RCS&RDS pregăteşte terenul pentru 5G: a cerut înregistrarea mărcii „Digi Mobil 5G” la OSIM

Operatorul RCS&RDS face încă un pas spre consolidarea serviciilor sale 5G în România şi a depus la Oficiul Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) o cerere pentru înregistrarea mărcii "Digi mobil 5G".
Lidia Neagu - lun, 28 oct. 2019, 19:35
RCS&RDS pregăteşte terenul pentru 5G: a cerut înregistrarea mărcii

Din iunie 2019, grupul a pus în funcțiune primele stații de emisie 5G în banda 3.500 Mhz, întâi în Capitală şi la scurt timp şi în alte oraşe mari din ţară: Oradea, Iaşi, Cluj şi Constanţa. Însă, reţeaua 5G este construită pe cea actuală 4G, iar acoperirea nu este disponibilă peste tot în aceste oraşe, ci doar în zonele aglomerate, din centru. Acest lucru se întîmplă pentru că România, prin ANCOM, nu a lansat încă licitaţia pentru noul spectrul de frecvență, care va suporta conexiuni 5G.

Echipamentele utilizate pentru staţiile 5G în funcşiune provin de la principalii furnizori de tehnologie pentru rețele de telefonie mobilă, respectiv Ericsson, Huawei, Nokia. 

”România este acum pe harta mondială a tehnologiei de ultimă oră 5G disponibile «live», în teren. Aceasta este o veste bună pentru clienții Digi Mobil, care, prin intermediul primelor stații de bază, vor avea chiar de azi acces la servicii de date mobile cu viteze 5G și latență mică. Este încă un pas important făcut de compania noastră spre viitorul convergent al comunicațiilor, după testul pe platforma prototip 5G realizat acum un an. Este momentul concretizării unui proiect la care au lucrat, în ultima perioadă, echipe mixte formate din specialiștii noștri și ai partenerilor noștri”, spunea la acea dată Valentin Popoviciu, vicepreședintele Consiliului de Administrație DIGI | RCS & RDS.

În ceea ce privește celelalte două tehnologii mobile de care dispune compania, rețeaua 3G Digi Mobil acoperă, în prezent, 99,5% din populația României, iar rețeaua 4G, 75% din populație. 

Digi Mobil nu este singurul operatorul din România care a lansat servicii 5G. Vodafone a lansat astfel de servicii în luna mai în Bucureşti, apoi a anunţat că a extins acoperirea în În 26 iunie, Vodafone România a anunţat extinderea acoperirii 5G în Cluj-Napoca şi Mamaia şi lansarea abonamentelor bazate pe această tehnologie.

De asemenea, Orange a testat conexiunile 5G în uz real la festivalul Untold şi Summer Well și a efectuat mai multe transmisii în VR 360 cu Samsung Galaxy S10 5G.

Reţelele de telefonie mobilă 5G, care deocamdată sunt într-un stadiu incipient, promit o viteză de transfer a datelor de 50 până la 100 de ori mai rapidă comparativ cu actualele reţele 4G şi vor fi o infrastructură vitală pentru o gamă largă de industrii, precum automobilele autonome. Însă, 5G se anunţă a fi o tehnologie scumpă. Pentru a putea respecta ceea ce promite această tehnologie, respectiv viteze mai mari de transfer, automobile autonome şi jocuri şi video de înaltă definiţie, reţelele 5G vor trebui să fie mai dense pentru a putea face faţă traficului crescut de date.

Licitația pentru noul spectru de frecvență, destinată utilizării 5G, ar fi trebuit să aibă loc la sfârşitul acestui an, însă evenimentele politice din ultima perioadă au pus sub semnul întrebării lansarea licitaţiei în acest termen. Totuşi, ea apare în programul de guvernare al premierului desemnat Ludovic Orban cu termen anul 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Proiect: Anul şcolar 2023 – 2024 va începe pe 11 septembrie şi va avea cinci module
Proiect: Anul şcolar 2023 – 2024 va începe pe 11 septembrie şi va avea cinci module
Anul şcolar 2023 - 2024 va începe pe 11 septembrie şi va avea 36 de săptămâni cuprinse în cinci module, urmând să se încheie pe 21 iunie, potrivit unui proiect de ordin al ministrului......
Kremlin: Cheia rezolvării conflictului din Ucraina este la Biden, dar acesta nu o foloseşte
Kremlin: Cheia rezolvării conflictului din Ucraina este la Biden, dar acesta nu o foloseşte
 Cheia cu care s-ar putea pune capăt conflictului din Ucraina se află la preşedintele SUA, Joe Biden, care ar putea să ...
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,23% pe an
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,23% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Despre ce să scrii ca să ai garanţia că advertorialele tale se citesc
Despre ce să scrii ca să ai garanţia că advertorialele tale se citesc
Să realizezi un advertorial de succes nu este deloc o misiune simplă.