Regio: servicii sociale mai bune pentru persoanele vulnerabile din judeţul Alba

Economica.net - mar, 08 oct. 2013, 03:37
Regio: servicii sociale mai bune pentru persoanele vulnerabile din judeţul Alba

Proiectul „Servicii integrate pentru persoane cu nevoi speciale din judeţul Alba” a fost realizat printr-un parteneriat între Consiliul județean Alba, Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba și primăriile din orașele Abrud, Aiud, Blaj, Cugir și Zlatna. Scopul a fost reabilitarea, extinderea și dotarea a cinci centre sociale cu o suprafață totală construită de peste 1.350 metri pătrați şi care asigură serviciile sociale pentru aproximativ 85% din județ.

„Ideea de la care am pornit a fost să găsim o modalitate prin care să venim în sprijinul autorităților locale pentru ca acestea să poată răspunde, în timp real,  solicitărilor persoanelor cu nevoi speciale din județ. Centrele oferă servicii sociale complexe și inovatoare, care sprijină normalizarea vieţii persoanelor vulnerabile, cu sau fără  handicap, şi contribuie la creşterea calităţii vieţii acestora. Regio ne-a ajutat ca, prin acest proiect, să dezvoltăm cinci Centre comunitare resursă şi să echilibrăm oferta de servicii sociale pentru aceste persoane, cererea fiind tot mai mare”, ne spune doamna Magdalena Bene, managerul proiectului.

Două proiecte europene, un scop comun

Proiectul s-a derulat în perioada septembrie 2009 – martie 2011. Pe durata celor 14 luni cele cinci centre au fost complet reabilitate, patru dintre ele fiind  dotate parțial cu mobilier, articole sportive care să ajute la recuperarea copiilor cu dizabilitati multiple, echipamente IT, jucării pentru stimularea dezvoltării senzoriale etc. Proiectul a permis înființarea a 52 de locuri de muncă (25 de persoane care lucrează cu adulţii cu handicap, 20 de persoane care lucrează cu copii cu handicap, iar șapte persoane asigură administrarea centrelor sociale).

Pentru ca proiectul Regio să fie durabil, Consiliul Județean Alba a mai realizat un proiect, finanţat prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU): „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale”, pentru dotarea şi dezvoltarea unei reţele integrate de servicii şi întreprinderi sociale care să crească şansele de angajare ale persoanelor vulnerabile. Proiectul a permis angajarea unor specialiști: psiholog, asistent social, sociolog, kinetoterapeut, logoped, asistent și șef de centru, care acum oferă servicii sociale pentru 1.030 de copii, tineri şi adulţi din comunităţile locale. Prin proiect au fost asigurate servicii de suport, informare și formare, pentru completarea serviciilor sociale existente.
 
În cele cinci centre sociale reabilitate prin proiectul Regio se derulează acum programe speciale pentru implicarea și motivarea persoanelor cu dizabilități: formare vocaţională şi cursuri de prezentare personală pentru interviul de angajare, programe de pregătire pentru o viaţă independentă etc.

Pentru o economie socială mai dezvoltată în județul Alba

Cele două proiecte interconectate au avut un impact direct asupra dezvoltării economiei sociale în județ, creând premisele adaptării serviciilor sociale la nevoile persoanelor vulnerabile.

Sprijinul oferit autorităţilor publice locale le permite acum să se implice mai eficient în rezolvarea  problemelor sociale. Nu în ultimul rând, programele de reintegrare socială oferă persoanelor cu dizabilități posibilitatea de a-și găsi mai ușor un loc de muncă.

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri, precum şi la promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional 2007-2013.

 

Te-ar mai putea interesa și
Italia analizează posibilitatea de a plafona prețurile la testele COVID-19 și se pregătește să reintroducă restricțiile de siguranță
Italia analizează posibilitatea de a plafona prețurile la testele COVID-19 și se pregătește să reintroducă restricțiile ...
Autorităţile din Italia, care se pregătesc să reintroducă de săptămâna viitoare restricţii anti-coronavirus, pe fondul propagării "variantei Delta", au în vedere totodată să ordone......
TAROM a început punerea în aplicare a planului de restructurare a personalului
TAROM a început punerea în aplicare a planului de restructurare a personalului
Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM a început de vineri să desfăşoare etapa fazei de implementare ...
Holcim și-a îmbunătățit estimările în privința profitului anual
Holcim și-a îmbunătățit estimările în privința profitului anual
Producătorul de ciment Holcim a anunţat vineri că şi-a îmbunătăţit estimările privind profitul anual şi că analizează ...
Bittnet Group își convoacă acționarii ca să aprobe noi achiziții în valoare totală de până în 200 de milioane de lei
Bittnet Group își convoacă acționarii ca să aprobe noi achiziții în valoare totală de până în 200 de milioane de lei
Grupul Bittnet (BNET) a anunță vineri că va începe o nouă rundă de tranzacții M&A care vor consolida poziția sa pe ...