Reactorul 1 de la Cernavodă a fost oprit, din cauza unei avarii pe liniile de înaltă tensiune

Reactorul 1 al centralei nucleare din Cernavodă a fost deconectat de la Sistemul Energetic Naţional, vineri, la ora ora 08:25, în mod controlat, din cauza unei perturbaţii pe o linie de evacuare putere de 400KV în Sistemul Energetic Naţional, care aparţine operatorului de transport energie electrică Transelectrica.
Economica.net - vin, 06 ian. 2017, 08:56
Reactorul 1 de la Cernavodă a fost oprit, din cauza unei avarii pe liniile de înaltă tensiune

„Această perturbaţie apărută din cauza vremii nefavorabile din zonă a produs deconectarea automată a turbogeneratorului Unităţii 1 de la SEN, reactorul rămânând in functiune la un nivel redus de putere”, a anunţat Nuclearelectrica, compania care administrează cele două reactoare de la Cernavodă.

Oficialii companiei spun că sistemele centralei funcţionează conform proiectului şi nu există niciun impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului de exploatare, populaţiei şi mediului înconjurător.

La această oră, consumul naţional de electricitate este de circa 9.600 MW, si este asigurat preponderent de centralele hidroelectrice şi de termocentralele pe cărbune Iată sursele de producţie:

32.20% Hidro – 3101 MW
29.42% Cărbune – 2833 MW
19.10% Hidrocarburi – 1839 MW
11.10% Eolian – 1069 MW
7.33% Nuclear – 706 MW
0.50% Biomasa – 48 MW
0.35% Foto – 34 MW
 
Nuclearelectrica va anunţa când unitatea 1 va fi resincronizată la SEN.

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură în condiţii normale aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Nuclearelectrica (SNN) a raportat pe primele nouă luni ale anului un profit net de 64,5 milioane lei, în scădere cu 51% faţă de perioada similară a anului trecut.

Compania a realizat în primele nouă luni o producţie de 7.589 GWh, mai mică cu 3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a prelungirii opririi planificate a unităţii 1, pentru realizarea unor investiţii care se fac o singură dată pe durata de viaţă iniţială a unui reactor.

Acţionarul majoritar al companiei este statul român, prin Ministerul Energiei, care deţine o participaţie de 82,49% din totalul acţiunilor.

Nuclearelectrica este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 1,52 miliarde lei (338 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...