Reguli pentru aplicațiile din China precum Temu sau Shein. Magazinele europene solicită tratament unitar pentru toți jucătorii care vând în UE

Ecommerce Europe, asociația europeană care reprezintă interesele comercianților online, din care face parte și Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO), solicită autorităților europene și locale, printr-o scrisoare deschisă, să intervină pentru a restabili un mediu concurențial pe o piață în care, în ultimii ani, au apărut noi jucători din afara UE care nu sunt obligați să respecte legislația statelor membre. Printre principalii jucători asiatici care au pătrus pe piața UE sunt aplicațiile Temu sau Shein.
Alina Stanciu - mie, 19 iun. 2024, 11:17
Reguli pentru aplicațiile din China precum Temu sau Shein. Magazinele europene solicită tratament unitar pentru toți jucătorii care vând în UE

Ecommerce Europe și mulți dintre membrii săi asociații naționale, printre care și Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO), au emis astăzi o scrisoare deschisă către factorii de decizie politică, autorități și părți interesate în general, atât la nivelul UE, cât și la nivel național, subliniind necesitatea urgentă de a asigura condiții echitabile de concurență și aplicarea eficientă a legislației europene față de toți actorii din comerțul electronic activi în Piața Unică a UE, potrivit unui comunicat al asociației.

Ecommerce atrage atenția că problema constă în aplicarea slabă a regulilor europene față de actorii din state terțe, având în vedere că autoritățile naționale sunt adesea subfinanțate, nu au dotările necesare și nici nu sunt bine coordonate. Acest lucru oferă acelor actori din afara UE care nu respectă regulile un avantaj competitiv neloial.

„În ultimii ani și chiar mai recent, noi actori din comerțul electronic din afara UE au intrat în Uniune și pun multă presiune pe piața unică și pe companiile care sunt deja stabilite în UE. Am fost întotdeauna și vom continua să fim puternic în favoarea unei piețe deschise și competitive, deoarece comerțul electronic este un fenomen global. Cu toate acestea, factorii de decizie și autoritățile competente trebuie să asigure că această concurență este corectă”, a declarat Luca Cassetti, Secretar General al Ecommerce Europe.

Ce vor magazinele online europene

Mai exact, retailerii online susțun că nu sunt necesare alte obligații pentru comercianți, însă regulile deja existente trebuie aplicate și jucătorilor din afara UE activi pe piața comună. Astfel, autoritățile statelor membre ar trebui să sigure toate mijloacele necesare pentru a verifica activitatea actorilor din afara UE la fel de atent ca și pe cea a companiilor deja stabilite și care operează în UE.

De asemenea, dacă se identifică probleme, autoritățile competente ar trebui să sancționeze actorii neconformi cu aceeași determinare care se aplică actorilor bazați în UE în caz de încălcări.

Comercianții online își mai doresc, de asemenea, o cooperare și o coordonare mai profundă între statele membre ale UE și autoritățile lor.

„Dacă este avută în vedere o nouă legislație, impactul acesteia asupra condițiilor echitabile de concurență și cerințele unei aplicări eficiente ar trebui evaluate cu atenție înainte de a avansa orice propunere legislativă nouă”, mai transmite organizația.

Retailerii online din Asia au ajuns în top-10 cei mai performanți actori din piață în doar câteva luni

Potrivit documentului, unii dintre acești comercianți online din afara UE dispun de resurse financiare excepționale, ceea ce le permite să crească foarte rapid și să ajungă în top-10 cei mai performanți actori în câteva țări în doar câteva luni, datorită practicilor de marketing și campaniilor publicitare adesea foarte agresive, desfășurate la nivel global.

Mai mult, se menționează în scrisoare, guvernele țărilor în care aceste companii sunt stabilite (în principal în Asia) subvenționează adesea masiv sectorul lor de comerț electronic, astfel încât exporturile către alte piețe, cum ar fi UE, pot crește exponențial.

În schimb, companiile care au baza  în UE sunt supuse multor reglementări, iar costurile de conformitate tind să fie ridicate, deoarece regulile sunt în general complexe și adesea nu sunt pe deplin armonizate la nivelul statelor membre.

„A devenit dificil pentru actorii din UE să concureze în condiții egale cu acești noi actori din afara UE care vizează consumatorii europeni. Cel mai important, practicile comerciale utilizate de acești actori ridică întrebări cu privire la conformitatea lor cu legislația Uniunii, în special în domeniile protecției consumatorilor, siguranței produselor, contrafacerii, protecției datelor, confidențialității, legislației de mediu și fiscale. Prin nerespectarea acestor reguli, pe lângă concurența neloială, produse potențial periculoase pot ajunge la consumatorii din UE. Dacă aceste reguli ar fi încălcate de companiile deja bazate în UE, ar exista consecințe, iar autoritățile ar putea lua măsuri asupra lor”, transmite Ecommerce Europe.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Patru trenuri de călători care fac legătura între București și litoral au fost oprite temporar din cauza incendiilor de vegetație
Patru trenuri de călători care fac legătura între București și litoral au fost oprite temporar din cauza incendiilor ...
Circulația feroviară este oprită temporar, la această oră, pe intervalul Fetești - Ciulnița, din cauza unui incendiu de vegetației care se manifestă în apropierea căii ferate, între......
ANM: Porumbul neirigat din sudul, estul şi sud-estul ţării, afectat de seceta pedologică puternică
ANM: Porumbul neirigat din sudul, estul şi sud-estul ţării, afectat de seceta pedologică puternică
 Seceta pedologică puternică se va menţine în cultura de porumb neirigat, mai ales în sudul, estul şi sud-estul ţării, ...
Autoritatea de Reformă Feroviară vrea să cumpere 143 de trenuri noi. Vor fi luate în calcul şi rutele neelectrificate
Autoritatea de Reformă Feroviară vrea să cumpere 143 de trenuri noi. Vor fi luate în calcul şi rutele neelectrificate
Autoritatea de Reformă Feroviară (ARF) are în pregătire achiziţia unui nou pachet de 143 de trenuri electrice de scurt ...
Suceava: Traficul TIR-urilor prin PTF Siret şi Vicovu de Sus, restricţionat
Suceava: Traficul TIR-urilor prin PTF Siret şi Vicovu de Sus, restricţionat
Accesul camioanelor cu cereale sau a cisternelor cu combustibil din Ucraina în România a fost restricţionat prin punctele ...