Regio, a „doua şansă” pentru Şcoala nr. 7 din Oneşti

Economica.net - mie, 25 sept. 2013, 04:24
Regio, a

Proiectul “Reabilitarea Şcolii cu clasele I – VIII nr. 7” a însemnat, pentru unitatea de învățământ, reintegrarea pe harta școlilor căutate de elevii şi părinţii din Municipiul Onești. Scopul proiectului a fost acela de a îmbunătăți calitatea infrastructurii educaționale din municipiul Onești, prin asigurarea unui proces educațional la standarde europene și creșterea participării populației școlare la procesul educațional. La un an de la terminarea proiectului, numărul de copii înscriși la școală a crescut de la 392 în 2009, la 765 pentru anul de învătământ  2012-2013.

Școala nr. 7 din Municipiul Onești a fost construită în 1977, într-o zonă de periferie a orașului, unde predomină populația rromă și este singura unitate de învătământ din localitate care școlarizează copii cu dizabilități de vorbire. De asemenea, aici se desfășoară cursuri în cadrul programului „A doua șansă”, destinat persoanelor de peste 14 ani care nu au terminat şcoala generală, astfel încât acestea să-şi poată completa educaţia de bază, obligatorie. În anul 2010, din cauza scăderii numărului de copii înscriși, s-a pus problema închiderii unității de învătământ. În cele din urmă, acest lucru a putut fi evitat prin fuziunea școlii cu  Liceul Tehnologic Onești.

O școală dotată este o școală căutată

Municipiul Onești se numără printre orașele din regiune cu un ridicat potențial școlar, cu rezultate peste media națională la olimpiadele școlare. Finanțarea Regio pentru reabilitarea Școlii cu clasele I-VIII nr. 7 a venit din nevoia păstrării unui standard educațional ridicat la nivelul orașului și, nu în ultimul rând, din preocuparea Consiliului Local de a asigura o infrastructură educațională modernă și flexibilă.

Proiectul s-a desfășurat timp de aproximativ doi ani și a constat în lucrări de reabilitare și consolidare a clădirii școlii, precum și în dotarea unității de învăţământ cu mobilier și aparatură specifică laboratoarelor și atelierelor de specialitate.

Clădirea, cu suprafața desfășurată de 2.800 mp, alcătuită din parter și două etaje, a fost reabilitată termic, atât exterior, prin izolarea fațadei cu materiale termoizolante, cât și interior, prin înlocuirea instalațiilor de încălzire. A fost schimbată pardoseala, tâmplăria de lemn a fost înlocuită cu geamuri termopan și toată instalația electrică a fost refăcută.

Grupurile sanitare au fost modernizate prin înlocuirea instalațiilor sanitare, a gresiei, a faianței și a obiectelor sanitare. Poate cel mai important aspect al proiectului a fost dotarea completă a sălilor de clasă și a atelierelor de specialitate. Au fost achiziționate peste 1.400 de echipamente IT (calculatoare, monitoare, imprimante etc). Laboratoarele de chimie, de fizică și de biologie au fost dotate cu microscoape, mese speciale de lucru și toate instrumentele necesare efectuării experimentelor. Sala de sport a fost în întregime echipată și au fost cumpărate instrumente și amplificatoare pentru sala de muzică unde vor avea loc repetițiile orchestrei școlii.

Un proiect care aduce copiii la şcoală

Municipiul Onești s-a confruntat în ultimii 10 ani cu o scădere dramatică a numărului de locuitori, de la aproximativ 50.000 în anul 2002 la mai puțin de 39.000, după ultimul recensământ. Totuși, numărul de copii înscriși la școală a rămas constant, iar la Școala nr. 7, după terminarea proiectului de reabilitare, s-a dublat.  Anul trecut au fost înscriși 765 de elevi, din care 94 au urmat cursurile programului “A doua șansă “ iar 28 de copii au beneficiat de pregătire specială pentru corectarea deficiențelor de vorbire.

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri, precum şi la promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional 2007-2013.

 

Te-ar mai putea interesa și
Tradiţia şi cultura sunt pilonii principali ai Germaniei
Tradiţia şi cultura sunt pilonii principali ai Germaniei
Germania găzduiește peste 80 de milioane de oameni – precum și o gamă diversă de religii, obiceiuri și tradiții. Aceasta este cunoscută pentru istoria sa lungă și bogată, una care a......
Piața auto românească a depășit, abia după șapte luni, rezultatele din 2020
Piața auto românească a depășit, abia după șapte luni, rezultatele din 2020
După patru luni în care a recuperat insuficient decalajul față de anul precedent piața auto din România a depășit, ...
Toţi locuitorii din Wuhan vor fi testaţi după descoperirea unor cazuri cu varianta Delta
Toţi locuitorii din Wuhan vor fi testaţi după descoperirea unor cazuri cu varianta Delta
Toţi cei 12 milioane de locuitori ai metropolei Wuhan vor fi testaţi pentru coronavirus, a declarat un oficial local marţi, ...
Startup-ul românesc Planable lansează funcționalități pentru TikTok
Startup-ul românesc Planable lansează funcționalități pentru TikTok
Planable, startup-ul românesc care a construit o platformă de colaborare pentru echipele de marketing, lansează noi funcționalități ...