming anterior a fost valabil o perioada minima de 2 luni”, avertizează abritrul pieţei telecom.

Operatorii pot sa ofere planuri tarifare cu servicii exclusiv nationale, fara acces la serviciul de roaming. Utilizatorii care doresc sa utilizeze si servicii de roaming au posibilitatea sa opteze pentru un alt plan tarifar, care include si acest serviciu, si vor beneficia de „Roam like at home” daca nu opteaza pentru un plan tarifar alternativ pentru roaming. Schimbarea planului tarifar sau a altor clauze se poate efectua conform prevederilor exprese din contract sau pe baza negocierii directe cu furnizorul.

Te-ar mai putea interesa și
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, iar alte 5.500 de vize vor fi eliberate pentru muncitorii din sectorul......
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Producătorul de componente auto german Huf a împlinit 15 ani în România și a anunțat o extindere a capacităților ...