Reguli noi pentru pacienţii care se tratează în ambulatoriul de specialitate – Monitorul Oficial

Din 15 iunie au intrat în vigoare reguli noi pentru pacienţii care vor să se trateze în ambulatoriul de specialitate, prevăzute în Ordinul ministrului sănătăţii nr. 891, publicat marţi în Monitorul Oficial. Întâi, pacienţii care vor să fie văzuţi de medic în ambulatoriu se vor programa pentru triajul epidemiologic. Dacă în urma triajului sunt consideraţi cazuri suspecte de Covid-19, se anunţă DSP care-i va testa pentru depistarea noului coronavirus. În actul normativ antemenţionat nu se precizează explicit cine va anunţa DSP, dar din ordin reiese că această atribuţie revine personalului care a făcut triajul.
Cristina Şomănescu - mie, 16 iun. 2021, 12:21
Reguli noi pentru pacienţii care se tratează în ambulatoriul de specialitate – Monitorul Oficial

Sintetic, iată paşii pe care-i vor urma pacienţii care vor să se trateze în ambulatoriu, începând cu 15 iunie, potrivit Ordinului ministrului sănătăţii nr. 891, studiat de Economica.net:

  1. Pacienţii care necesită consultaţie și/sau tratament în ambulatoriul de specialitate vor solicita telefonic programarea la un dispecerat organizat în cadrul ambulatoriului de specialitate care va efectua un triaj epidemiologic pentru identificarea semnelor și simptomelor clinice compatibile cu boala Covid-19 (tuse, febră, dureri în gât, dificultăți de respirație, etc).
  2. Dacă, în urma triajului, pacienţii nu sunt consideraţi cazuri suspecte de Covid-19, li se vor transmite data şi ora prezentării pentru diagnostic şi tratament, astfel încât să nu se suprapună cu mai mult de un pacient, aflat deja în cabinetul medical de specialitate. Atât pacienţii, cât şi personalul medico-sanitar trebuie să respecte măsurile de prevenire a transmiterii virusului SARS-CoV-2.
  3. Dacă, în urma triajului, pacienţii sunt consideraţi cazuri suspecte de Covid-19, li se vor solicita datele personale (nume, prenume, CNP, adresa de reședință) şi se va anunța direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București, după caz, pentru efectuarea testelor de depistare a virusului SARS-CoV-2.
  4. Pacienții programaţi, care la sosirea în ambulatoriu prezintă semne şi simptome clinice compatibile cu Covid-19, vor fi îndrumați într-un spațiu de izolare individuală unde li se vor face teste de depistare a virusului SARS-CoV-2. În lipsa unui spațiu individual de izolare, pacienţii vor fi îndrumați către cea mai apropiată unitate de triaj spitalicesc, pentru aplicarea procedurii pentru cazurile suspecte, se arată în Ordinul ministrului sănătăţii nr. 891, în vigoare din 15 iunie, studiat de Economica.net.

 

Economica.net vă prezintă integral schimbările în vigoare de marţi, 15 iunie, în spitalele non-Covid şi în ambulatoriul de specialitate, potrivit Ordinului MS nr. 891 pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordinul MS nr. 828/2020.

Art. I. — Anexa nr. 2 la Ordinul ministrului sănătății nr. 828/2020 privind măsurile de organizare și desfășurare a activității la nivelul cabinetelor stomatologice, la nivelul unităților sanitare non-COVID și al ambulatoriilor de specialitate pe perioada stării de alertă, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 401 din 15 mai 2020, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

La litera A „Unitățile sanitare non-COVID-19”, ultimul paragraf se modifică și va avea următorul cuprins:

„Pacienții care nu sunt considerați cazuri suspecte de COVID-19 vor fi internați în secțiile aferente patologiei pe care o prezintă, cu asigurarea unei distanţe de 1 metru între paturi.”

Spre comparaţie, anterior acestei modificări, la acest paragraf se stipula că:

  • „Pacienţii care în urma triajului nu au motiv să fie consideraţi cazuri suspecte pentru infecţia cu SARS-CoV2 vor fi internaţi în secţiile aferente patologiei pe care o prezintă cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între pacienţi„, se arată în Ordinul MS 873/2020, studiat de Economica.net.

 

La litera B „Ambulatoriul de specialitate”, punctele 1—4 se modifică și vor avea următorul cuprins:

„1. Pacienții care necesită consultaţie și/sau tratament în ambulatoriul de specialitate vor solicita telefonic programarea la un dispecerat organizat în cadrul ambulatoriului de specialitate care va efectua un triaj epidemiologic centrat pe identificarea eventualelor semne și simptome clinice compatibile cu Covid-19 (tuse, febră, dureri în gât, dificultăți de respirație) sau risc de a fi infectat, conform definițiilor de caz elaborate și publicate de către Institutul Național de Sănătate Publică — Centrul Național de Supraveghere și Control Boli Transmisibile.

