1EUR = 4.8430 RON | Bucureşti 29 º

Companii

"Regele Nordului" din Capitală are acum active de peste un miliard de euro pe piaţa imobiliară

Valoarea portofoliului de proprietăţi imobiliare ale companiei Globalworth, deţinută de omul de afaceri Iohannis Papalekas, a trecut de pragul de un miliard de euro. Globalworth deţine cele mai multe clădiri de birouri din nordul Bucureştiului. 

02 sep, 2017 | | ECONOMICA.net

Valoarea portofoliului de proprietăţi imobiliare ale companiei Globalworth, fondată de omul de afaceri Ioannis Papalekas, a trecut de un miliard de euro, a anunţat compania. 

Astfel, dacă la 31 decembrie Papalekas deţinea un portofoliu de active imobiliare în valoare de 977,5 milioane de euro, la sfârşitul primului semestru din acest an, valoarea a urcat la 1,045 miliarde de euro, în creştere cu 6% faţă de decembrie 2016. 

Portofoliul Globalworth are în total o suprafaţă comercială, închiriată şi pre-închiriată, de 463.000 de mp, inclusiv participaţia din proiectul sediului destinat grupului Renault. 

Prima achiziţie a din acest an operată de Papalekas a fost depozitul Dacia din Oarja, pentru care a plătit 42,5 milioane de euro, iar în iulie a cumpărat şi ultima clădire dintr-un total de trei, din cadrul proiectului Green Court din Bucureşti, dezvoltat de suedezii de la Skanska. Valoarea tranzacţiei se ridică la 38 de milioane de euro. În luna august, Globalworth a mai demarat şi lucrările de construcţie la sediul Renault din vestul Capitalei, o investiţie de circa 50 de milioane de euro. 

Cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din nordul Bucureştiului 

Papalkas este cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din nordul Bucureştiului. Aproape 65% din portofoliu, cu o suprafaţă închiriabilă de aproape 300.000 de mp, sunt clădiri de birouri situate în nordul Capitalei. Iată mai jos care sunt acestea şi ce suprafaţă închiriabilă au. 

Globalworth Tower - 55.000 mp

BOB - 22.400 mp

BOC - 57.000 mp

Green Court (A+B+C) - 54.000 mp

Globalworth Plaza - 24.000 mp

Sediu UniCredit - 15.500 mp

Gara Herăstrău - 12.000 mp

Globalworth Campus - 57.000 în construcţie (89.000 mp în total)

De unde au venit banii 

Venitul operaţional net a crescut de la 19,9 milioane de euro în prima jumătate a anului trecut, la 22 milioane de euro în aceeaşi perioadă a acestui an, în mare parte datorită noilor contracte de închiriere, semnate pe parcursul lui 2016, dar şi datorită celor dpuă noi proprietăţi comerciale care fac parte din portofoliul companiei. 

Ca urmare a cheltuielilor nerecurente cu strestructurarea datoriilor, compania a înregistrat o pierdere după taxe de 6,6 milioane de euro, comparativ cu un câştig de 4,7 milioane de euro înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Gradul brut de îndatorare a crescut cu 11% faţă de sfârşiutul lunii decembrie 2016 şi a ajuns la un nivel de 54,6%., în timp ce gradul net de îndatorare a crescut cu 6,7% la nivelul de 27,4%.

Creşterea raportului dintre împrumuturi şi valoarea activelor a fost cauzată de efectul temporar al operaţiunilor de emitere de capital şi finantare, derulate de companie în decembrie 2016 (atunci când cel mai mare grup imobiliar din Africa de Sud, Growthpoint, a cumpărat cu 186 de milioane de euro 27% din compania lui Papalekas), respectiv iunie 2017 (atunci când Globalworth a lansat o emisiune de obligaţiuni în valoare de 550 de milioane de euro), ceea ce a condus la o disponibilitate temporara de numerar şi echivalent numerar de 284,3 milioane de euro la 30 iunie, fonduri folosite pentru realizarea de noi investiţii care vor duce la o creştere a valorii nete a activelor şi reducerea gradului brut de îndatorare.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO