Reguli noi pentru pacienţii care se tratează în ambulatoriul de specialitate – Monitorul Oficial

Din 15 iunie au intrat în vigoare reguli noi pentru pacienţii care vor să se trateze în ambulatoriul de specialitate, prevăzute în Ordinul ministrului sănătăţii nr. 891, publicat marţi în Monitorul Oficial. Întâi, pacienţii care vor să fie văzuţi de medic în ambulatoriu se vor programa pentru triajul epidemiologic. Dacă în urma triajului sunt consideraţi cazuri suspecte de Covid-19, se anunţă DSP care-i va testa pentru depistarea noului coronavirus. În actul normativ antemenţionat nu se precizează explicit cine va anunţa DSP, dar din ordin reiese că această atribuţie revine personalului care a făcut triajul.
Cristina Şomănescu - mie, 16 iun. 2021, 12:21
Reguli noi pentru pacienţii care se tratează în ambulatoriul de specialitate – Monitorul Oficial

Sintetic, iată paşii pe care-i vor urma pacienţii care vor să se trateze în ambulatoriu, începând cu 15 iunie, potrivit Ordinului ministrului sănătăţii nr. 891, studiat de Economica.net:

  1. Pacienţii care necesită consultaţie și/sau tratament în ambulatoriul de specialitate vor solicita telefonic programarea la un dispecerat organizat în cadrul ambulatoriului de specialitate care va efectua un triaj epidemiologic pentru identificarea semnelor și simptomelor clinice compatibile cu boala Covid-19 (tuse, febră, dureri în gât, dificultăți de respirație, etc).
  2. Dacă în urma triajului pacienţii nu sunt consideraţi cazuri suspecte de Covid-19, li se vor transmite data şi ora prezentării pentru diagnostic şi tratament, astfel încât să nu se suprapună cu mai mult de un pacient, aflat deja în cabinetul medical de specialitate. Atât pacienţii, cât şi personalul medico-sanitar trebuie să respecte măsurile de prevenire a transmiterii virusului SARS-CoV-2.
  3. Dacă în urma triajului pacienţii sunt consideraţi cazuri suspecte de Covid-19, li se vor solicita datele personale (nume, prenume, CNP, adresa de reședință) şi se va anunța direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București, după caz, pentru efectuarea testelor de depistare a virusului SARS-CoV-2.
  4. Pacienții programaţi, care la sosirea în ambulatoriu prezintă semne şi simptome clinice compatibile cu Covid-19, vor fi îndrumați într-un spațiu de izolare individuală unde li se vor face teste de depistare a virusului SARS-CoV-2. În lipsa unui spațiu individual de izolare, pacienţii vor fi îndrumați către cea mai apropiată unitate de triaj spitalicesc, pentru aplicarea procedurii pentru cazurile suspecte, se arată în Ordinul ministrului sănătăţii nr. 891, în vigoare din 15 iunie, studiat de Economica.net.

 

Economica.net vă prezintă integral schimbările în vigoare de marţi, 15 iunie, în spitalele non-Covid şi în ambulatoriul de specialitate, potrivit Ordinului MS nr. 891 pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordinul MS nr. 828/2020.

Art. I. — Anexa nr. 2 la Ordinul ministrului sănătății nr. 828/2020, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

La litera A „Unitățile sanitare non-COVID-19”, ultimul paragraf se modifică și va avea următorul cuprins:

„Pacienții care nu sunt considerați cazuri suspecte de COVID-19 vor fi internați în secțiile aferente patologiei pe care o prezintă, cu asigurarea unei distanţe de 1 metru între paturi.”

Spre comparaţie, anterior acestei modificări, la acest paragraf se stipula că:

  • „Pacienţii care în urma triajului nu au motiv să fie consideraţi cazuri suspecte pentru infecţia cu SARS-CoV2 vor fi internaţi în secţiile aferente patologiei pe care o prezintă cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între pacienţi„.

 

La litera B „Ambulatoriul de specialitate”, punctele 1—4 se modifică și vor avea următorul cuprins:

„1. Pacienții care necesită consultaţie și/sau tratament în ambulatoriul de specialitate vor solicita telefonic programarea la un dispecerat organizat în cadrul ambulatoriului de specialitate care va efectua un triaj epidemiologic centrat pe identificarea eventualelor semne și simptome clinice compatibile cu Covid-19 (tuse, febră, dureri în gât, dificultăți de respirație) sau risc de a fi infectat, conform definițiilor de caz elaborate și publicate de către Institutul Național de Sănătate Publică — Centrul Național de Supraveghere și Control Boli Transmisibile.

Spre comparaţie, înainte de această modificare, punctul 1 prevedea că:

  1. Pacienţii care doresc tratament ambulatoriu vor solicita telefonic programarea la un dispecerat organizat în cadrul ambulatoriului de specialitate, care le va indica ziua şi ora prezentării, în aşa fel încât să nu se suprapună cu mai mult de un pacient aflat deja în cabinetul medical de specialitate.

2. Pacienţilor care nu sunt consideraţi cazuri suspecte de Covid-19 li se vor comunica data şi ora prezentării pentru diagnostic şi tratament, astfel încât să nu se suprapună cu mai mult de un pacient, aflat deja în cabinetul medical de specialitate. Atât pacienţii, cât şi personalul medico-sanitar trebuie să respecte măsurile de prevenire a transmiterii virusului SARS-CoV-2 (purtarea măștii de protecție, igiena riguroasă a mâinilor, evitarea, pe cât posibil, a contactului cu suprafețele și obiectele din unitatea sanitară).

Spre comparaţie, înainte de această schimbare, punctul 2 spunea că:

  1. Ambulatoriile de specialitate vor primi şi pacienţii care sunt trimişi din zonele de triaj ale spitalelor care nu sunt consideraţi cazuri suspecte de Covid-19 şi la care se consideră că diagnosticul şi tratamentul ambulatoriu sunt posibile.

 

3. Pacienţilor care sunt consideraţi cazuri suspecte de Covid-19 li se vor solicita datele personale (nume, prenume, CNP, adresa de reședință) şi se va anunța direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București, după caz, în vederea efectuării testelor de identificare a virusului SARS-CoV-2.

Spre comparaţie, înainte de această schimbare, punctul 3 spunea că:

  1. La sosirea fiecărui pacient i se măsoară, în zona aflată în faţa intrării în clădire, temperatura corporală şi sunt admişi doar cei care au temperatura de maximum 37,3 grade Celsius; atât pacienţii, cât şi personalul medical vor purta mască simplă chirurgicală.

 

4. Pacienții programaţi care la sosirea în ambulatoriu prezintă semne şi simptome clinice compatibile cu Covid-19 vor fi îndrumați într-un spațiu de izolare individuală unde li se vor efectua teste de identificare a virusului SARS-CoV-2; în lipsa unui spațiu individual de izolare, pacienţii vor fi îndrumați către cea mai apropiată unitate de triaj spitalicesc, pentru aplicarea procedurii pentru cazurile suspecte.”

Spre comparaţie, înainte de această schimbare, punctul 4 prevedea că:

  1. Pacienții programați, care au temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius, vor fi îndrumați într-un spațiu de izolare individuală unde vor fi examinați și, dacă se consideră că întrunesc criteriile pentru infecția cu SARS-CoV-2, li se vor recolta conform procedurii probe biologice; în lipsa unui spațiu individual dotat cu pat, pacienții vor fi îndrumați către cea mai apropiată unitate de triaj spitalicesc, pentru aplicarea procedurii pentru cazurile suspecte, se arată în Ordinul MS 873/2020, studiat de Economica.net.

 

Precizare:

Ordinul MS 873/2020, menţionat mai sus, e actul normativ care a modificat Ordinul MS 828 din 2020. Vă amintim că Ordinul ministrului sănătăţii 828 e în vigoare din 15 mai 2020. Prima modificare a acestui act normativ s-a făcut prin Ordinul MS 873, în vigoare din 25 mai 2020, iar cea de-a doua – prin Ordinul despre care am scris astăzi – Ordinul MS 891 din 2021, arată actele normative antemenţionate, studiate de Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco, furnizor specializat de software listat pe piața Alternative Investment Market a London Stock Exchange, preia Vertical Digital și Sons of Coding, companii de software cu sediul în Oradea......
Acord de cooperare România – Coreea de Sud. Deschidere de birouri de ataşaţi militari la Bucureşti şi Seul
Acord de cooperare România – Coreea de Sud. Deschidere de birouri de ataşaţi militari la Bucureşti şi Seul
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi omologul sud-coreean, Shin Won Sik, au semnat, marţi, un acord-cadru de cooperare ...
Veniturile Renault au depăşit aşteptările în primul trimestru. Vânzările Dacia Sandero au crescut în Europa cu peste 20%
Veniturile Renault au depăşit aşteptările în primul trimestru. Vânzările Dacia Sandero au crescut în Europa cu peste 20%
Grupul auto francez Renault a raportat marţi venituri peste aşteptări pentru primul trimestru al acestui an, graţie cererii ...
Asia a fost în 2023 „regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe” legate de climă
Asia a fost în 2023 „regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe” legate de climă
Asia a fost în 2023 "regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe" legate de condiţiile meteorologice, inundaţiile şi ...