Spre comparaţie, înainte de această modificare, punctul 1 prevedea că:

  1. Pacienţii care doresc tratament ambulatoriu vor solicita telefonic programarea la un dispecerat organizat în cadrul ambulatoriului de specialitate, care le va indica ziua şi ora prezentării, în aşa fel încât să nu se suprapună cu mai mult de un pacient aflat deja în cabinetul medical de specialitate, conform Ordinului MS 873/2020, studiat de Economica.net.

 

 

2. Pacienţilor care nu sunt consideraţi cazuri suspecte de Covid-19 li se vor comunica data şi ora prezentării pentru diagnostic şi tratament, astfel încât să nu se suprapună cu mai mult de un pacient, aflat deja în cabinetul medical de specialitate. Atât pacienţii, cât şi personalul medico-sanitar trebuie să respecte măsurile de prevenire a transmiterii virusului SARS-CoV-2 (purtarea măștii de protecție, igiena riguroasă a mâinilor, evitarea, pe cât posibil, a contactului cu suprafețele și obiectele din unitatea sanitară).

Spre comparaţie, înainte de această schimbare, punctul 2 spunea că:

  1. Ambulatoriile de specialitate vor primi şi pacienţii care sunt trimişi din zonele de triaj ale spitalelor care nu sunt consideraţi cazuri suspecte de Covid-19 şi la care se consideră că diagnosticul şi tratamentul ambulatoriu sunt posibile, potrivit Ordinului MS 873/2020, consultat de Economica.net.

 

3. Pacienţilor care sunt consideraţi cazuri suspecte de Covid-19 li se vor solicita datele personale (nume, prenume, CNP, adresa de reședință) şi se va anunța direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București, după caz, în vederea efectuării testelor de identificare a virusului SARS-CoV-2.

Spre comparaţie, înainte de această schimbare, punctul 3 spunea că:

  1. La sosirea fiecărui pacient i se măsoară, în zona aflată în faţa intrării în clădire, temperatura corporală şi sunt admişi doar cei care au temperatura de maximum 37,3 grade Celsius; atât pacienţii, cât şi personalul medical vor purta mască simplă chirurgicală, conform Ordinului MS 873/2020, studiat de Economica.net.

 

4. Pacienții programaţi care la sosirea în ambulatoriu prezintă semne şi simptome clinice compatibile cu Covid-19 vor fi îndrumați într-un spațiu de izolare individuală unde li se vor efectua teste de identificare a virusului SARS-CoV-2; în lipsa unui spațiu individual de izolare, pacienţii vor fi îndrumați către cea mai apropiată unitate de triaj spitalicesc, pentru aplicarea procedurii pentru cazurile suspecte.”

Spre comparaţie, înainte de această schimbare, punctul 4 prevedea că:

  1. Pacienții programați, care au temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius, vor fi îndrumați într-un spațiu de izolare individuală unde vor fi examinați și, dacă se consideră că întrunesc criteriile pentru infecția cu SARS-CoV-2, li se vor recolta conform procedurii probe biologice; în lipsa unui spațiu individual dotat cu pat, pacienții vor fi îndrumați către cea mai apropiată unitate de triaj spitalicesc, pentru aplicarea procedurii pentru cazurile suspecte, se arată în Ordinul MS 873/2020, studiat de Economica.net.

 

Precizare:

Ordinul MS 873/2020, menţionat în repetate rânduri mai sus, e actul normativ care a modificat Ordinul MS 828 din 2020. Vă amintim că Ordinul ministrului sănătăţii 828 e în vigoare din 15 mai 2020. Prima modificare a acestui act normativ s-a făcut prin Ordinul MS 873, în vigoare din 25 mai 2020, iar cea de-a doua – prin Ordinul despre care am scris astăzi – Ordinul MS 891 din 2021, arată actele normative antemenţionate, studiate de Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
Premieră națională: CJ Bihor și primăria Oradea înființează propria linie aeriană
Premieră națională: CJ Bihor și primăria Oradea înființează propria linie aeriană
Consiliul Județean Bihor şi municipiul Oradea îşi înfiinţează, în premieră naţională, o companie aeriană proprie, care va avea zilnic zborurli către București, dar şi spre importante......
Cîțu infirmă că Ministerul Muncii va pierde bani la rectificare, dar că va fi virată o sumă mai mică de la buget pentru a acoperi deficitul de la pensii
Cîțu infirmă că Ministerul Muncii va pierde bani la rectificare, dar că va fi virată o sumă mai mică de la buget ...
Premierul Florin Cîţu a declarat joi, la Palatul Victoria, că la rectificarea bugetară nu se taie nimic de la Ministerul ...
Orban: Cel puţin 40 de miliarde de lei trebuie prevăzuţi pentru PNDL 3
Orban: Cel puţin 40 de miliarde de lei trebuie prevăzuţi pentru PNDL 3
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi că "este imperios" ca încă de pe acum să înceapă pregătirea PNDL ...
Transelectrica a făcut o listă de proiecte strategice, care vor fi implementate accelerat. Lista proiectelor
Transelectrica a făcut o listă de proiecte strategice, care vor fi implementate accelerat. Lista proiectelor
Transelectrica a elaborat o listă deschisă de proiecte strategice, care vor permite flexibilizarea Rețelei Electrice de ...