Record pentru România: Am luat 1,5 miliarde euro la o dobândă de sub 3%, pe zece ani

România a emis, pentru prima dată, obligaţiuni în euro pe piaţa externă de capital la o rată a dobânzii sub 3%, informează Biroul de presă al Guvernului, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.
Economica.net - mie, 22 oct. 2014, 06:36
Record pentru România: Am luat 1,5 miliarde euro la o dobândă de sub 3%, pe zece ani

‘Astfel, România a emis obligaţiuni cu maturitatea de 10 ani în valoare de 1,5 miliarde euro, nivelul randamentului obţinut fiind cu 0,72% sub nivelul de 3,701% p.a. obţinut la ultima emisiune similară în euro, de 10 ani, lansată în luna aprilie a acestui an. Apetitul semnificativ al investitorilor pentru titlurile de stat româneşti a permis subscrierea rapidă, de 2,5 ori a volumului emis, ceea ce s-a reflectat în obţinerea unor condiţii financiare atractive, fără a plăti prima de emisiune, la un nivel al randamentului de 2.973% p.a’, precizează sursa citată.

Potrivit comunicatului, prin această tranzacţie România ‘prefinanţează parţial necesităţile de finanţare externe aferente anului 2015, consolidând nivelul rezervei financiare în valută’.

‘Nivelul scăzut al costului mediu şi participarea diversificată din partea investitorilor reflectă credibilitatea de care se bucură pe plan extern România, urmare a politicilor economice şi aprecierii privind evoluţia consolidării fiscale şi a reformelor structurale adoptate de actuala guvernare în ultimii doi ani’, mai arată comunicatul difuzat, miercuri, de Biroul de presă al Guvernului.

Sursa menţionată relevă că emisiunea a fost administrată de către HSBC, Raiffeisen Bank Internaţional, Societe Generale şi Unicredit Bank.

În ceea ce priveşte alocarea obligaţiunilor, acestea au mers către investitori diferiţi din Germania/ Austria (23%), UK (18%), Europa Centrală şi de Est (12%), Italia (10%), România (10%), SUA nerezidenţi (9%), restul Europei (9%), Benelux (5%) şi Asia şi Orientul Mijlociu (4%).

Referitor la distribuţia obligaţiunilor pe categorii de investitori, administratorii de fonduri au adjudecat 62%, restul alocării mergând către fonduri de asigurări/ pensii (21%), bănci (13%) şi Bănci centrale şi alte tipuri de investitori (4%).

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte banii, a declarat, miercuri, directorul general al operatorului......
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...